Είναι το απόλυτο- και άκρως ανησυχητικό- ζήτημα που μονοπωλεί τις συζητήσεις και τις έρευνες σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό τον τελευταίο, περίπου, μήνα: η μετάλλαξη Δέλτα αρχίζει, σιγά-σιγά, να κυριαρχεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάνοντας τους ειδήμονες (και κατ’ επέκταση και τις κυβερνήσεις) ν’ ανησυχούν πάρα πολύ.
Ο λόγος, απλός: η τρομακτική ταχύτητα που μεταδίδεται πια ο ιός- έως και 60% ταχύτερα εν συγκρίσει με τα προηγούμενα γνωστά στελέχη του covid-, καθώς πλέον όλα δείχνουν πως αρκούν ακόμη και πέντε μόλις δευτερόλεπτα προκειμένου να κολλήσει κανείς.
Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, ακόμα κι αν αυτά δεν είναι υποχρεωτικά, λόγω καλοκαιριού, σε αρκετά κράτη.
Και μπορεί όλ’ αυτά ν’ ακούγονται εξαιρετικά δυσοίωνα, όμως δεν είναι όλα… μαύρα: τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca «καλύπτουν» την συγκεκριμένη μετάλλαξη, καθώς παρέχουν σημαντική προστασία σε όποιον έχει κάνει κάποιο εκ των δύο, αποτρέποντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη νοσηλεία και, φυσικά, το θάνατο.
Το μεγάλο ερωτηματικό ήταν τι συμβαίνει με το αντίστοιχο σκεύασμα της Moderna, μια και μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν επιστημονικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του έναντι της νέας αυτής μετάλλαξης.
Τα νέα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά: σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που παράγει το mRNA εμβόλιο κι έπειτα από έρευνα που βασίστηκε σε δείγμα που πάρθηκε από 8 άτομα μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα του Moderna δεν επηρεάζεται καθόλου έναντι της μετάλλαξης Άλφα, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού. Αντίστοιχα, η ανάλυση δείχνει ήπια μείωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των μεταλλάξεων Δέλτα, Γάμμα, Κάπα και Ήττα.
Φαίνεται λοιπόν πως και το σκεύασμα της Moderna (το οποίο το κάνουμε φυσικά και στη χώρα μας) μας προστατεύει αρκούντος αν κολλήσουμε τη μετάλλαξη Δέλτα, όπως και αυτά της Pfizer και της AZ, ενώ εκκρεμούν μελέτες για το Johnson & Johnson και το Sputnik V.
Άλλωστε, παρά το γεγονός πως τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί εσχάτως ακόμα και σε χώρες όπως η Αγγλία και το Ισραήλ (δύο χώρες, δηλαδή, που έχουν εμβολιάσει τεράστιο μέρος του πληθυσμού τους), δεν συμβαίνει το ίδιο με τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Ψυχραιμία, λοιπόν, εμβολιασμός, τήρηση των μέτρων και συγκρατημένη αισιοδοξία.
Στο τέλος, αν είμαστε προσεκτικοί, θα περάσει και αυτό
Πηγή: menshouse.gr