Εκφορτώθηκαν στο λιμάνι της Σάμης οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου στον Ξερακιά (pics)

Αφίχθησαν σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στο λιμάνι της Σάμης με το πλοίο «Παναγία Παραβουνιώτισσα» οι ανεμογεννήτριες που προορίζονται για το αιολικό πάρκο της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» στον Ξερακιά.

Αυτό που ωστόσο έκανε σε όλους μας εντύπωση, ήταν πως η πόλη της Σάμης τελούσε σήμερα υπό έναν πρωτοφανή για τον τόπο μας κλοιό αστυνομικών δυνάμεων και δυνάμεων του λιμενικού, που επιστρατεύτηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εκφόρτωση και μεταφορά των ανεμογεννητριών στον προσωρινό χώρο αποθήκευσής τους. Επιπλέον είχε κινητοποιηθεί ειδικός γερανός προκειμένου να μετακινήσει τα σταθμευμένα οχήματα που θα εμπόδιζαν την διέλευση των φορτηγών, ενώ υπήρξαν και αστυνομικά μπλόκα στο Ρουπάκι αλλά και στο ύψος του Γυμνασίου.

Η σημερινή εξέλιξη που όπως ήταν αναμενόμενο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί αμέσως μετά την θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου από τον εκπρόσωπο της εργολήπτριας εταιρείας του έργου «Resinvest Energy Services» κ. Δημήτρη Καραγκουλέ.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 23 Οκτώβρη και μετά από 20 ημέρες παραμονής στο λιμάνι μας λόγω των κινητοποιήσεων κατοίκων, φορέων και συλλογικοτήτων, οι ανεμογεννήτριες είχαν, προσωρινά από ότι αποδείχθηκε στην πράξη, μεταφερθεί στην Πάτρα. Και αντικειμενικά ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι διαφορετικό, αφού η σύμβαση για το αιολικό πάρκο είχε υπογραφεί από τον Ιούνιο του 2019 έχοντας λάβει προηγουμένως όλες τις νόμιμες άδειες εγκατάστασης, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της σχετικής επένδυσης. Το αν βέβαια οι όροι αυτοί είναι επαρκείς πια, είναι μία άλλη, μεγάλη συζήτηση…

Το μόνο πλέον που απομένει είναι να αποδειχθεί ότι η έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών που αποσυνδέει τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός» με το αιολικό πάρκο του Ξερακιά, θα αποδειχθεί αληθής και σε ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον και ότι δεν θα υποστεί ο τόπος μας άλλες καταστροφές.

Πηγή: poulatakefalonias.gr