Απομακρύνεται όπως όλα δείχνουν το σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα στην Αττική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του DNews, δεν προβλέπεται αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας όσον αφορά στην Αττική.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, κυβερνητικοί κύκλοι δεν προκρίνουν αυστηροποίηση στην απαγόρευση στο λεκανοπέδιο καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, εκτιμούν ότι δεν χρειάζεται να ληφθεί το μέτρο της απαγόρευσης από τις 18.00 το απόγευμα.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να ληφθεί μόνο στην περίπτωση που τα κρούσματα παρουσιάσουν πολύ ραγδαία αύξηση. Παράλληλα υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε μια περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη όπως το λεκανοπέδιο, που στην ουσία καθιστούν την αυστηροποίηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μη εφαρμόσιμη.
Μια περαιτέρω αυστηροποίηση αναμένεται να προκαλέσει έξαλλου τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα επιφέρει περαιτέρω συγχρωτισμό σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα εφόσον το λιανεμπόριο παραμείνει ανοιχτό αλλά και αύξηση της κινητικότητας στους δρόμους.
Κρίσιμες συσκέψεις και τα πιθανά μέτρα
Η σημερινή ημέρα και η Πέμπτη είναι κρίσιμες για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία με τις εκτιμήσεις πολλών ειδικών να κάνουν λόγο για αυξημένα κρούσματα έως το τέλος της εβδομάδας. Οι επιδημιολόγοι στη σύσκεψη της Πέμπτης θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και την Παρασκευή η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί το τι πρέπει να γίνει με τον τελικό λόγο να έχει η κυβέρνηση.
Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν αποκλείεται και όλα βρίσκονται ανοιχτά πάνω στο τραπέζι. Όσον αφορά στα σενάρια για τα πιο αυστηρά μέτρα, αυτά σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνουν τα εξής:
– Αύξηση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα ακόμη και στο 70%.
– Δεν αποκλείεται ακόμη και να «καταργηθεί» το click in shop και να επανέλθουν όλα τα καταστήματα στο click away.
– Αν επιδεινωθούν πολύ τα δεδομένα, ορισμένοι ειδικοί επιμένουν ότι θα πρέπει να ξανακλείσουν τα σχολεία, παρόλο που η διασπορά του κορονοϊού κινείται σε χαμηλά επίπεδα εντός της σχολικής κοινότητας. Κι αυτό για να μειωθούν οι μετακινήσεις και η κινητικότητα των γονέων. Φυσικά αν γίνουν όλα τα παραπάνω, θα ενταθούν ακόμη περισσότερο και οι έλεγχοι ως προς την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και κανόνων.
«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή»
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έδωσε στοιχεία και τα πλήρη δεδομένα για την εικόνα της πανδημίας στη χώρα.
Υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα κι ότι δυστυχώς υπάρχει αύξηση στην Αθήνα. «Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε μεγάλη ανησυχία και για την Αχαΐα αλλά και το Λασίθι.
Ειδικότερα για την Αττική είπε ότι σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών.
Παράλληλα σημείωσε ότι είναι παρα πολλά τα ενεργά κρούσματα στην Αττική (3.791), και υπάρχει 78% αυξητική τάση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η μέση ηλικία τους στην Αττική ξεπερνάει τα 50.«Η Αττική είναι μία περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις νέες νοσηλείες στην Αττική εχουν μία αυξητική τάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η κατανομή των ενεργών κρουσμάτων στην Αττική στις 2 Φεβρουαρίου ήταν η εξής:
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 1040
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 623
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 548
Πειραιάς: 481
Ανατολική Αττική 463
Δυτική Αττική: 194
Πηγή: dikaiologitika.gr