Φυσικές ή αφύσικες καταστροφές; Η περίπτωση του Δήμου Σάμης

Το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο συμπαραστέκεται στους κατοίκους της βόρειας Κεφαλονιάς που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του Ιανού. Παρά την αντικειμενική σφοδρότητα του κυκλώνα, είναι τουλάχιστον αφελές να αποδίδουμε καταστροφές αποκλειστικά στα φυσικά φαινόμενα, όταν είναι προφανές ότι έχουν και ανθρωπογενή αίτια, είτε σε μακροεπίπεδο, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, είτε σε μικροεπίπεδο, όπως είναι η ολιγωρία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει έγκαιρα κι αποτελεσματικά τα αλλεπάλληλα «χρονικά προαναγγελθέντων καταστροφών».

Πρώτο και κύριο μέλημα της κοινωνίας, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τέτοιες πρωτοφανείς περιστάσεις, πιστεύουμε ότι είναι η συνειδητοποίηση της έκτασης του προβλήματος. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι ο τρόπος με τον οποίο εξυπηρετούνται οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες, δηλαδή η τροφή, το νερό, η στέγη, η ασφάλεια και η ενέργεια, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, φέρνει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα αντιμετωπίζει και είναι φανερό ότι οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να αναλάβουν άμεση και αδιαμεσολάβητη δράση.

Ως προς τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Δήμου Σάμης και έχουν κορυφωθεί αυτό το διάστημα, ζητάμε:

  • Να αποδοθούν και να ιεραρχηθούν με ακρίβεια τα αίτια για τις σοβαρότατες και αλλεπάλληλες πλημμύρες στην περιοχή της Πυλάρου τα τελευταία χρόνια. Είναι εύκολο να βαφτίζονται «κουβέντες καφενείου» οι ερμηνείες καθενός μας απέναντι σε μια τέτοια καταστροφή, όταν παράλληλα αποσιωπάται το γεγονός ότι ουδέποτε επίσημα χείλη τόλμησαν να εκθέσουν με στοιχειοθετημένο και αδιαμφισβήτητο τρόπο δύσκολες αλήθειες.
  • Να εκπονηθούν και να κοινοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες από ανεξάρτητες και αξιόπιστες αρχές για τις επιπτώσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρωτίστως δε των ανεμογεννητριών, έτσι όπως αυτές αναπτύσσονται και λειτουργούν στην Κεφαλονιά. Τα ερωτήματα του κόσμου είναι πάρα πολλά και εύλογα, και αφορούν σε όλα τα επίπεδα: περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οικονομικό κόστος ή όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, αειφορία. Δεδομένου ότι η ομάδα μας είναι ενεργό μέλος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, ανησυχούμε ιδιαίτερα για την συνολική διαχείριση του ενεργειακού ζητήματος που είναι μείζον όχι μόνο για μας, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Δεδομένου ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για ζητήματα ενέργειας διαρκώς αυξάνεται και η τεχνολογία προχωράει αλματωδώς, διατηρούμε ιδιαίτερες επιφυλάξεις για την πιθανή εφαρμογή σε τοπικό επίπεδο του σεναρίου «καθρεφτάκια για ιθαγενείς», όπου εν προκειμένω τα καθρεφτάκια ενδέχεται να είναι τα σκουπίδια της Ευρώπης…

Η τοπική αυτοδιοίκηση αφενός διαχειρίζεται την συνήθη ανθρώπινη δραστηριότητα και αφετέρου εφαρμόζει νέες δράσεις τις οποίες είχε αναλυτικά εξαγγείλει προεκλογικά. Όταν όμως πρόκειται για ζητήματα με σοβαρότατες επιπτώσεις, οι πράξεις και οι παραλείψεις των αιρετών δεν νομιμοποιούνται από το γεγονός ότι είναι εκλεγμένοι. Έτσι, θεωρούμε ότι μείζονες αποφάσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον του τόπου, πρέπει να τίθενται εκ προοιμίου σε ουσιώδη δημόσια διαβούλευση με την μορφή ολοκληρωμένων και πολύπλευρων ενημερώσεων, δημοψηφισμάτων και κάθε άλλου πρόσφορου μέσου, ΠΡΙΝ ληφθούν και υλοποιηθούν.

Όσο για τις απόπειρες καταστολής των σχετικών κινητοποιήσεων, είναι σαφέστατο ότι είναι κοινωνικά απαράδεκτες και καταδικαστέες. Είμαστε εδώ όχι ως θεατές της καταστροφής αλλά ως ενεργά πολιτικά υποκείμενα που ενημερωνόμαστε από αξιόπιστες πηγές και αναλαμβάνουμε δράση όποτε απαιτείται. Οι κάτοικοι του Δήμου Σάμης, όπως και κάθε άλλης περιοχής, δεν είναι μόνοι στον αγώνα τους για έναν βιώσιμο τόπο, για έναν τόπο που θέλουν να τον παραδώσουν όχι κατεστραμμένο, αλλά λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκαν στις επόμενες γενιές.

Οκτώβρης 2020

Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο

www.e-traverso.gr