Ένας ακόμη «γρίφος» για την κυβέρνηση είναι το τι θα γίνει με τις εκκλησίες το Πάσχα, καθώς η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να καταστήσει σαφές πως δεν θα δεχθεί να παραμένουν κλειστοί οι ναοί την Μεγάλη Εβδομάδα.
Από την πλευρά της όμως η κυβέρνηση και οι «ειδικοί» δεν αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο» φως για ανοιχτές Εκκλησίες, τουλάχιστον όχι με αρκετούς πιστούς. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θέλει να ισχύσει συνεχιστεί αυτό που ήδη ισχύει με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, δηλαδή:
- Εννέα άτομα μέσα στις εκκλησίες σε περιοχές επιβαρυμένες
- Κλειστές εκκλησίες σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου
- Σε όλους τους καθεδρικούς ναούς, ανεξάρτητα από τις περιοχές, οι πιστοί μπορούν να είναι ένας ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με μέγιστο όριο 20 ατόμων.
Δηλαδή κλειστές εκκλησίες σε περιοχές που είναι επιβαρυμένες και με λίγους πιστούς σε όλες τις υπόλοιπες, κάτι που είναι άγνωστο εάν θα το δεχθεί η Ιερά Σύνοδος.
Οι ιεράρχες, λέγεται, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να επαναληφθεί η περσινή εικόνα με κλειστές εκκλησίες το Πάσχα και «κατ’ οίκον Ανάσταση». Με το σκεπτικό ότι οι πιστοί θα πρέπει να επιστρέψουν ξανά στον οίκο του Θεού για να μπορέσουν να εκκλησιαστούν με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από την Covid -19, ήδη σχεδιάζουν να προτείνουν ένα μοντέλο λειτουργίας των ναών τέτοιο ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία και «όλα να κυλήσουν ομαλά».
Αυτό το μοντέλο πιθανότατα δεν θα διαφέρει από εκείνο που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, δηλαδή με συγκεκριμένο αριθμό πιστών στους ενοριακούς και μητροπολιτικούς ναούς καθώς και με κυλιόμενες Θείες Λειτουργίες.
Το μεγαλύτερο όμως ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τον Επιτάφιο και την Ανάσταση
Το καλύτερο σενάριο για το Πάσχα θα ήταν για την Εκκλησία -εάν και εφόσον βέβαια το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση- να επιτραπεί στον κόσμο να παρακολουθήσει έξω από τους ναούς τις Ιερές Ακολουθίες με τις απαραίτητες αποστάσεις και τη χρήση της μάσκας. Κάτι που ακούγεται δύσκολο, μια που δύσκολα μπορεί να υπάρξει έλεγχος και αριθμητικοί περιορισμοί.
Ήδη είδαμε τις προηγούμενες ημέρες να δέχεται επίθεση η Εκκλησία για τον «συνωστισμό» που παρατηρήθηκε στην κηδεία του λαοπρόβλητου Αρχιμανδρίτη π. Σαράντη Σαράντου.
Κάτι που προμηνύει την πιθανή στάση που αναμένεται να κρατήσει η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.
Από και και πέρα, ξεκίνησε χθες η τριήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τους ιεράρχες να είναι έτοιμοι για «ιερό» πόλεμο αν χρειαστεί καθώς δεν πρόκειται να δεχτούν, όπως λένε, τα περσινά.
Σίγουρα τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για το θέμα, όμως η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρήθηκε χθες, και αναμένεται αν συνεχιστεί και αυτές τις μέρες δεν είναι «διόλου» απίθανο να αποτελέσει «δικαιολογία» για την κυβέρνηση για να απορριφθούν τα αιτήματα της Ιεράς Συνόδου.
Πηγή: pronews.gr