Στη «μαραθώνια» συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων «αντιπαρατέθηκαν» δύο προσεγγίσεις όπως αναφέρει το παρασκήνιο.
Η μία προέτρεπε για προληπτικό, αυστηρό lockdown, τύπου Μαρτίου του 2020, καθώς τα δεδομένα από τις μεταλλάξεις αλλά και τα ευρήματα των λυμάτων, συνθέτουν μια εξόχως ανησυχητική εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η άλλη προσέγγιση ήθελε να ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την κινητικότητα των πολιτών (απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα στις 18:00, κλείσιμο των καταστημάτων το Σάββατο, λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με click away κ.α.), και «κοκκίνισμα» περιοχών με έντονο ιικό φορτίο, με άμεση εφαρμογή από σήμερα των μέτρων που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές.
Ωστόσο τελικά επικράτησε αυτή για σκληρό lockdown από τις 18:00 καθώς αυτή επέλεξε η κυβέρνηση. Η λύση που υιοθετήθηκε ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, καθώς όπου έχει χτυπήσει «καμπάνα κινδύνου» τα μέτρα είναι αυστηρά, και όπου η κατάσταση κρίνεται διαχειρίσιμη τα μέτρα είναι στοχευμένα.
«Δυστυχώς, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις συμπολιτών μας σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές κατά κύριο λόγο είναι κρυφές, είναι μυστικές, δεν αποκαλύπτονται στην Πολιτική Προστασία, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν πραγματοποιείται επίσημα ιχνηλάτηση, που αποτελεί το πιο σημαντικό μας όπλο για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού» δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου..
Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της οικογενειακής διασποράς του ιού από τους γονείς στα παιδιά, καθώς ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων μειώθηκε στα 43 έτη.
«Έχουμε μπροστά μας μια ανηφόρα. Κάνω έκκληση στην κοινή λογική μας και συστήνω να κάνουμε υπομονή» τόνισε, εκ μέρους της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι κλειδί σε αυτή τη φάση δεν είναι τόσο η αυστηροποίηση των μέτρων, όσο η πιστή τήρηση τους.
Το πρωτοσέλιδο
«Μπάχαλο στην επιτροπή Τσιόδρα – Όλο το παρασκήνιο» γράφει στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα Δημοκρατία.
«Ακούστηκαν βαριές κουβέντες», γράφει η εφημερίδα. «Έξαλλοι με τον Μαγιορκίνη που υπαγόρευε εντολές της κυβέρνησης», αναφέρεται.
«Σύψας- Βατόπουλος έδωσαν μάχη για να κλείσουν τα σχολεία», συμπληρώνεται.