Ο κορονοϊός είναι ακόμη ανάμεσά μας και κάνει τη χώρα να ασφυκτιά. Ενδεικτικό είναι πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.445 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την Αττική να «βράζει» ξανά με 1.670 από αυτά και την Θεσσαλονίκη να καταγράφει 398 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή).
Βρισκόμαστε στον Απρίλιο, λιγότερο από ένα μήνα πριν το Πάσχα και ακριβώς 40 μέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού.
Όλα δείχνουν όμως, ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν αυτά που ξέραμε. Δεν θα είναι σαν και το καλοκαίρι του 2020, βέβαια, αλλά ούτε και σαν του 2019. Το τελευταίο, δηλαδή, καλοκαίρι της… κανονικότητας.
Αυτό τόνισε και στην αποψινή του συνέντευξη στο Star, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ανοσία, απάντησε: “Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα έχουμε καταφέρει τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιάσει με μία δόση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ελπίζουμε σε ένα “κανονικό” καλοκαίρι, και να έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Περιμένουμε να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει”.
Σημειώνουμε εδώ πως τα κρούσματα της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου φτάνουν τα 21.378 μετά τα 3.445 νέα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όταν την τελευταία σκληρή εβδομάδα του Μαρτίου, οπότε και καταγράφηκε το αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας, το σύνολο ήταν 18.346. Αντίστοιχα, τις τελευταίες επτά ημέρες του Μαρτίου οι θάνατοι από COVID-19 ήταν 444 ενώ σήμερα, μετά τους 75 νέους, οι θάνατοι του Απριλίου ανέρχονται σε 514.
Αν και o δείκτης Rt για την επικράτεια κυμαίνεται στο 0.96, κάτω από το 1 που σημαίνει κατάσταση συναγερμού, τα σκληρά επιδημιολογικά δεδομένα, οι διασωληνωμένοι στους 749 και οι κατά μέσο όρο 517 ημερήσιες εισαγωγές νέων ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας τις τελευταίες 7 ημέρες, δεν συντείνουν σε επιπλέον παράτολμα ανοίγματα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στους υγειονομικούς, αφήνοντας ανοιχτό από το καλοκαίρι και μετά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους…
Πόσο θα μας… αφήσει ο κορονοϊός να ζήσουμε καλοκαίρι; Και τι κάνουμε εμείς;
Για να ζήσουμε ένα όσο πιο «κανονικό» καλοκαίρι γίνεται, η κυβέρνηση πατάει… γκάζει με δύο όπλα: Τα self test και τους ταχύτερους εμβολιασμούς.
Τον επιταχυνόμενο εμβολιαστικό ρυθμό επεσήμανε στην ενημέρωση των 18:00 ο κ. Κικίλιας, με ρεκόρ εμβολιασμών χθες (59.969). Οι 57.305 σημερινοί εμβολιασμοί έσπασαν το φράγμα των 2 εκατομμυρίων (2.003.644). Ο υπουργός τόνισε την αισιοδοξία που γεννά η εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία. Σύμφωνα με τους πίνακες που εστάλησαν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κομισιόν, η χώρα μας αναμένεται να έχει παραλάβει μέχρι το τέλος Ιουνίου 10.940.401 δόσεις εμβολίων.
«Η υγειονομική νίκη διαφαίνεται στον ορίζοντα», σχολίασε ο κ. Κικίλιας και ανέφερε τη διπλή μάχη που δίνεται για τον ασφαλή και οργανωμένο εμβολιασμό αφενός και, κυρίως, για τη φροντίδα και θεραπεία των ασθενών αφετέρου.
Στο δεύτερο μέτωπο της μάχης αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά τα self test, τα οποία θα συντελέσουν στον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, μειώνοντας έτσι τη διασπορά. Τα τεστ θα διατίθενται από αύριο στα φαρμακεία αποκλειστικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους, ενώ η πλατφόρμα καταχώρισης των αποτελεσμάτων (https://self-testing.gov.gr/) βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Η είσοδος θα επιτρέπεται στην παραπάνω ομάδα με τη χρήση ΑΜΚΑ.
Το σημαντικό αυτό εργαλείο αποτελεί και το κλειδί για το άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, δεδομένου πως έχουν μείνει κλειστά δυσανάλογα πολύ καιρό και ενόψει των Πανελληνίων εξετάσεων, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Παράλληλα, θα τηρηθούν αυστηρά μέτρα προστασίας στα οποία περιλαμβάνονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκ περιτροπής διαλείμματα για τους μαθητές, αντισηπτικά, απολυμάνσεις και καλός αερισμός.
Φωτογραφίες: Intime.
Πηγή: newsit.gr