Αόρατο από τα τουρκικά ραντάρ το υποβρύχιο ”Παπανικολής”

Από το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο, μέχρι τη νέα προκλητική NAVTEX, η Τουρκία δείχνει πως παρά τους όποιους ελιγμούς, σκοπός της δεν είναι ο διάλογος αλλά η επιβολή των απόψεών της στην ανατολική Μεσόγειο.

Αόρατο από τα τουρκικά ραντάρ το υποβρύχιο «Παπανικολής» 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχουν ευχάριστα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το υποβρύχιο τύπου 214 «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού κατόρθωσε να παραμείνει για 34 συνεχόμενες ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, εκτελώντας στο ακέραιο την αποστολή του.

Η δράση του «Παπανικολή» σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υποβρύχια του Στόλου και τη βοήθεια ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου πρακτικά έγειραν καθοριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο Στόλος κατάφερε επίσης να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαχωρίσει την Αν. Μεσόγειο από το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς εκμεταλλεύτηκε τη γεωγραφία (γραμμή Ανατολική Κρήτη – Κάσος – Κάρπαθος – Ρόδος. Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης οι Τούρκοι πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να μεταφέρουν δυνάμεις από το ένα θέατρο επιχειρήσεων στο άλλο.

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Άκυρη η ελληνική NAVTEX για ασκήσεις στη Χίο

Νέα NAVTEX ως απάντηση στην αντίστοιχη ελληνική για την περιοχή της Χίου εξέδωσε η Τουρκία το Σάββατο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, η νέα αντιNAVTEX της Τουρκίας εκδόθηκε από τον σταθμό της Σμύρνης, καθώς θεωρεί πως η ελληνική NAVTEX δεν έχει ισχύ και κατ’ επέκταση δεσμεύει την περιοχή για τουρκικές ασκήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και την Παρασκευή είχε εκδώσει αντι-NAVTEX για τη Μυτιλήνη για τους ίδιους λόγους.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX για έρευνες νοτιοδυτικά της Κύπρου για το Μπαρμπαρός, με το τουρκικό σκάφος να παραμένει στην περιοχή για τουλάχιστον 1 μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να εκλέξουν την Κυριακή το νέο τους ηγέτη.

Οι κάλπες στις κατεχόμενες περιοχές ανοίγουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

Οι διερευνητικές

Τούτων δοθέντων, οι διερευνητικές επαφές όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να ξεκινήσουν τουλάχιστον πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, δηλαδή την Πέμπτη και Παρασκευή.

Η ελληνική πλευρά δείχνει έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την τουρκική, αρκεί να τηρηθούν οι γνωστές συγκεκριμένες προϋποθέσεις εκ μέρους της Άγκυρας: αποφυγή μονομερών ενεργειών, αποκλιμάκωση στην πράξη και – κυρίως – συζήτηση μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Η Τουρκία είναι προφανές, ωστόσο, πως επιχειρεί να βάλει στο τραπέζι κι άλλα θέματα, φέρνοντας π.χ. στο προσκήνιο το Κυπριακό με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων κι επιδιώκει έτσι να διευρύνει την ατζέντα και να τη φέρει εν τέλει στα μέτρα της.

Πηγή: pentapostagma.gr