Οικονομικών: «σπάει» το ιδιοκτησιακό του δημοσίου σε πρώην δασικές εκτάσεις-Νομοθετική πρωτοβουλία “μπούσουλας” & για την Κεφαλονιά

Υποχωρεί το μέχρι τώρα «ακλόνητο» δικαίωμα του δημοσίου στην ιδιοκτησία εκτάσεων, που ανεγέρθηκαν μέσα σε πρώην δασικές περιοχές και εκτάσεις , τις οποίες διεκδικεί το Δημόσιο,  με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείο Οικονομικών για  χιλιάδες στρέμματα που καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή των σημερινών Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται ότι τη  θερμή στήριξή τους εξέφρασαν προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών οι δήμαρχοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την διάταξη του άρθρου 39 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις». Αυτό αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, το Υπουργείο Οικονομικών επιλύει το χρονίζον πρόβλημα των αμφισβητήσεων μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων χιλιάδων στρεμμάτων, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και διεκδικούνται από το Δημόσιο ως πρώην δασικά ενταγμένα εντός σχεδίου πόλης με την υποβολή ενστάσεων ενώπιον του Κτηματολογίου.

Παράλληλα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν αιτήματος των τοπικών φορέων αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην εξέταση των ενστάσεων του Δημοσίου επί ακινήτων που εμπίπτουν στα διοικητικά όρια των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού που δεν καλύπτονται από το ρυθμιστικό πεδίο της ανωτέρω διάταξης, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα των διεκδικήσεων και σε επιπλέον περιοχές με τη συνεργασία και των φορέων που προβάλλουν δικαιώματα σε αυτές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ολιστικά το πολλαπλό πρόβλημα.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού. Η επιτροπή θα προετοιμάσει και θα υποβάλει εντός τριών μηνών, σχετικές προτάσεις προς την πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου και προσχεδίου νομοθετικής ρύθμισης.

Η νομοθετική ρύθμιση

Η νομοθετική ρύθμιση στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την απογραφή του 2021. Πρόκειται για το άρθρο 39 του νομοσχεδίου το οποίο επιδιώκει τη λύση σε ένα πρόβλημα που γεννήθηκε στο Λαύριο πριν από 150 χρόνια, όταν μεταξύ των ετών 1868 και 1878 εκδόθηκαν τέσσερις αποφάσεις (Εφετείο Αθηνών, Εφετείο Ναυπλίου και Αρειος Πάγος) σχετικά με τις εκτάσεις που τότε εκμεταλλευόταν για την εξόρυξη μεταλλευμάτων ο Ιταλός επιχειρηματίας Σερπιέρι. Με τις αποφάσεις εκείνες, χιλιάδες στρέμματα που καλύπτουν ολόκληρη την περιοχή των σημερινών Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής χαρακτηρίστηκαν δημόσιες προκειμένου να εισπράττονται τέλη από τον Σερπιέρι.

Οικιστικές πυκνώσεις

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα όσον αφορά τις ακολουθούμενες διαδικασίες κατάρτισης των δασικών χαρτών και την υποβολή εξέτασης αντιρρήσεων μέσω  των επιτροπών εξέτασης ενστάσεων για τις προσωρινές και οριστικές κυρώσεις των δασικών χαρτών, που ακολουθείται για χιλιάδες ιδιοκτησίες σε όλη τη χώρα.  Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για Σαρωνικό και Λαυρεωτική δημιουργεί μοντέλο και πρόκριμα για την αντιμετώπιση των εκατοντάδων περιοχών ανά τη χώρα, που αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα στους δασικούς χάρτες, με διαμορφωμένες πολεοδομικές καταστάσεις, τις λεγόμενες “οικιστικές πυκνώσεις”, για τις οποίες ωστόσο δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα νόμιμη και συνταγματική διαφυγή επίλυσης μέσω των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κτηματολόγιο

Πάντως το πρόβλημα για την συγκεκριμένη περιοχή αναδείχθηκε μέσω του Κτηματολογίου, όταν ξεκίνησε το 2009 η κτηματογράφηση , η οποία ακόμη βρίσκεται στην πρώτη ανάρτηση. Μέσα στα χιλιάδες στρέμματα που καλύπτουν οι άλλοτε Δήμοι και Κοινότητες Σαρωνίδας, Αναβύσσου, Π.Φώκαιας, Αγίου Κωνσταντίνου, Καλυβίων, Κουβαρά, Κερατέας και Λαυρίου κτίσθηκαν χιλιάδες ακίνητα που αφορούσαν μόνιμη και παραθεριστική κατοικία. Η Σαρωνίδα μπήκε στο Σχέδιο Πόλης τη δεκαετία του 1950 και στην Ανάβυσσο μοιράστηκαν χιλιάδες κληροτεμάχια. Όμως, η περιοχή που κάλυπταν οι δικαστικές αποφάσεις του 19ου αιώνα οριοθετήθηκε μόλις το 1962, ενώ ο δασικός χαρακτήρας άρχισε να αποκτά βαρύτητα μετά την ένταξή του στο Σύνταγμα του 1975.

Πηγή: https://ecopress.gr/