Δεδομένη θεωρεί την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τον Ιανουάριο, ακόμα και αν τηρηθούν στο ακέραιο όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την περίοδο των εορτών, (click away, συγκεκριμένος αριθμός πιστών στις εκκλησίες και παρουσία μέχρι εννέα ατόμων από δύο οικογένειες, τα ίδια σε κάθε γιορτινό τραπέζι), ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό για την περίοδο των εορτών, ο οποίος εμπεριέχει ένα ξεκάθαρο ρίσκο και σημειώνει ότι το καλύτερο δυνατό θα ήταν στα φετινά γιορτινά τραπέζια να συμμετέχουν μόνο άτομα μίας οικογένειας, δηλαδή μόνο όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να μην τηρηθούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σωστά τα μέτρα, ο κ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το όριο των αρνητικών συνεπειών, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και το σενάριο μιας τεράστιας αύξησης κρουσμάτων. Ο ίδιος σημειώνει, ωστόσο, ότι πλέον τόσο ο ελεγκτικός μηχανισμός όσο και οι πολίτες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολο να επιστρέψουμε στον πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων που βρισκόταν η χώρα πριν από περίπου ένα μήνα.
Αύξηση 50% στα κρούσματα με μέτρα το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου
Σε περίπτωση που εφαρμοστούν στο ακέραιο τα μέτρα από όλους τους πολίτες την περίοδο των εορτών, ο κ. Σαρηγιάννης προβλέπει αύξηση κατά περίπου 50% στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων το διάστημα από το τέλος του χρόνου και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το σημερινό lockdown.
Ειδικότερα και με βάση τους υπολογισμούς του καθηγητή, τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα στις 31 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στα 820 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, στις 7 Ιανουαρίου θα ανέβουν στα 932 κατά μ.ο, ενώ στις 15 του ίδιου μήνα θα αυξηθούν στα 1.185 κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο.
«Αυτούς τους αριθμούς, θα έχουμε σε περίπτωση που τηρηθούν σωστά όλα τα μέτρα, τα οποία αποτελούν ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό, που εμπεριέχει ρίσκο και θα έχει επιπτώσεις. Είναι ξεκάθαρος ρεαλιστικός συμβιβασμός τα ίδια εννέα άτομα σε κάθε γιορτινό τραπέζι, αφού το καλύτερο θα ήταν το κάθε γιορτινό τραπέζι να αποτελούταν από άτομα μίας μόνο οικογένειας, δηλαδή από όσους ζουν στο ίδιο σπίτι. Οι λοιμωξιολόγοι πολύ σωστά λένε ότι στα εννέα άτομα σε κάθε τραπέζι οι ευπαθείς ομάδες να φοράνε μάσκα. Επίσης πολύ σωστά λένε στο χώρο να υπάρχει καλός αερισμός. Όμως, τι θα γίνει, αν κάνει κρύο; Ξέρουμε καλά ότι η διασπορά του ιού συνδέεται και με τις καιρικές συνθήκες», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.
Στα 500 τα κρούσματα χωρίς γιορτές και click away
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, στην περίπτωση που απαγορευόταν η δυνατότητα συμμετοχής και δεύτερης οικογένειας στα γιορτινά τραπέζια και δεν είχε εφαρμοστεί το μέτρο του click away, αλλά συνεχιζόταν με την ίδια μορφή το lockdown, όπως δηλαδή εφαρμόστηκε από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, η χώρα θα κατέγραφε 500 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο στο τέλος του Ιανουαρίου.
Τέλος, σε περίπτωση που γίνουν παρασπονδίες από τους πολίτες και δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα της εορταστικής περιόδου, ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών.
«Πιστεύω, όμως, ότι δε θα φτάσουμε στα επίπεδα του Νοεμβρίου, όταν τα ημερήσια κρούσματα βρίσκονταν στο υψηλότερο σημείο, διότι πλέον οι πολίτες και κυρίως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι. Το θέμα είναι να μην ξεφύγουμε, διότι μετά θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα. Στον αριθμό θανάτων, στην οικονομία αλλά και στην ίδια μας τη ζωή. Είμαστε διατεθειμένοι ως κοινωνία για ένα ρεβεγιόν να περάσουμε ένα ακόμα δίμηνο lockdown; Αν ξεφύγει η κατάσταση, θα είμαστε αναγκασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα να ζούμε με δυσκολία και με αυστηρά μέτρα. Πρέπει να φερθούμε με σύνεση», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης.
Πηγή: ethnos.gr