Με σειρά συνεντεύξεων σε υψηλής αναγνωσιμότητας ΜΜΕ του εξωτερικού (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Weltonline, El Mundo) ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης παρουσιάζει στη διεθνή κοινότητα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού το 2021.
«Δεν θα υπάρξει κανενός είδους διάκριση έναντι όσων επισκεπτών δεν έχουν εμβολιαστεί. Όλοι οι άνθρωποι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού τον Ιανουάριο», είπε ο Χάρης Θεοχάρης.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, το έντονο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης για τον ελληνικό τουρισμό υπογραμμίζει τον ευρύτερο αντίκτυπο της ταξιδιωτικής κίνησης προς την Ελλάδα. «Με τη χώρα μας ως πρωτοπόρο, ο παγκόσμιος τουρισμός επιχειρεί αποφασιστικό βήμα προς την κανονικότητα».
Μιλώντας στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, o υπουργός Τουρισμού αναφέρει ότι «το σχέδιό μας για το φετινό άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού προβλέπει να ξεκινήσουμε στις 14 Μαΐου, με όλες εκείνες τις χώρες, από τις οποίες διαχρονικά υποδεχόμαστε ταξιδιώτες». Σημειώνει πως «προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σαφείς και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ώστε η ταξιδιωτική αγορά να είναι σε θέση να προσαρμοστεί αμέσως και με ευκολία» και προσθέτει ότι «για την Ευρώπη και ορισμένες αγορές με υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων, θέλουμε να ανοίξουμε ήδη από τα μέσα Απριλίου». Επισημαίνει ότι «η περαιτέρω ανάπτυξη του ανοίγματος εξαρτάται από την αγορά και από το επίπεδο ετοιμότητας του κλάδου», ωστόσο τονίζει πως «σε κάθε περίπτωση είναι η κυβέρνηση εκείνη που θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα». «Αυτή τη φορά, το άνοιγμα δεν εξαρτάται, ως είθισται, από τη ζήτηση, αλλά από το πότε θα είμαστε έτοιμοι» υπογραμμίζει.
Παρουσιάζοντας, στην ίδια εφημερίδα, το επιχειρησιακό σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε σε 5 «γραμμές άμυνας»: «Μέρος των μέτρων ασφαλείας του σχεδίου μας για την τουριστική περίοδο είναι οι προϋποθέσεις για την είσοδο των ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Κάθε τουρίστας θα παρουσιάζει βεβαίωση ότι είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είτε ότι έχει αναρρώσει μετά από μόλυνση από τον ιό, ή θα επιδεικνύει αρνητικό τεστ. Αυτή είναι η “πρώτη γραμμή άμυνας”. Η δεύτερη γραμμή είναι ότι θα πραγματοποιούμε οι ίδιοι δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη. Σε σχέση με αυτό, θα στρέφουμε τη στρατηγική μας ως προς τους ελέγχους προς τα εκεί όπου ενδεχομένως βρήκαμε συγκεντρώσεις θετικών κρουσμάτων την προηγούμενη ημέρα. Η τρίτη “γραμμή άμυνας” είναι να τίθενται αμέσως σε καραντίνα οι επισκέπτες σε περίπτωση θετικού τεστ και στη συνέχεια να υποβάλλονται εκ νέου σε πιο λεπτομερές τεστ PCR. Η τέταρτη “γραμμή άμυνας” είναι οι γενικοί κανόνες ασφαλείας, όπως η υποχρέωση μάσκας ή η τήρηση των αποστάσεων, οι περιορισμοί σε εστιατόρια, λεωφορεία, ξεναγήσεις και ούτω καθεξής. Η “πέμπτη γραμμή άμυνας” είναι ότι όλοι θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με τους Έλληνες. Εάν υπάρχει υποχρέωση μάσκας για τους Έλληνες πολίτες, το ίδιο θα ισχύει για όλους, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι. Τέλος, ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον ελληνικό τουριστικό τομέα θα συμβάλει επίσης στην προστασία από τις μολύνσεις. Θα εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα αμέσως μετά τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς υψηλού κινδύνου», ανέφερε.
Σχετικά με την παράταση της τουριστικής περιόδου, ο υπουργός Τουρισμού επισήμανε στη FAZ ότι «φέτος θα είναι ευκολότερο να παραταθεί η ταξιδιωτική περίοδος». «Μετά τον Σεπτέμβριο το πρόβλημα του εμβολιασμού θα έχει επιλυθεί και θα εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη τουριστική ζήτηση, η οποία δε θα έχει ακόμη ικανοποιηθεί. Κάποιοι θα θέλουν να έρθουν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα προετοιμάζεται γι’ αυτό» σημείωσε.
Σε άλλη συνέντευξή του, σε έναν από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς κόμβους της Γερμανίας, την www.welt.de, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στο ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας των τουριστών στην Ελλάδα: «Δεν θα υπάρξει κανενός είδους διάκριση έναντι όσων επισκεπτών δεν έχουν εμβολιαστεί. Όλοι οι άνθρωποι θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εμάς, όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού τον Ιανουάριο», τόνισε.
Στην ερώτηση για το πόσο σημαντικοί είναι για την Ελλάδα οι Γερμανοί τουρίστες, ο κ. Θεοχάρης είπε «για τον ελληνικό τουρισμό οι Γερμανοί βρίσκεστε στην πρώτη θέση! Αλλά σας ακολουθεί από κοντά και η Μεγάλη Βρετανία». Ακολούθως, ο υπουργός επανέλαβε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες δεν χρειάζεται να είναι εμβολιασμένοι για να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα». «Ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού αρκεί. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον για τους φιλοξενούμενούς μας. Γιατί όποιος δεν αισθάνεται ασφαλής, δεν μπορεί να χαλαρώσει. Θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας σαν οικογένειά μας. Όχι μόνο γιατί έτσι είναι οι Έλληνες, αλλά και γιατί φέτος αυτό είναι σημαντικότερο από ποτέ» τόνισε.
Τέλος, συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού “φιλοξενεί” και ισπανική εφημερίδα El Mundo, η οποία στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει: «Η Ελλάδα, χώρα με 12 εκατ. κατοίκους και πάνω από 7 εκατ. τουρίστες (αριθμός του 2020), υπέστη, όπως και η Ισπανία, τις συνέπειες της πανδημίας στον τουριστικό της τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει ποσοστό 15% του ΑΕΠ της (13% ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για την Ισπανία πριν από την κρίση πανδημίας)».
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες των επισκεπτών στους οποίους η Ελλάδα απευθύνεται κατά προτεραιότητα το φετινό καλοκαίρι, επισήμανε: «Μια σημαντική επιτυχία αποτελεί το ότι η Ελλάδα έχει “πιστούς” τουρίστες, οι οποίοι την επιλέγουν για διακοπές επανειλημμένα. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τον υψηλό βαθμό ικανοποίησής τους και τη σταθερή στήριξή τους προς τη χώρα μας. Η θάλασσα, ο ήλιος, η ιστορία, ο πολιτισμός, η γαστρονομία, οι εναλλακτικές δραστηριότητες και στην περίπτωση των μεγάλων πόλεων οι αστικές αποδράσεις (city breaks), είναι οι λόγοι για τους οποίους οι τουρίστες επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Αυτό ισχύει σταθερά για τους τουρίστες που προέρχονται πρωτίστως από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι βαλκανικές χώρες αποτελούν τις άλλες μεγάλες αγορές για τον τουριστικό μας τομέα».