Από την αρχή του μήνα έχουν κατατεθεί πάνω από 15.000 αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Το αποτέλεσμα, δηλαδή πόσες από τις αιτήσεις θα καταλήξουν σε ρύθμιση και πόσες σε πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία θα το διαπιστώσουμε μετά τα τέλη Ιουλίου
Ο νέος νόμος προβλέπει μία περίοδο έως δύο μήνες μέχρι να συμφωνήσουν οι πιστωτές και ο οφειλέτης σε μία ρύθμιση ή αν θα αποβεί μία αίτηση άκαρπη. Στην πρώτη περίπτωση, προχωρά ο εξωδικαστικός μηχανισμός ή διαμεσολάβηση και, για τις επιχειρήσεις, σχέδιο εξυγίανσης. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή όταν η αίτηση αποβεί άκαρπη, προχωρούν οι διαδικασίες της πτώχευσης.
Ωστόσο, μέχρι τότε, οι αιτήσεις που οριστικοποιηθούν μέσω του συστήματος, θα εξασφαλίσουν το πάγωμα των πλειστηριασμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων για την πλειονότητα των οφειλετών.
Κι αυτό διότι η αναστολή αυτή δεν καταλαμβάνει την διενέργεια πλειστηριασμού, ο οποίος έχει προγραμματιστεί εντός 3 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον οφειλέτη, καθώς και οποιαδήποτε διαδικαστική ενέργεια προπαρασκευαστική της διενέργειας πλειστηριασμού από ενέγγυο πιστωτή (περιλαμβανομένης και της κατάσχεσης).
Σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνολικά 91.870 πλειστηριασμοί ακινήτων (φυσικών και νομικών προσώπων) και για την επόμενη εβδομάδα θα διενεργηθούν περίπου 500 πλειστηριασμοί.
Για τα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές μέσα από την πλατφόρμα, προβλέπονται ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πηγή: pronews.gr