Πότε θα ενεργοποιηθούν οι πρόσθετες παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση – Προς τις αρχές Ιουνίου το άνοιγμα των επιχειρήσεων ψυχαγωγίας και αθλητισμού
Μετά την εστίαση, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια νέα ισχυρή ένεση ρευστότητας για τον τουρισμό, αλλά και τους κλάδους της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού. Οι επιχειρήσεις των κλάδων που αποτελούν τους πλέον πληττόμενους της πανδημίας θα λάβουν μη επιστρεπτέο κεφάλαιο κίνησης μέσω ΕΣΠΑ, το οποίο θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του ετήσιου τζίρου τους, ενώ οι νέες επιχειρήσεις θα λάβουν την επιδότηση χωρίς το κριτήριο της μείωσης τζίρου, όπως συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις κατά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους. Για τον τουρισμό η επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας προσδιορίζεται για τα μέσα Μαΐου και θα συνοδευτεί με πρόσθετα μέτρα, όπως είναι η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των εργαζομένων πέραν του Ιουνίου, αλλά και το ενδεχόμενο μιας προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ που συνδέεται με το τουριστικό προϊόν, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.
Πρόσθετες παρεμβάσεις από το ΥΠΟΙΚ
Για την ψυχαγωγία και τα γυμναστήρια, το άνοιγμα των επιχειρήσεων δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις 20 Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Ωστόσο, κρίνεται παραπάνω από απαραίτητη και η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, όπως είναι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, οι συναυλιακοί χώροι, αλλά και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού που θα μετρήσουν πάνω από 6 μήνες με κατεβασμένα τα ρολά.
«Διευρύνουμε όσο μπορούμε στοχευμένα μέτρα επανεκκίνησης στους κλάδους που πραγματικά θέλουν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη. Σχεδιάζουμε κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις. Προσπαθούμε να βρούμε τα σχετικά κονδύλια και όταν είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων του οικονομικού επιτελείου. Προσέθεσε ότι «τα μέτρα στήριξης θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί και θα αρχίσουν να αποσύρονται όταν εξασφαλισθεί η επιστροφή στην κανονικότητα».
Μήνας-κλειδί ο Ιούνιος για τον τουρισμό
Οσον αφορά στον τουρισμό, οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς ανησυχούν για τη χρονική ψαλίδα ανάμεσα στον Μάιο που ορίζεται ως η επίσημη έναρξη μέχρι την πραγματική έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσου, ο oποίος έχει δηλώσει πως ο Ιούνιος θα αποτελέσει μήνα «κλειδί» για τους τουριστικούς στόχους. Πέρυσι είχαν ανοίξει 5.500 ξενοδοχεία, ενώ ο φετινός στόχος είναι από 15 Ιουνίου και μετά να είναι ανοιχτά το 100% των τουριστικών μονάδων της χώρας.
Ο πήχης έχει μπει στο 40-50% των τουριστικών εσόδων που είχε πετύχει η Ελλάδα το 2019. Δηλαδή η χώρα επιδιώκει να «μαζέψει» φέτος από τον τουρισμό περί τα 7,5-9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.
Οι απώλειες για τον κλάδο της ψυχαγωγίας λόγω του πολύμηνου lockdown είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο τον Ιανουάριο του 2021 οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία» κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 88,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2020.
Εγιναν καπνός 41,6 δισ. ευρώ
Ο κλάδος των αθλητικών δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται σε εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο, δεδομένου ότι το διάστημα που έμεινε ανοιχτός μέσα στο 2020 ήταν ελάχιστο, το 2021 μέχρι τώρα είναι χαμένο, ενώ δεν προβλέφθηκε καμία εναλλακτική λύση για τους επαγγελματίες, όπως στο λιανεμπόριο με το click away και στην εστίαση με το delivey.
Πάντως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι το 2020 έγιναν καπνός 41,6 δισ. ευρώ από το σύνολο της οικονομίας, με τις εγχώριες επιχειρήσεις να εισέρχονται σε συνθήκες… εμπόλεμης ζώνης καθώς από τον χρόνο που ξέσπασε η πανδημία, για κάθε μέρα που περνούσε χάνονταν 135,9 εκατ. ευρώ.
Πηγή: imerisia.gr