‘Κλειδώνει’ ένα μεγάλο διάστημα πρωτοφανούς κύματος ψύχους για πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί, πως πολλές μητροπόλεις, θα βιώσουν θερμοκρασίες πολλών βαθμών κάτω από το μηδέν, για πολλές ημέρες και μάλιστα συνοδευόμενες από χιονοθύελλες, ακόμη και παγωμένη βροχή. Θα παρομοίαζα το κύμα αυτό, σαν εκείνο του 2009, όπου τότε πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά ποτάμια πάγωσαν, με τον πάγο να είναι τόσο παχύς, ώστε οι κατοικοι, να μπορούν να περπατάνε επάνω του με άνεση..
ΕΛΛΑΔΑ:
H χώρα μας, αρχικά θα βρεθεί στον θερμό τομέα αυτής της κατάστασης. Καθώς το ψύχος θα διοχετεύεται από την Ρωσία προς την Αγγλία, θα προκαλέσει κυκλογενέσεις στην κεντρική Ευρώπη ( βαρομετρικά χαμηλά). Οι νότιες απολήξεις τους, θα επηρεάζουν την χώρα μας με την μορφή περάσματος διαδοχικών μετώπων από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Το πρώτο μέτωπο, θα μας έρθει ήδη την Δευτέρα, το οποίο θα στρέψει τους ανέμους σε θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, ενώ θα δώσει και ένα πέρασμα βροχών, με έμφαση τα δυτικά. Παρόμοια μέτωπα ( γρήγορα δηλαδή περάσματα βροχών ) θα ακολουθήσουν όλη την νέα εβδομάδα, μέτωπα τα οποία, όπως ανέφερα, θα είναι οι νότιες απολήξεις των βαρομετρικών χαμηλών που θα ταλαιπωρούν την Ευρώπη με ψύχος και χιονοθύελλες. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τον κύριο όγκο βροχής θα τον δέχονται τα δυτικά τμήματα και το ανατολικό Αιγαίο. Νέες βροχές λοιπον περιμένουν την δυτική Ελλάδα την νέα εβδομάδα!
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ…
Η πολική δίνη, δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την Ευρώπη άμεσα. Δεν θα είναι δηλαδή αυτό που έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, ένα γρήγορο διάστημα ψύχους διάρκειας μερικών 24ώρων. Η Δίνη αυτή, φαίνεται να παραμένει στην βόρεια Ευρώπη, και με πηγή την Ρωσία, να ξεχύνεται ανά τακτά διαστήματα προς την Ευρώπη. Οπωσδήποτε λοιπόν, μιας και η διάρκεια ( αλλά και η ένταση) παραμονής της δίνης αυτής είναι μεγάλη, θα υπάρξουν ευκαιρίες για τις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης, φυσικά και στην νότια, για να δούν Χειμερινές συνθήκες. Σε τέτοιες βέβαια περιπτώσεις, όσο ποιο ανατολικά βρισκόμαστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για να βρεθούμε στην επιροή αυτής της μάζας. Άλλες πιθανότητες έχει δηλαδή η Γαλλία, και άλλες η Ελλάδα, με την Ρωσία απο πάνω της. Η Ακραία φύση της αέριας μάζας πάντως, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τους…υπολογιστές των μοντέλων, να καθορίσουν επακριβώς την κίνησή της, αν και στατιστικά στην εποχή που βρισκόμαστε, η τάση της είναι να κινείται νοτιότερα..
Πηγή: meteology.gr