Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το «Νέο ΕΣΥ»

Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία έφτασε και στην Ελλάδα, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτέλεσε για τον ΣΥΡΙΖΑ το βασικό στοιχείο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ως προς τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

Εδώ και αρκετό καιρό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεξεργάζεται ένα νέο, δικό του σχέδιο για ένα «νέο» ΕΣΥ και το Newsbomb.gr παρουσιάζει τους βασικούς του άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί.

Η πραγματική στήριξη του ΕΣΥ -και το πως το αντιλαμβάνονται αυτό τα κόμματα εξουσίας- μπορεί να σηματοδοτήσει μια πολιτική και ιδεολογική τομή, την οποία η Κουμουνδούρου μοιάζει να την έχει μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς επείγεται να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα, που θα βρίσκεται στον αντίποδα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Ο κρίσιμος συνολικά -και σημαντικότερος στην παρούσα φάση- τομέας της Υγείας, είναι ο πρώτος στον οποίο «ποντάρει» πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η βασική αρχή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάνω στην οποία βασίζεται και ολόκληρο το πλάνο τους, είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών στο 7% του ΑΕΠ, δηλαδή στο ύψος του ευρωπαϊκού μέσου όρου – από το σχεδόν 4% που βρίσκεται σήμερα.

Η συγκεκριμένη γενναία αύξηση, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

– Πρωτίστως σε 15.000 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ.

– Δεύτερον, στην αναμόρφωση του μισθολογίου των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ και ειδικά κίνητρα για τις άγονες, τις νησιωτικές περιοχές, αλλά και τις άγονες ειδικότητες.

– Τρίτον, σε ένα καινούργιο «Εθνικό Σχέδιο Αναβάθμισης» των υποδομών και του εξοπλισμού των μονάδων υγείας, στα πρότυπα του προγράμματος της τοπικής αυτοδιοίκησης «Φιλόδημος», που θα αφορά την Υγεία, το οποίο θα απορροφά κονδύλια ευρωπαϊκά, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα παραπάνω είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που επεξεργάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση κρίσιμων τομέων των νοσοκομείων, όπως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Ένα ιδιαίτερα σημαντικός στόχος, είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με στόχο την πλήρη κάλυψη ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα – με στόχο και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων-, αλλά και η θεσμική και λειτουργική αναδιοργάνωση όλων των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Η πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα και από την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, που θα προσφέρουν ακόμα πιο ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες. Στις σκέψεις των αρμόδιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται:

-Η συγκρότηση σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές Κινητών Ομάδων Υγείας για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα υποστηρίζουν περιοδικά τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων της περιοχής ευθύνης τους.

-Ένα δίκτυο ολοκληρωμένης φροντίδας στην κοινότητα, με ανάπτυξη υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας από τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) σε συνέργεια με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) και τις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ (Βοήθεια στο Σπίτι).

-Υπηρεσίες σχολικές υγείας.

-Αναβάθμιση της οδοντιατρικής φροντίδας με διαρκές πρόγραμμα

-Η ανάπτυξη δημόσιων υπηρεσιών αποθεραπείας- αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας

-Η γηριατρική φροντίδα

-Αναβαθμισμένες και νέες υπηρεσίες για τη ψυχική υγεία και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Τέλος, όλες αυτές οι φιλόδοξες πρωτοβουλίες θα πρέπει να συνδυαστούν και με αντίστοιχο όφελος στις τσέπες των πολιτών. Έτσι, το σχέδιο προβλέπει σημαντικές παρεμβάσεις -που είναι αντικείμενο επεξεργασίας ακόμα- για τη μείωση των ιδιωτικών δαπανών είναι, όπως για παράδειγμα η μείωση θεσμοθετημένων συμμετοχών σε φάρμακα, η αποζημίωση παροχών για πράξεις που σήμερα δεν αποζημιώνονται.

Πηγή: newsbomb.gr