Κορονοϊός: Πόσο θα κοστίζει στους μη εμβολιασμένους η διασκέδαση τους

Τα δεδομένα σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφους, θέατρα και γήπεδα αλλάζουν από τις 15 Ιουλίου, όταν και θα κάνουν… πρεμιέρα τα προνόμια των εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης (29.06.2021), τα μέτρα αφορούν τους κλειστούς χώρους, και τους ανοιχτούς υψηλού συγχρωτισμού, και τον τρόπο… συνύπαρξης εμβολιασμένων πολιτών και όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Οι κλειστοί χώροι -πλην των κέντρων διασκέδασης- όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα ανοίγουν ως εξής: κλειστοί κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου και λοιποί κλειστοί χώροι στις 15/07.
Στους αμιγείς χώρους, στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να προσέρχονται και οι μη εμβολιασμένοι, αλλά με τεστ. Η πληρότητα θα είναι 50% με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά. Θα απαιτείται αρνητικό rapid test για τους μη εμβολιασμένους και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

Όσον αφορά στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα ισχύουν τα εξής:
-Στους αμιγείς χώρους στους οποίους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα υπάρχει 85% πληρότητα και δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα.
-Στους μεικτούς χώρους, 75% πληρότητα για χώρους κάτω των 1.000 καθήμενων, 70% πληρότητα για χώρους κάτω των 5.000 καθήμενων, 65% πληρότητα για χώρους κάτω των 15.000 καθήμενων. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Όσον αφορά στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκάδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.α.) (1η Ιουλίου ανοίγουν οι υπαίθριοι και 15/07 οι κλειστοί) θα ισχύουν τα εξής:
-Στους αμιγείς χώρους 60% πληρότητα.
-Στους μεικτούς χώρους 25% πληρότητα και θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test που θα είναι υποχρεωτικό για τους μη εμβολιασμένους.

Ανεβαίνει το κόστος διασκέδασης για τους μη εμβολιασμένους

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στο newsit.gr, το κόστος εξόδου για μια οικογένεια σε ένα κατάστημα εστίασης που θα έχει μεικτούς χώρους θα έχει επιπλέον επιβάρυνση. «Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα της τάξεως του 85% είναι ένα καλό ποσοστό, ωστόσο στους μικτούς η πληρότητα του 50% προσφέρει ένα κόστος για τη συντήρηση της επιχείρησης. Στην περίπτωση των μεικτών χώρων, μια τετραμελής οικογένεια θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 20 – 25 ευρώ για τα self tests που θα πρέπει να κάνουν».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου του θα κληθούν να διαχειριστούν μια κατάσταση για την οποία δεν είναι αρμόδιοι.

«Είναι απαράδεκτο το μέτρο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας έλεγχος ακόμα και για πληρότητες της τάξεως του 50% στους μικρούς χώρους. Με τις καινούργιες ανακοινώσεις κάθε επιχείρηση θα πρέπει να διαθέσει 2.000 ευρώ προκειμένου να προσλάβει υπάλληλους οι οποίοι θα ελέγχουν στην πόρτα τα τεστ των πελατών», αναφέρει στο newsit.gr, o γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Και συμπληρώνει: «Δεν βλέπω να περπατάει το συγκεκριμένο μέτρο. Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι σε εμάς. Εδώ δεν τα έχει καταφέρει η αστυνομία, θα ανταπεξέλθουμε εμείς; Με μειωμένους τσίρους και με το 60% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί πώς θα τα βγάλουμε πέρα εμείς».

Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στην εστίαση

Αναφορικά με την ανακοίνωση των νέων μέτρων, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, παρουσιάστηκαν συνοπτικά όσα θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο οι πελάτες, όσο και οι επιχειρηματίες.

-Πώς θα αναγνωρίζω αν ο χώρος είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτός;
Θα υπάρχει ειδική σήμανση στην είσοδο

– Ανεμβολίαστος που αρνείται το τεστ,  μπαίνει σε εστιατόριο, μπαρ κλπ;
Θα απαγορεύεται η είσοδος

– Καλύπτεται νομικά ο επιχειρηματίας;
Ναι. Κοινή υπουργική απόφαση

– Σελφ τεστ γίνεται δεκτό;
Όχι, μόνο pcr ή rapid

-Η υποχρεωτικότητα αφορά και τους υπαλλήλους;
Όχι. Αφορά μόνο τους πελάτες.

-Από ποιον θα γίνεται ο έλεγχος;
Ίδιες αρχές που γίνονται και σήμερα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ

Πηγή: newsit.gr