Θετικά μηνύματα από παντού και στη μάχη της θεραπείας κατά της covid-19
Κάθε περίοδος εμφανίζει τα δικά της δεδομένα και προσφέρει μια διαφορετική ανάγνωση, ανάλογα με το τι επιθυμεί ο καθένας να φωτίσει ή τι του επιβάλλει η ίδια η πραγματικότητα να αναγνωρίσει.
Στην περίπτωση της Βρετανίας, όταν ανακοινώθηκε το Brexit και με τις παλλινωδίες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του 2016 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, οι περισσότεροι θεωρούσαμε πως έξω από το μαντρί, θα την φάνε οι λύκοι. Κι ας πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο κράτος.
Μετά, στο πρώτο 8μηνο της πανδημίας, η κυβερνητική διαχείριση ήταν στα όρια του επικίνδυνου. Φαίνεται όμως πως ο Μπόρις Τζόνσον αλλάζει ως πρωθυπουργός, προσεγγίζει τη λογική και το 2021, μαζί με το οριστικό Brexit, έφερε και μια μεγάλη ελπίδα για τους Βρετανούς ως προς την πανδημία. Μια ελπίδα που προέκυψε από τα εμβόλια, κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο της βρετανικής μετάλλαξης και οδήγησε στα λίγο πάνω από 2.000 κρούσματα της Τρίτης και τους «μόλις» 33 θανάτους. Αριθμοί που δεν παραπέμπουν σε χώρα με 67 εκατομμύρια πληθυσμό, ακόμα κι αν μιλάμε για περίοδο ύφεσης.
Επειδή όμως τώρα πια οι επιστήμονες γνωρίζουν καλύτερα κάποια πράγματα και δεν έχουν σκοπό να εφησυχάσουν, τουλάχιστον στη Βρετανία, προετοιμάζονται για ένα ακόμα κύμα που ενδέχεται να έρθει τον Οκτώβριο. Κι αυτή η προετοιμασία δεν περιλαμβάνει μόνο μεγάλο αριθμό τεστ και τον εμβολιασμό που γίνεται κατά 374.000 δόσεις καθημερινά.
Η προετοιμασία περιλαμβάνει και την ανάπτυξη φαρμάκων αντιβιοτικής μορφής, τα οποία θα περιορίζουν την ανάπτυξη του κορωνοϊού στον ήδη μολυσμένο οργανισμό.
Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί φάρμακα, όπως η δεξαμεθαζόνη και η τοσιλιζουμάμπη, που χορηγούνται σε περιπτώσεις βαριάς εκδήλωσης της νόσου και έχουν σίγουρα αποτρέψει αρκετούς θανάτους. Ο στόχος τώρα είναι τα αντιβιοτικά να προλαβαίνουν τον ιό στις πρώτες ημέρες ανάπτυξης του, ώστε να εξασφαλίζεται σε πρώτη φάση μια ελαφριά νόσηση και σε δεύτερο στάδιο, αν το ιικό φορτίο είναι χαμηλό ούτως ή άλλως, η μη μεταδοτικότητα.
Ο Τζόνσον ανακοίνωσε στη σημερινή ομιλία του ότι το υπουργείο Υγείας έχει παράσχει όλα τα εφόδια σε μια ειδική ομάδα επιστημόνων ώστε να αναπτύξουν αντιβιοτικά βασισμένα σε μονοκλονικά αντισώματα (πρωτεΐνες που θα αναπτυχθούν στο εργαστήριο) και να τα φτιάξουν σε μορφή χαπιού, ώστε να χορηγούνται για οικιακή χρήση και να μη χρειάζεται να περιμένει ο ασθενής ιατρική κατεύθυνση και περίθαλψη. Μάλιστα, αυτά τα αντιβιοτικά θα μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις μεταλλάξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
«Αυτό μπορεί να είναι ακόμα ένα όπλο στην άμυνα απέναντι σε νέες μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σερ Πάτρικ Βάλανς, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Βρετανίας.
Την ίδια ώρα πολύ θετικά μηνύματα έρχονται από τη χρήση της εισπνεόμενης βουδεσονίδης η οποία δείχνει ότι είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για την πρώιμη Covid-19.
Πρόκειται για μια ασφαλή και φθηνή θεραπεία η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι. Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν κάτι παραπάνω από αισιόδοξα.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες στην ομάδα χρήσης της βουδεσονίδης να κάνουν δύο εισπνοές δύο φορές την ημέρα. Συμμετείχαν ενήλικες άνω των 18 ετών με συμπτώματα Covid-19 σε αρχικό στάδιο.
Όσοι έπαιρναν βουδεσονίδη, είχαν κλινική ανάκαμψη κατά μέσο όρο επτά ημέρες στην ομάδα βουδεσονίδης. Όπως σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος στην Καθημερινή το πιο σημαντικό ήταν πως στην ομάδα της βουδεσονίδης καταγράφηκε στατιστικά σημαντική μείωση της ανάγκης για επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτό αντιστοιχούσε στο 14% των συμμετεχόντων που δεν έπαιρναν το φάρμακο και στο 1% για την ομάδα βουδεσονίδης. Αυτό σημαίνει σχετική μείωση κινδύνου 91% για όσους έλαβαν βουδεσονίδη, σε σχέση με την ομάδα που δεν έπαιρνε το φάρμακο. Ένα νέο όπλο μπαίνει πλέον στη φαρέτρα των επιστημόνων στη μάχη με τον κορωνοϊό. Απλό, ασφαλές, αποτελεσματικό…
Πηγή: menshouse.gr