Ένα μήνα αργότερα πάει το μέτρο στήριξης παγίων δαπανών που εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα σε ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων. Η βασική αιτία της αλλαγής στο σχεδιασμό είναι το τρίτο lockdown που έχει φέρει ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα για άνοιγμα της αγοράς.
Παράλληλα η χρονική επέκταση των υφιστάμενων μέτρων στήριξης της οικονομίας (κι αυτό απόρροια του lockdown), όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, δίνει την δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να … σπρώξουν πιο κάτω την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, κάλυψης παγίων δαπανών για επιχειρήσεις.
Το συγκεκριμένο μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και είχε σχεδιαστεί για να πέσει στην αγορά τον Μάρτιο, έτσι ώστε να μπουν στο κάδρο και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν έχουν στηριχθεί όσο θα έπρεπε, εξαιτίας των υψηλών δαπανών που επωμίζονται και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις υφιστάμενες οριζόντιες παρεμβάσεις, εξετάζεται να «μεταφερθεί» πλέον χρονικά προς τον Απρίλιο.
Οι παράγοντες που μεταθέτουν χρονικά την εφαρμογή του μέτρου επιδότησης των παγίων δαπανών επιχειρήσεων είναι:
- Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την εξειδίκευση του πλαισίου, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ανοιχτά θέματα είναι πολλά αλλά οι συζητήσεις εστιάζονται στο εύρος και τις κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών καθώς και στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων στη κρατική στήριξη. Σύμφωνα με τη συλλογιστική των δανειστών η επιδότηση πρέπει να αφορά συγκεκριμένη περίμετρο παγίων δαπανών για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας και οι οποίες λόγω της πανδημίας εμφανίζουν αισθητή πτώση τζίρου με αποτέλεσμα να καταγράφουν ζημιές και να μπαίνουν στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Το οικονομικό επιτελείο θέτει στο επίκεντρο τις ασφαλιστικές εισφορές και τα σημαντικότερα λειτουργικά κόστη όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο βροχή πέφτουν τα αιτήματα φορέων για άνοιγμα της βεντάλιας των δαπανών έτσι ώστε να ενταχθούν στην κρατική επιδότηση όλα τα πάγια έξοδα. Πέραν των παραπάνω εκκρεμοτήτων δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα η μορφή των επιδοτήσεων (φοροεκπτώσεις, απαλλαγές, απευθείας ενισχύσεις κ.α), το ύψος του ποσού καθώς και ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της ενίσχυσης.
- Το μέτρο της επιδότησης δαπανών, θα ξεκινήσει να υλοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κύκλων της επιστρεπτέας και θα παίξει ένα ρόλο «γέφυρας» στην μετάβαση στο νέο μοντέλο στήριξης για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τη κρίση της πανδημίας. Αρμόδιος παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης και σαφή εικόνα για το πλέγμα των ενισχύσεων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να γίνει δίκαιη κατανομή των πόρων της επιδότησης σημειώνοντας ότι τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής θα αφαιρούνται από την ενίσχυση.
- Το περιβάλλον για την εξέλιξη της πανδημίας είναι ακόμη ρευστό. Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κρίσης υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να κάνει οικονομία δυνάμεων και να προχωρά με προσεκτικά βήματα σε στοχευμένες παρεμβάσεις διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τη στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων. Το κονδύλι για την επιδότηση των παγίων δαπανών που θα κυμανθεί στα 450 – 500 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνει περαιτέρω το προϋπολογισμό εντείνοντας τις δημοσιονομικές πιέσεις τη στιγμή μάλιστα που το «απρόβλεπτο» σκληρό lockdown έχει ανοίξει νέες τρύπες στα κρατικά ταμεία.
Πηγή: newsit.gr