Πέθανε ο επί σειρά ετών βουλευτής και στέλεχος του ΚΚΕ στην Λέσβο, Σταύρος Σκοπελίτης. Για τον θάνατο του η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι τον αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Ο σύντροφος Σταύρος υπήρξε σεμνός αγωνιστής και αφοσιωμένος κομμουνιστής με ισχυρούς δεσμούς με τον λαϊκό και αγροτικό κόσμο του νησιού του, ιδιαίτερα με τις οικογένειες των αγωνιστών της Λέσβου. Ο σ. Σταύρος γεννήθηκε το 1941 στον Παλαιόκηπο της Λέσβου από γονείς μέλη του ΚΚΕ οι οποίοι από τα νεανικά τους χρόνια υπέστησαν διώξεις, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν για τη δράση τους».
Ποιος ήταν o Σταύρος Σκοπελίτης
Ο Σταύρος Σκοπελίτης γεννήθηκε το 1941 στον Παλαιόκηπο της Λέσβου από γονείς μέλη του ΚΚΕ οι οποίοι από τα νεανικά τους χρόνια υπέστησαν διώξεις, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν για τη δράση τους, με αποτέλεσμα, για να μπορέσει να βοηθήσει την οικογένειά του, να κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού. Εντάχθηκε το αριστερό κίνημα από τα εφηβικά του χρόνια, ξεκινώντας από την ΕΔΑ, συμμετέχοντας ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία του 1965, όταν και συνελήφθη.
Έπειτα από την απόλυση του από το στρατό συμμετέχει στη στελέχωση των οργανώσεων της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στο νησί της Λέσβου σαν μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου συμμετέχει στο συνέδριο των «Λαμπράκηδων», ενώ συμμετέχει και στην πανελλαδική σύσκεψη της ΕΔΑ για τα αγροτικά θέματα. Το 1967 συλλαμβάνεται και στέλνεται, μαζί με τον πατέρα του, εξορία στη Γιούρα, στη συνέχεια στο Λακκί της Λέρου και από κει μαζί με τους άλλους νεολαίους εξόριστους μεταφέρεται στον Ωρωπό και από κει ξανά πίσω Γιούρα και από κει πάλι στο Λακκί της Λέρου.
Μετά την απόλυσή του από την εξορία το Φθινόπωρο του 1970, δραστηριοποιείται ως οργανωμένο μέλος της ΚΝΕ. Τον Νοέμβρη του ‘73 παίρνει μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, συλλαμβάνεται και αργότερα αφήνεται ελεύθερος. Μετά τη μεταπολίτευση αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις ως μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου Πόλης της Αθήνας. Στις αρχές του 1975 περνάει στη δουλειά του Κόμματος και εκλέγεται μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας. Τα επόμενα χρόνια αναλαμβάνει διάφορες χρεώσεις στην καθοδήγηση της Λέσβου και της Χίου και μετακομίζει στη Μυτιλήνη. Από το 1978 και για τα επόμενα 10 χρόνια ήταν γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ. Από το 1990 και για έξι χρόνια ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση στο αγροτικό κίνημα ως αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου.
Πηγή: ethnos.gr