Για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού μίλησε το πρωί της Παρασκευής (26/2) ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Είναι πολλά τα κρούσματα ακόμα, το Σύστημα Υγείας πιέζεται», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Ο κ. Βατόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα εκτός από την παράταση του lockdown της Αττικής. Σημείωσε ότι τις τελευταίες μέρες πολλές βρέθηκαν στο «κόκκινο» και έχουμε μια επιδημία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Τα περιοριστικά μέτρα έχουν προφανώς ελαττώσει τα κρούσματα, δεν έχουμε τα μεγέθη που φοβόμασταν ότι θα είχαμε» είπε.
Και πρόσθεσε: «Έχουμε τις μεταλλάξεις του ιού οι οποίες και αυτές εξαπλώνονται και κατά τα φαινόμενα είναι πιο μεταδοτικές και έχουμε και τον εμβολιασμό που προχωράει. Να πούμε και τα καλά».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν θα ήθελε να μπει στη διαδικασία να κάνει εκτιμήσεις για το πόσες μέρες αυτή μπορεί να είναι. «Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί σε λίγες ώρες (σ.σ. στην επιτροπή των Λοιμωξιολόγων)», είπε χαρακτηριστικά.
«Επιμένουμε στην εφαρμογή των μέτρων» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος και υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό να προσπαθούμε να μη συγχρωτιζόμαστε με αγνώστους και να κρατάμε αποστάσεις. Σχετικά με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, είπε πως η κατάσταση δεν είναι ανεξέλεγκτη αλλά προφανώς και «θέλουμε να δούμε μείωση».
Σχετικά με την επιβολή των μέτρων, ο καθηγητής εξήγησε ότι πρέπει να δούμε το θέμα πιο ευρύτερα καθώς πλέον έχουν μπει οι παράγοντες οικονομία και κοινωνία. «Πέρσι, τον Μάρτιο ήταν πιο εύκολο να προτείνει κανείς lockdown, απαγόρευση κυκλοφορίας. Η κοινωνία το άντεχε» είπε χαρακτηριστικά.
«Τώρα πρέπει να μπει και η παράμετρος κατά πόσο μπορεί να αντέξει η κοινωνία όλη αυτή την ιστορία. Για μένα το βασικό είναι οι εμβολιασμοί. Πρέπει να προχωρήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.
Μιλώντας για τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που πρέπει να περιοριστεί η διασπορά είναι γιατί ο ιός όσο εξαπλώνεται έχει την δυνατότητα και να αλλάζει και δεν γνωρίζουμε μετά πόσο αποτελεσματικά είναι τα φάρμακα τα οποία διαθέτουμε.
Πηγή: newsit.gr