Υπό τον φόβο να κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα και τον συναγερμό που έχει σημάνει στην Ευρώπη, στο τραπέζι μπαίνει εκ νέου το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κλάδους εργαζομένων.
Σύμφωνα με το OPEN TV και τη Δέσποινα Βλεπάκη, υπάρχουν σκέψεις όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ηδη η επιτροπή βιοηθικής έχει δώσει -ως έσχατη λύση- τη δυνατότητα να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται στη συνέχεια να πέσει στο τραπέζι για να συζητηθεί από την επιτροπή βιοηθικής το θέμα για υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως στην εστίαση ή και τους εκπαιδευτικούς.
Αυτό θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό των εμβολιασμών για κορονοϊό στην Ελλάδα, αλλά και το ζήτημα της μετάλλαξης Δέλτα που παίζει ιδιαίτερο ρόλο.
Η μετάλλαξη Δέλτα θα εξαπλωθεί και στην Ελλάδα
Η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα εξαπλωθεί και στην Ελλάδα επισημαίνουν επιστήμονες και τονίζουν ότι το μόνο «όπλο» είναι το εμβόλιο. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλούν για τους φόβους των ειδικών λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.
Σϋμφωνα με τον κ. Τζανάκη «η Κρήτη έχει πάει εξαιρετικά. Μόνο το 3ο κύμα χτύπησε την Κρήτη. Είχαμε 18 περιστατικά σε νέους ανθρώπους. Ακόμη δεν βρέθηκε ο ασθενής 0. Μπορεί να ήταν ασυμπτωματικός που ταξίδεψε στο εξωτερικό και το έφερε ή ταξίδεψε μέσα στην Ελλάδα και το έφερε εδώ. Γι’ αυτό θα πρέπει να φτάσουμε να έχουμε το 2-5% της γονιδιακής παρακολούθησης για να ανιχνεύουμε τον ιό. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό οπωσδήποτε».
Όπως είπε μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη «οδηγός μας είναι η Πορτογαλία για τον Δ στην Ελλάδα. Ενώ πήγαινε πολύ καλά τώρα έχει 800-1.200/κρούσματα τη μέρα! Πιθανώς να ξανακύλησε η χώρα εξαιτίας της μετάλλαξης. Αν είναι αλήθεια πιθανώς και μες στο καλοκαίρι να δούμε κι εμείς μια διαχειρίσιμη μεταλλαγή. Είναι ευαίσθητα επικίνδυνη κατάσταση. Όπλα μας ο εμβολιασμός, οι καιρικές συνθήκες και τα ατομικά μέτρα ευθύνης και τα μέτρα από την πολιτεία ώστε να επιβραδύνουμε την επικράτηση του Δ».
Αναφορικά με το ποιες ηλικιακές ομάδες προσβάλλει περισσότερο η μετάλλαξη ανέφερε: «Το Δ προσβάλει τους νέους και τα παιδιά. Όλοι οι γονείς να τρέξουν να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Επίσης το Δ μεταδίδεται πολύ εύκολα και στέλνει πολύ κόσμο στο νοσοκομείο. Οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα νοσήσουν ελαφριά»
«Σε μια ολόκληρη κερκίδα Δανών παρατηρήθηκε μετάλλαξη Δ και 4.000 άτομα ερευνώνται. Πρέπει να γίνονται τα εμβόλια και σε ιδιωτικές ιατρικές μονάδες για να τρέξουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Με τους εμβολιασμούς μετα την 5η Μαΐου γλυτώσαμε 1.500 νοσηλευόμενος, 15 διασωληνωμένους και 250 θανάτους!» είπε χαρακτηριστικά
Εξαδάκτυλος: Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει εν ευθέτω χρόνω
«Η Δ θα επικρατήσει εν ευθέτω χρόνω. Στην Ελλάδα βέβαια είναι σε ύφεση η πανδημία κι έτσι το νέο κύμα με την μετάλλαξη Δ θα είναι μικρό και θα έρθει αργότερα αν εμβολιαστούμε» ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ενώ κάλεσε σε εγρήγορση αλλά όχι σε πανικό.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Άκη Σκέρτσου ο οποίος το Σάββατο αναφέρθηκε στα προνόμια των εμβολιασμένων και στο ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί θα έχουν κανονική ζωή, ο κ. Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι «ναι θα πρέπει να επανέλθουν οι δυνατότητες (προνόμια) των εμβολιασμένων. Πρώτα όμως να εμβολιαστούν οι μεγάλοι σε ηλικίες».
Παράλληλα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ποσοστό 33% πλήρως εμβολιασμένοι, 14% έχουν κάνει την πρώτη δόση. «Ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερο για να έχουμε κάλυψη στην μετάλλαξη, κυρίως στους ηλικιωμένους. Να μην πέσουν οι ρυθμοί εμβολιασμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πρέπει να συνεχισούν να εμβολιάζονται 100.000 άτομα την ημέρα και κυρίως οι άνω των 50 ετών και οι ευπαθείς. Μη σταματήσουν το καλοκαίρι! Μην περιμένουν το φθινόπωρο!» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο 1 στους 4 στις μεγάλες ηλικίες πρέπει να εμβολιαστούν. «Πρεπει οι εμβολιασμοί να γίνονται και ιδιωτικές μονάδες υγείας. Συζητάμε αυτή την περίοδο την εμπλοκή ιδιωτών στον εμβολιασμό κατ’οίκον των ανθρώπων που δεν μπορούν να μετακινηθούν», ανέφερε.
Πηγή: ethnos.gr