Προσφάτως η Βουλή των Ελλήνων νομοθέτησε [άρθρο 48 Ν. 4761/2020, ΦΕΚ 248/Α/13-12-2020] τον μακρόχρονο ¨δανεισμό¨, κατ΄ ουσίαν εκπατρισμό, αντικειμένων ελληνικών μουσείων, ήτοι τον μακρόχρονο εκπατρισμό [ήτοι μακράν της Πατρίδος μας, όπου ¨εγεννήθησαν¨] και ελληνικών αρχαιοτήτων σε άλλες χώρες [μουσεία, μουσειακούς, ακόμη και εκθεσιακούς χώρους], και δη αυξάνοντας και το αρχικό χρονικό όριο των 5 συν 5 ετών, σε 25 συν [ανά πενταετία] 25 έτη, ήτοι δια χρονικό διάστημα 50 ετών, ή διαφορετικά για μισό αιώνα.
Ήτοι εις το υπό εκποίησιν παρόν της Ελλάδος, κατέστη επιτρεπτός ο εκπατρισμός ελληνικών αρχαιοτήτων διά μισόν αιώνα, και δη εξ όσων έχουν απομείνει από τη βιαία και παράνομη, δυστυχώς δια παντός, απομάκρυνση πολλών εξ αυτών σε χώρες του εξωτερικού. Θαρρείς αδύναμοι να γίνουμε αν όχι συνεχιστές των δημιουργών τους, έστω φύλακες των δημιουργημάτων αυτών.
Και εις ένα ερειπωμένο κτίριο – θαρρείς όμοιο με το Μουσείο στο κέντρο της πόλεως Αργοστολίου – διαβάζω μια πινακίδα: ΄ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ [ακίνητο]¨ , και χαμογελώ πικρά και συλλογιέμαι ότι θαρρείς και πάνω από τις ζωές όλων μία άλλη πινακίς: ¨ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ¨.
Και ήδη λοιπόν ψηφίσθηκε και ο μακρόχρονος εκπατρισμός μέρους του ιστορικού παρελθόντος της Πατρίδος μας …
Ηδη εξάλλου από το μάθημα της Ιστορίας, ουχί μόνον της σχολικής, τείνει να εκλείψει κάθε τι το εθνικό.
Και συνάμα εις το Νησί ετούτο, εγγύς του καταρρέοντος Μουσείου, ανείπωτα τραγική η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου.
Τάχα αγνοούντες ακόμη και αυτοκτονίες ασθενών που συνέβησαν [¨όχι, όχι αυτά δεν πρέπει να λέγονται… αποτελεί δυσφήμηση η αλήθεια¨ λέγουσιν τινές], καταρρέει αργά, μέσα σε χειροκροτήματα και τάχα υπερήφανες ιαχές και νότες υψηλές.
Και καλείσθε λοιπόν να ξεχάσετε ότι λίγοι απέμειναν Ιατροί εις τις ενταύθα Νοσοκομειακές δομές. Να ξεχάσετε ότι μόνον χάριν της τιτάνιας προσπάθειας των εναπομεινάντων Ιατρών, των υπηρετούντων φαρμακοποιών και του υπηρετούντος προσωπικού, λειτουργούν εισέτι οι δομές υγείας … Να ξεχάσετε ότι στο σιδερόφρακτο δωμάτιο «219», προορισμένο για ποινικά κρατουμένους, της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, κατά πάγια τακτική εισάγονται και ψυχικά νοσούντες παρά την αντίθεση επιστημόνων.
Και να ξεχάσετε μέσα στα ¨χιλιάρικα¨ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής που ¨απλόχερα¨ και χωρίς σχεδιασμό διατίθενται, σε έναν τόπο που ΟΥΔΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ αξιώνει από τις Δομές την ορθολογικότερη διαχείρισή των, ότι σύντομα θα ακούσετε: ¨εσείς τα φάγατε, ¨κουνώντας την ουρά σας¨ … τώρα σιωπή¨.
Ας γίνει όμως αξίωση όλων, η διάθεση των όποιων υπαρχόντων κονδυλίων να συντελεσθεί με οργάνωση και σχέδιο, πρωτίστως με ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, και ορίζοντα σε βάθος χρόνου … όχι κατασπατάληση ενόψιν ενός φαινομενικά [προ-] εκλογικού έτους, που θα κληθείς να ψηφίσεις, οπότε πρέπει – σε θέλουν – να είσαι και χαρωπός …. και πριν να δεις, μετά τις εκλογές, το οικοδόμημα της Χώρας να κλονίζεται, και από πάνω πινακίδες: ¨Πωλείται το παρόν¨, ¨Πωλoύνται και το Παρελθόν και το Παρόν και το Μέλλον¨.
Τώρα δε που κόπασαν και οι πανηγυρισμοί και το χειροκρότημα, ότι για να έχουμε την ¨φιλία¨ μιας χώρας, της Γαλλίας, αγοράσαμε από αυτήν μεταχειρισμένα αεροπλάνα Rafale –περιττά εις ικανόν βαθμό, αφού αν γίνει πόλεμος, πλεονάζουν εις τις αποθήκες των βιομηχανιών των εμπόρων του θανάτου όπλα πυρηνικά, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΥΔΕΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΕΙ – ας γίνει αντιληπτό ότι δυσανάλογα μικρά κονδύλια, σε σχέση με την εποχή που διανύουμε, θα διατεθούν, με βάση τον προσφάτως ψηφισθέντα προϋπολογισμό, σε τομείς κρισίμους, όπως η υγεία και η παιδεία.
Καλύτερη δε άμυνα διά μίαν χώρα, δεν είναι τόσο τα όπλα, αλλά η υπερήφανη και αξιόπιστη εξωτερική πολιτική, αλλά και το επιστημονικό δυναμικό της Πατρίδος, και πρωτίστως η υγεία, ηθική και σωματική, των Πολιτών της.
Και, ενόψιν του Νέου ¨Ετους, θα κλείσω τούτο το κείμενο, τούτες τις φτωχές αράδες, με την ευχή των Αρχαίων Ελλήνων: «Έρρωσθε και ευδαιμονείτε», ήτοι: να είσθε υγιείς και ευτυχισμένοι …
Ταπεινά
Γεράσιμος Βασ. Θεοδωράτος