Σοκ σε πολλούς χιλιάδες εργαζομένους στον τουρισμό προκαλούν οι δηλώσεις των «ειδικών» για την μετάλλαξη Δέλτα, καθώς όπως είπαν χαρακτηριστικά αν υπάρξουν ένα-δύο κρούσματα τότε θα κλείσουν ολόκληρα νησιά σε δύο εβδομάδες!
Κάτι που θα έχει δραματικές συνέπειες για τον τουρισμό, καθώς μετά από έναν χρόνο lockdown οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό προσπαθούν να «μαζέψουν στα σπασμένα». Αν επιβληθεί lockdown σε κάποιο νησί καταλαβαίνουμε πως θα είναι καταστροφή για πολλούς εργαζόμενους και επιχειρηματίες, αλλά και για τις οικογένειες τους.
Νέα αφορμή για να εξαπολύσουν απειλές οι «ειδικοί» είναι η μετάλλαξη Δέλτα, με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελο Μανωλόπουλο να μιλάει σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ.
«Τονίζουμε είναι ότι μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα πια. Και αυτός είναι ο κίνδυνος -και μέσα στο καλοκαίρι. Μην λέμε ότι μπορεί να έρθει τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Μπορεί να έχουμε αύξηση κρουσμάτων και συρροές σε δύο εβδομάδες … μπορεί να μην είναι κύμα σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε περιοχές».
Ενώ σε ερώτηση για το αν μπορεί νησιά με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμό να οδηγηθούν ξανά να «κλείσουν» λόγω αύξησης κρουσμάτων είπε «βέβαια».
«Μπορεί ένα νησί που ξεκινάει καλά, μέσα σε δύο εβδομάδες να αλλάξει η εικόνα του και να φύγουν οι πάντες από το νησί. Δεν θέλει πολλούς. Ένα-δύο άτομα με την ινδική μετάλλαξη που θα πάνε σε ένα πάρτι ή δύο γεμάτα beach bar θα κάνουν την ζημιά».
Ο Μανωλόπουλος είπε επιπλέον πως «μπορούμε να κάνουμε ένα πράγμα: να εμβολιαστούμε. Όσοι είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις προστατεύονται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πάνω από 90%. Υπάρχουν σαφή στοιχεία ειδικά για τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, που δημοσίευσαν στοιχεία από εκατομμύρια εμβολιασμένους στη Βρετανία. Αλλά και τα άλλα δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι δεν προστατεύουν σε παρόμοια ποσοστά».
«Το στέλεχος Δέλτα περιλαμβάνει μία σειρά από μεταλλάξεις. Είναι κάποιες καινούργιες που αυξάνουν την μεταδοτικότητα, κάνουν πιο εύκολο σε έναν συνωστισμό με αυτό το στέλεχος κάποιος μολυσμένος αντί να μολύνει 5 (όπως το στέλεχος που έχουμε στην Ελλάδα) να μολύνει 20-25, ο ίδιος άνθρωπος, με τις ίδιες κινήσεις» Πρέπει να τρέξουμε να εμβολιαστούμε, τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, «τα εμβόλια και τα κέντρα εκεί είναι».
Για το θέμα της μάσκας είπε: «Το ότι η Επιτροπή παίρνει μία απόφαση δεν σημαίνει ότι σήμερα το πρωί πρέπει να πετάξουμε τις μάσκες. Η Επιτροπή αφαίρεσε την υποχρεωτικότητα, αλλά προφανώς παραμένει η σύσταση για συνθήκες που όλοι καταλαβαίνουμε … πρέπει να κρίνουμε, κανείς δεν πρέπει να φέρνει ως δικαιολογία ότι “το είπε η Επιτροπή”. Ξέρουμε οι ίδιοι πού μεταδίδεται».
Πηγή: pronews.gr