Οι υπουργοί και οι αξιωματούχοι στη Βρετανία, που εργάζονται για την άρση των μέτρων κλειδώματος είναι «ολοένα και πιο αισιόδοξοι» ότι οι Βρετανοί θα μπορέσουν να ταξιδέψουν για διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Οι Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εξετάζει “διεθνώς αναγνωρισμένα διαβατήρια εμβολιασμού” που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να ταξιδέψουν και βρίσκεται σε συνομιλίες με προορισμούς διακοπών, όπως η Ελλάδα, για το πώς θα λειτουργήσουν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την διαδικασία για τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους την Δευτέρα, αλλά η εφημερίδα αναφέρει ότι αναμένεται να είναι ένα γενικό περίγραμμα και όχι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την χαλάρωση των περιορισμών στις διακοπές.
Άλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε στους The Times: «Το κλίμα φαίνεται όλο και πιο θετικό για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μόλις δημιουργηθεί το σύστημα διαβατηρίων εμβολιασμού, θα πρέπει να είναι απλό. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, αλλά μπορούμε να δούμε τον δρόμο μπροστά».
Ωστόσο, μια άλλη κυβερνητική πηγή προειδοποίησε ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως το πρόγραμμα εμβολιασμού και πώς επηρεάζει τη μετάδοση.
Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού αποκάλυψε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε «προκαταρκτικές συζητήσεις» με υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου για πιθανή ταξιδιωτική συμφωνία για εμβολιασμένους Βρετανούς ταξιδιώτες.
Συγκεκριμένα, για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και την υιοθέτησή τους ειδικά για τους ταξιδιώτες ανάμεσα σε Ελλάδα και Μεγάλη Βρετανία, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βρετανών αξιωματούχων είναι σε εξέλιξη προκειμένου να εξακριβώσουμε αν η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα είναι εφικτή. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια λύση, τουλάχιστον ως προς την τεχνική πλευρά».
Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης «η λογική είναι ότι, φυσικά, δε θέλουμε να περιορίσουμε τα ταξίδια μόνο σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Σε καμία περίπτωση. Ωστόσο, εφόσον ήδη ζητούμε από κάθε τουρίστα να έχει ένα αρνητικό τεστ πριν ταξιδέψει, θα ήταν σπατάλη πόρων να κάνει κανείς τεστ κάθε φορά που ταξιδεύει. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορούσε να περιορίσει την ανάγκη για αυτού του είδους τα τεστ διότι θα θεωρείτο δεδομένο ότι οι ταξιδιώτες οι οποίοι διαθέτουν το σχετικό πιστοποιητικό επελέγησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους ή θέλησαν οι ίδιοι να εμβολιαστούν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουν τεστ ξανά και ξανά».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την εγκυρότητα των πιστοποιητικών και τους ενδεχόμενους κινδύνους πλαστογράφησής τους, ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από κυβερνήσεις, από κρατικές αρχές, όχι από διάφορα ανεξάρτητα εργαστήρια, άρα αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός. Γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει εγκαίρως τις συζητήσεις ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε οποιαδήποτε τεχνικά ζητήματα και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να πιστοποιούμε αυτά τα αποδεικτικά έγγραφα. Για παράδειγμα, τα ελληνικά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα οποία είναι ψηφιακά, έχουν τρία επίπεδα ασφάλειας και μπορούν να πιστοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές διαφόρων χωρών με τις οποίες συζητάμε για την καθιέρωσή τους».
Εν τω μεταξύ, η Daily Mail ανέφερε ότι οι Βρετανοί ηλικίας έως 40 ετών θα μπορούσαν να εμβολιαστούν εντός των επόμενων πέντε εβδομάδων και ότι οι κυβερνητικοί σύμβουλοι είναι έτοιμοι να συστήσουν η επόμενη φάση εμβολιασμού να εξελιχθεί με βάση την ηλικία και να μην δώσει προτεραιότητα σε κλάδους εργαζόμενων. Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί μόλις στις 24 Μαρτίου, εάν διατηρηθεί ο ημερήσιος μέσος όρος», κατέληξε.
Εξάλλου, μια έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Βρετανία, την Παρασκευή ανέφερε ότι τα διαβατήρια εμβολίων, μπορούν να ανοίξουν τα διεθνή ταξίδια, αλλά η έλλειψη καθορισμένων προτύπων σε όλες τις χώρες σημαίνει ότι δεν μπορούν να εισαχθούν ακόμη.
Οι επιστήμονες δήλωσαν επίσης ότι χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στην πρόληψη της μετάδοσης και τη διάρκεια της προστατευτικής ανοσίας που παρέχουν, προκειμένου να εξακριβωθεί το χρονικό διάστημα ισχύος του διαβατηρίου.
Πηγή: https://money-tourism.gr/