Το βάρος της, πλέον, στην οικονομία στρέφει η κυβέρνηση, παρακολουθώντας παράλληλα στενά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αφού από η εξέλιξη της πανδημίας «ορίζει» και την πορεία της οικονομίας. Ήδη η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την εστίαση ενώ σήμερα το πρωί διά στόματος Χρήστου Σταϊκούρα θα εξαγγελθεί ένα ακόμη μέτρο – ανάσα για όσες επιχειρήσεις έχουν μείνει κλειστές τον μήνα Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το νέο επίδομα να αγγίζει και τα 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση και ουσιαστικά θα αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των οικονομικών ενισχύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, κυβερνητικές πηγές ομολογούν ότι τα επιδόματα ναι μεν αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, αλλά το βασικό στοίχημα είναι η επαναλειτουργία της οικονομίας. Υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται εάν δεν υπάρξει μια σχετική επιπέδωση της καμπύλης του κορονοϊού το μερικό άνοιγμα να αποτελέσει… παρελθόν, εντούτοις στο Μέγαρο Μαξίμου απεύχονται κάτι τέτοιο. Ήδη, άλλωστε, έχουν διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη- που θέλει το άνοιγμα της εστίασης να γίνεται μετά το Πάσχα, δεδομένων και των καλύτερων καιρικών συνθηκών.
Μέχρι, τότε, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα οικονομικά μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί θα συγκρατήσουν τα λουκέτα. Ήδη, εξάλλου, μπαίνει σε εφαρμογή μια νέα δράση, με προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης. Τα χρήματα θα διευκολύνουν την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους ενώ η επιδότηση είναι μη επιστρεπτέα και θα ανέλθει έως το 7% του ετήσιου τζίρου, με το μέγιστο ποσό ενίσχυσης να διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Μέχρι σήμερα, μάλιστα, περίπου 65.000 (από τις 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου) έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λαμβάνοντας ποσά που πλησιάζουν το 1 δισεκ. ευρώ. Επιπλέον, το κράτος έχει διαθέσει 720 εκατ. ευρώ ώστε να στηρίξει τους περίπου 260.000 εργαζόμενους του κλάδου -δηλαδή περίπου το 63% του προσωπικού που απασχολεί- οι οποίοι τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή σύμβασης. Επιπλέον, η εστίαση, όπως και ο ευρύτερος επιχειρηματικός κόσμος, έχει στηριχθεί μέσω άλλων δράσεων, όπως η απαλλαγή καταβολής ενοικίου, η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η μείωση της προκαταβολής φόρου.
Πηγή: ethnos.gr