Η παρουσία του Νίκου Δένδια στα Τίρανα και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα είχε ως αποτέλεσμα την συμφωνία για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Δένδια στα Τίρανα από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
Ο κ. Δένδιας τόνισε σε δηλώσεις του ότι «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Ηταν μια εξέλιξη που επιθυμούσε η Αθήνα για να παρακαμφθεί το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στη γείτονα και να προχωρήσει η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες.
«Η συμφωνία αυτή βασίζεται στη σταθερή προσήλωση των δύο χωρών στη διεθνή νομιμότητα και την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών»,
Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την τελική παραπομπή της διαφοράς στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, θα προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις εντός ενός ευλόγου και σαφώς προσδιορισμένου χρονικού διαστήματος, για παράδειγμα ενός ή δύο ετών.
Σε περίπτωση που, εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, δεν επέλθει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, δηλαδή σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων, η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση συμφώνησαν στη σύναψη ενός συνυποσχετικού, βάσει του οποίου οι διαφορές θα παραπεμφθούν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Και σε αυτή την περίπτωση, αναμένεται να συμφωνηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα -για παράδειγμα ενός έτους- για την σύνταξη συνυποσχετικού, το οποίο θα αποσταλεί στα μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που θα κληθούν να αποφανθούν επί του ακανθώδους ζητήματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Βέβαια αυτή η παραπομπή πιθανόν να οδηγήσει σε ήττα της Ελλάδας και σε ανατροπή της δίκαιης συμφωνίας του 2009 επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, την οποία ακύρωσε μονομερώς η Αλβανία, πράγμα που σημαίνει πως τελικώς η Αλβανία θα ευνοηθεί από την προσφυγή στη Χάγη.
Επιπλέον αυτό καμία σχέση δεν έχει με τα ελληνοτουρκικά καθώς για να πάνε δύο χώρες στην Χάγη πρέπει να υπογράψουν συνυποσχετικό. Η Τουρκία δεν δέχεται να υπογράψει συνυποσχετικό και ειδικά μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες που θέλει η Ελλάδα, καθώς στόχος της είναι να ανοίξει διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα όπως βραχονησίδες, μειονότητα στη Θράκη, γκρίζες ζώνες, ΕΕΧ κτλπ.
Θεωρεί ότι μπορεί να το πετύχει αυτό με την ισχύ και τις πιέσεις.
Πηγή: pronews.gr