Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση η Τουρκία, καθώς το Oruc Reis συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από χθες το βράδυ.
Βρίσκεται σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά.
Δίπλα του τα τουρκικά πολεμικά πλοία και σε απόσταση αναπνοής οι φρεγάτες και πυραυλάκατοι του πολεμικού ναυτικού, με ιδιαίτερα ενισχυμένη παρουσία.
Οι μονάδες του στόλου δίνουν on line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων και την στρατιωτική ηγεσία. Η πορεία που έχει χαράξει μέχρι στιγμής δείχνει ότι δεν θα προσεγγίσει τόσο όσο την προηγούμενη φορά που έφθασε περίπου στα 12 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη και 14 από τη Μεγίστη, με τους αξιωματικούς του Πενταγώνου να επισημαίνουν ωστόσο ότι είναι ζήτημα μερικών μοιρών για να βρεθεί πιο κοντά από το αναμενόμενο.
Εγκυροι κύκλοι που παρακολουθούν επισταμένα τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου δεν αποκλείουν την περίπτωση το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να εισέλθει στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ν.μ. από το σύμπλεγμα Μεγίστης/Καστελλόριζου (ειδικά προς την περιοχή της ανατολικότερης μικρονησίδας Στρογγύλης) ή να προχωρήσουν οι Τούρκοι σε κίνηση δυτικά του 28ου μεσημβρινού (έρχεται αφού διαπερνά την Προποντίδα το ακρωτήρι Αρμενιστής της Ρόδου και μετά προς βορειοαφρικανική ακτή), δηλαδή σε περιοχή ανατολικά του Νομού Λασιθίου/περιοχή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μιλώντας από το Κας συνέχισε την εμπρηστική ρητορική δηλώνοντας ότι αν από τις έρευνες εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου, η χώρα του θα στείλει άμεσα γεωτρύπανο για να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις. Χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι «θα στέλνουμε τα πλοία μας σε κάθε ίντσα της “Γαλάζιας Πατρίδας”». Αναφορικά με το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ανέφερε ότι «είναι σε φάση συντήρησης και σύντομα θα επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις».
Πηγή: aftodioikisi.gr