Μπλόκο για τις νέες ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονιά-Τι απαντάει η ΔΕΗ.

Κάτοικοι, φορείς και αιρετοί αποδίδουν μέρος της καταστροφής από τις πλημμύρες στα αιολικά πάρκα. ● Ο δήμαρχος Σάμης, Γεράσιμος Μονιάς-Νέττης, κάνει λόγο για απουσία υδραυλικών μελετών στους δρόμους που διανοίγονται για τα αιολικά πάρκα. ● Παράσυρση από ορμητικά νερά των φερτών υλικών που έχουν προκύψει από τις εργασίες για τις βάσεις μέσα στους οικισμούς του νησιού, όπως έγινε πρόσφατα. ● Τι απαντάει η ΔΕΗ.

Για δέκατη τρίτη συνεχή μέρα, κάτοικοι, φορείς, συλλογικότητες και o δήμος εμποδίζουν στο λιμάνι της Σάμης Κεφαλονιάς την εκφόρτωση ανεμογεννητριών από φορτηγό πλοίο, οι οποίες προορίζονται για τη δημιουργία ενός ακόμη αιολικού πάρκου στο νησί.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με την άφιξη του συγκεκριμένου φορτίου, λίγες μόνο ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε περιοχές του Δήμου Σάμης κι ενώ είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δήμος, φορείς και κάτοικοι αποδίδουν μέρος της καταστροφής στα αιολικά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί και στα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα γύρω από αυτά. Χθες έγινε απόπειρα εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών, η οποία ματαιώθηκε από τους κατοίκους, παρόλο που ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στο λιμάνι.

Αντιδρώντας στον ελλιμενισμό του πλοίου στη Σάμη στις 4/10, απαιτώντας την αποχώρησή του και εμποδίζοντας την εκφόρτωσή του, συγκεντρώθηκε κόσμος στο λιμάνι έπειτα από κάλεσμα αρχικά της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στον Δήμο Σάμης.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν εξαρχής και εξακολουθούν να τις στηρίζουν η Επιτροπή Αγώνα Φορέων, η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς-Ιθάκης ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων, το Εργατικό Κέντρο, αλλά και ο Δήμος Σάμης, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Παράλληλα, ο δήμος προσέφυγε ενώπιον του εισαγγελέα Κεφαλονιάς για να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει η εκφόρτωση. Επιπλέον, ο Δήμος Σάμης έλαβε αντίγραφα της υδραυλικής μελέτης και της μελέτης οδοποιίας για το νέο αιολικό πάρκο από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και από τη Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας, ώστε να ελεγχθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες εάν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα και αφετέρου εάν αυτά ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ζημιών που προκαλούνται.

Μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών έχουν προκύψει από την κατασκευή των βάσεων των ανεμογεννητριών στο νέο αιολικό πάρκο στην τοποθεσία Ξερακιάς με κίνδυνο να παρασυρθούν από την επόμενη σφοδρή νεροποντή. Στη διπλανή βουνοκορφή διακρίνεται ένα ακόμη αιολικό πάρκο

Οι 4 ανεμογεννήτριες που βρίσκονται πάνω στο πλοίο στο λιμάνι της Σάμης προορίζονται για τη δημιουργία ενός νέου αιολικού πάρκου στο νησί από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» στη θέση «Ξερακιάς» της κοινότητας Διλινάτων του Δήμου Αργοστολίου. Ακριβώς στην απέναντι βουνοκορφή, στην Αγία Δυνατή, υπάρχει ακόμη ένα αιολικό πάρκο αποτελούμενο από 17 ανεμογεννήτριες του ομίλου «Ελλάκτωρ», το οποίο ενοχοποιείται από κατοίκους και φορείς για την πρόκληση των πλημμυρικών φαινομένων. Κάτοικοι και φορείς φοβούνται ότι η εγκατάσταση του νέου αιολικού πάρκου ενέχει επιπλέον μεγάλο πλημμυρικό κίνδυνο κυρίως για τα χωριά του γειτονικού στη Σάμη Καραβόμυλου και των Πουλάτων.

Κι αυτά συμβαίνουν όταν στον νομό Κεφαλονιάς – Ιθάκης παράγεται με ΑΣΠΗΕ ήδη το διπλάσιο ρεύμα από αυτό που καταναλώνουν τα 2 νησιά κι ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση και άλλων αιολικών σταθμών. Παρότι, από το 2018 που ψηφίστηκε το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά.

Οπως αναφέρει ο δήμαρχος Σάμης, Γεράσιμος Μονιάς-Νέττης, «η αντίθεση όλων των φορέων και των κατοίκων του δήμου μας αφορά στην εκφόρτωση και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο, καθώς τόσο σε αυτό όσο και στα υπόλοιπα αιολικά πάρκα της περιοχής μας δεν έχουν πραγματοποιηθεί υδραυλικές μελέτες για τους δρόμους που οδηγούν σε αυτά».

Μάλιστα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν έχουν τηρηθεί στο σύνολό τους οι περιβαλλοντικοί όροι εγκατάστασής τους. «Συνέπεια των παραπάνω, αλλά και του γεγονότος ότι (στο νέο αιολικό πάρκο) έχουν κατασκευαστεί προ καιρού οι βάσεις για την τοποθέτηση των νέων ανεμογεννητριών και οι οποίες έχουν ήδη υποστεί διαβρώσεις, είναι να έχει συσσωρευτεί τεράστιος όγκος φερτών υλικών στα υψώματα και στα ρέματα της περιοχής μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Δηλαδή, την παράσυρση από ορμητικά νερά αυτών των φερτών υλικών που έχουν προκύψει από τις εργασίες για τις βάσεις των ανεμογεννητριών μέσα στους οικισμούς του νησιού, όπως έγινε πρόσφατα.

Βαρύ παρελθόν

Μεταξύ των πρόσφατα πληγεισών περιοχών στην Κεφαλονιά ήταν η Σάμη, ο Καραβόμυλος, τα Πουλάτα, τα Δρακοπουλάτα, η Αγία Ευφημία, η Ασσος και το Φισκάρδο. Ωστόσο, το πέρασμα της καταιγίδας «Ιανός» δεν ήταν το μόνο που πλημμύρισε κάποιους από αυτούς τους οικισμούς, αφού ανάλογα είχαν «πνιγεί» και στο πρόσφατο παρελθόν.

Δεν είναι η πρώτη φορά σήμερα που κάτοικοι και φορείς του νησιού αποδίδουν ευθύνες στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, στη διάνοιξη δρόμων για την εγκατάστασή τους και στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων πέριξ των σημείων όπου τοποθετούνται. Κι αυτό διότι, όπως παρατηρήθηκε, τα έντονα, πολλαπλά πλημμυρικά φαινόμενα άρχισαν να καταγράφονται αμέσως μετά την εγκατάσταση των ουκ ολίγων αιολικών στο νησί. Η δημοτική ενότητα Πυλαρέων και η Αγία Ευφημία -που πλέον εντάσσονται στον Δήμο Σάμης- πλημμυρίζουν συνεχώς το 2011, το 2012, το 2014, το 2015 και το 2016.

Τον Οκτώβριο του 2011 διήμερη νεροποντή προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα Δρακοπουλάτα και στην Αγία Ευφημία, που βρίσκεται δώδεκα χιλιόμετρα μακρύτερα από τη Σάμη. Οι κάτοικοι των δυο χωριών απέδωσαν τις καταστροφές στον δρόμο που κατασκεύασε η εταιρεία για να φτάσουν τα φορτηγά που μετέφεραν τις ανεμογεννήτριες στην κορυφή της Αγίας Δυνατής, δίχως να προβλέπονται τεχνικά έργα για την απορροή των όμβριων υδάτων.

Νέες νεροσυρμές (λευκές κάθετες γραμμές) έχουν δημιουργηθεί στο όρος Αγίας Δυνατής και Φάλαρης έχοντας ως αφετηρία τον περιβάλλοντα χώρο των ανεμογεννητριών

«ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ ΝΕΑ»

Τον Σεπτέμβριο του 2015, κακοκαιρία πλήττει ολόκληρη την Κεφαλονιά και ιδιαίτερα το χωριό Πουλάτα που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σάμης. Την ίδια χρονιά, η Περιφέρεια με επιστολές της προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία του αιολικού πάρκου είχε επισημάνει τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων από την εγκατάστασή του.

Τον Οκτώβριο του 2016 νέες πλημμύρες προξενούν ανυπολόγιστες ζημιές και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές κυρίως στα Δρακοπουλάτα Πυλάρου, αλλά και στην Αγ. Ευφημία, με τον κόλπο της να γεμίζει φερτά υλικά. «Η Αγία Δυνατή κατέβηκε στην Αγία Ευφημία», σχολιάστηκε τότε στον τοπικό Τύπο, καθώς το αιολικό πάρκο στην Αγία Δυνατή συνδέθηκε και πάλι με τις πλημμύρες στην Πύλαρο.

Οπως είχε αναφέρει αργότερα σε σχετική συνεδρίαση μηχανικών του ΤΕΕ ο τότε προϊστάμενος του τμ. Περιβάλλοντος της Π.Ε. Κεφαλονιάς και δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Μινέτος, ρόλο σε αυτές τις καταστροφές έπαιξαν και τα αιολικά πάρκα, εντοπίζοντας το πρόβλημα κυρίως σε αστοχίες που έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο, που με τη σειρά τους επηρέασαν, κυρίως, το πλήθος των φερτών υλικών που πέφτουν μέσα στα αυλάκια με τα ορμητικά νερά.

Στην ίδια σύσκεψη ο πολιτικός μηχανικός-αρχιτέκτονας και πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί, Μάκης Βασιλάτος, επισήμανε ότι οι ανεμογεννήτριες δημιούργησαν νέες νεροσυρμές που άλλαξαν το δίκτυο των ρεμάτων και, μαζί με τα φερτά υλικά που ήταν αυξημένα, έκαναν το πρόβλημα πιο έντονο.

Ενα πρόσθετο πρόβλημα που εντοπίστηκε τότε στη συνεδρίαση του ΤΕΕ ήταν αυτό των οχετών που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο που κατασκευάστηκε γύρω από τις ανεμογεννήτριες, αφού για να προστατευτεί ο δρόμος από τις νεροποντές κατασκευάστηκαν οχετοί που περνούν το νερό κάτω από τον δρόμο. Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς δεν καταλήγουν στα ρέματα, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πλημμυρικό πρόβλημα.

Δίοδοι απορροής

Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Αγία Ευφημία ξαναβυθίζεται στη λάσπη έπειτα από ισχυρή νεροποντή. «Ποια αντιπλημμυρικά έγιναν στις ανεμογεννήτριες; Πώς αξιοποιήθηκαν τα εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν οι εταιρείες στον Δήμο Κεφαλονιάς για την αντιπλημμυρική προστασία;» αναρωτιόντουσαν οι καταστηματάρχες. «Αυτοί που εγκατέστησαν τις ανεμογεννήτριες δεν εφάρμοσαν τις περιβαλλοντικές μελέτες.

Ετσι, διερράγησαν οι δίοδοι απορροής, οι υφιστάμενοι χείμαρροι μπλοκαρίστηκαν, με αποτέλεσμα να έχουμε ζημιές σε χωριά» είχε δηλώσει στο Sputnik.gr ο Σπύρος Γαλιατσάτος, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και πρώην αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων. «Εδωσαν “γην και ύδωρ” στα μονοπώλια των ανεμογεννητριών για ογκώδεις παρεμβάσεις στα υπερκείμενα βουνά και μάλιστα με πλημμελή εφαρμογή ακόμη και αυτών των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ήταν στα μέτρα των επενδυτών», είχε καταγγείλει η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Λίγες μέρες αργότερα, επισκέφθηκε την Κεφαλονιά η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα, επισημαίνοντας τρεις βασικές αιτίες για τις πλημμύρες: το μπάζωμα των ρεμάτων, την απογύμνωση των βουνών από την ελεύθερη βοσκή, αλλά και τις ανεμογεννήτριες.

Οι ολοένα αυξανόμενες αναφορές και καταγγελίες για τη συμμετοχή των ανεμογεννητριών στη δημιουργία πλημμυρών στο νησί προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ (28/9/2019) με αφορμή τη δημοσίευση άρθρου του επικοινωνιολόγου-οικονομολόγου Παύλου Παπαδάτου στον τοπικό Τύπο, στο οποίο ανέφερε ότι «για μια ακόμη φορά η Αγία Ευφημία πλήρωσε την ασυδοσία των εταιριών που εγκατέστησαν και εκμεταλλεύονται τις ανεμογεννήτριες στα όμορα βουνά της», ζητώντας την παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη διερεύνηση παραλείψεων στις μελέτες εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Σε επιστολή της η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επισήμανε ότι όλα βαίνουν καλώς, επικαλούμενη την πλήρη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

«ΔΕΗ Ανανεώσιμες»: Το αιολικό πάρκο δεν σχετίζεται με τις πλημμύρες

Σύμφωνα με πηγές της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», για το νέο αιολικό πάρκο της εταιρείας στην Κεφαλονιά έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες που προϋπέθετε η αδειοδότησή του, ενώ τα έργα για τη δημιουργία του δεν συμβάλλουν και δεν σχετίζονται με την αύξηση των πλημμυρών της ευρύτερης περιοχής. Οπως αναφέρθηκε στην «Εφ.Συν.»:

● Το έργο έχει όλες τις άδειες σύμφωνα με τη νομοθεσία.
● Εχουν υλοποιηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες και αποτελούν μέρος της αδειοδότησης.
● Εχει υλοποιηθεί υδραυλική μελέτη η οποία εκπονήθηκε με τη συνεισφορά επιστημόνων από το ΕΜΠ. Τα συμπεράσματα της μελέτης αναφέρουν ξεκάθαρα πως τα έργα του αιολικού πάρκου δεν συμβάλλουν και δεν έχουν καμία σχέση με την αύξηση των πλημμυρών της ευρύτερης περιοχής και πως το συγκεκριμένο πάρκο με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιείται δεν έχει επίδραση καμία στο υδρολογικό ισοζύγιό της.
● Το έργο υλοποιείται στον Δήμο Αργοστολίου και όχι στον πληγέντα Δήμο Σάμης, όπου συνέβη η επέλαση του «Ιανού».

Τέλος, τονίστηκε ότι γενικά η ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα αυστηρή και επιμελής με όλες τις μελέτες σε όλα της τα έργα ως δημόσια εταιρεία.

Επανεξέταση αδειοδοτήσεων

Μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών έχουν προκύψει από την κατασκευή των βάσεων των ανεμογεννητριών

Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί, ο δήμαρχος Σάμης δήλωσε κάθετα αντίθετος στην τοποθέτηση επιπλέον ανεμογεννητριών, λόγω των συνεχών καταστροφών στη δημοτική ενότητα Πυλάρου. «Oλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και τα στηρίγματά τους στην τοπική Διοίκηση (ΠΙΝ και δήμοι) έχουν αποφασίσει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων που ακουμπά τουλάχιστον στην περιοχή της Πυλάρου με 90 χιλιάδες στρέμματα κάλυψη, μέχρι και 39,45%! Να σταματήσουν επιτέλους να αδειοδοτούν και να διευκολύνουν την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, στο όνομα της οικολογικής και “καθαρής” ενέργειας, που βρομίζουν και υποβαθμίζουν τη ζωή και τις περιουσίες μας», αναφέρει σε ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα Φορέων.

Τη θέση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών για τον νέο αιολικό σταθμό στην Κεφαλονιά ζητούν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για τον βαθμό συμμετοχής των αιολικών πάρκων στις καταστροφές που συντελούνται και στις βαθιές πληγές που αφήνει μια συχνά άστοχη, πρόχειρη, βιαστική και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο εγκατάστασή τους στο ίδιο το περιβάλλον. Στις τεράστιες χωματουργικές εργασίες διάνοιξης δρόμων και εγκατάστασης των πυλώνων δεν υπάρχουν πουθενά έργα υποδομής αποστράγγισης, ροής υδάτων», ανάφερε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook ο Ακης Τσελέντης, αναφερόμενος στις τελευταίες πλημμύρες στην Κεφαλονιά.

Με τον κόσμο και τους φορείς να παραμένουν συνεχώς στο λιμάνι της Σάμης, κάθε απόγευμα πραγματοποιείται ανοιχτή λαϊκή συνέλευση όπου αποφασίζεται η συνέχιση της κινητοποίησης. Απαιτούν να σταματήσει η καταστροφική για το περιβάλλον εγκατάσταση του νέου αιολικού πάρκου και να αποχωρήσει αμέσως το καράβι με το φορτίο των ανεμογεννητριών, να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στα ήδη υπάρχοντα πάρκα ανεμογεννητριών και να υπάρξει άμεση επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή Πυλάρου και Αργοστολίου.

Πάντως, η υποχώρηση της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» ως προς το νέο αιολικό πάρκο δεν είναι απλή υπόθεση, αφού το έργο είναι σύμπραξη με την αμερικανική εταιρεία Ameresco Inc του ομογενή Γιώργου Σακελλάρη, γεγονός που είχε προβληθεί πανηγυρικά ως η απαρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας των δύο εταιρειών και σε άλλα πρότζεκτ.

Πηγή: efsyn.gr