Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Radio North 98 ο κ. Γιάννης Φιλοκώστας, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπολών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στα διλήμματα που δημιουργεί ο διαχωρισμός των καταστημάτων σε μικτά και σε καταστήματα αποκλειστικά για εμβολιασμένους πελάτες.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εμείς λέγαμε αμάν και πότε να ανοίξουμε τα μαγαζιά μας στους εσωτερικούς χώρους, γιατί ξέρετε ότι πάρα πολλοί δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και βλέπουμε τώρα πάλι ένα εμπόδιο μπροστά μας. Εμείς είχαμε πει από την πρώτη στιγμή δώστε προτεραιότητα να εμβολιαστούν όλος ο επισιτισμός και ο τουρισμός. Εμείς είχαμε πει, ανοίξτε και τους εσωτερικούς χώρους ελεύθερα. Χωρίς περιορισμούς, ας είναι με τη μισή πληρότητα και με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα. Εγώ πιστεύω ότι με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα θα ήμασταν μια χαρά από τη στιγμή που δεν θα ήταν ο ένας πελάτης επάνω στον άλλο. Και έχει αποδείξει η εστίαση ότι δεν ήταν αυτή η αιτία, που έχει ξεφύγει η πανδημία… Επιπλέον, δεν μπορούμε να τον αναγκάσουμε τον άλλον που δεν θέλει, να κάνει το εμβόλιο. Προς Θεού. Αλλά εμμέσως πλην σαφώς, του λέμε ότι “αν δεν το κάνεις το εμβόλιο, θα σε απολύσουμε”. Εκεί όντως υπάρχει πρόβλημα.»
Ο κ. Φιλοκώστας, ανέφερε επίσης ότι οι εστιάτορες δεν έχουν ακόμα πάρει ούτε ευρώ από την ενίσχυση για τις πρώτες ή τις πάγιες δαπάνες.: «Ενώ είχαν πει ότι από τις 10 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούμε να κάνουμε τις αιτήσεις, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματα αυτά του 7% της επιδότησης για τις πρώτες δαπάνες, ακόμη δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε καμία επιχείρηση! Εγώ είμαι από τους πρώτους που έχω κάνει όλα μου τα χαρτιά και προχθές μου λέει ο κύριος από το γραφείο που απευθυνθήκαμε “κύριε Φιλοκώστα θα χρειαστώ δυο τρία έγγραφα ακόμη”. Αν είναι δυνατόν. Το άλλο το πρόγραμμα με τις πάγιες δαπάνες και αυτό καθυστερεί.»