Μηνιαίο επίδομα 200 – 250 ευρώ αναμένεται να δοθεί σε γονείς προκειμένου να προσλάβουν βρεφοκόμους – babysitters για τα παιδιά τους. Οι βρεφοκόμοι αυτοί θα φροντίζουν για λίγες ή και για περισσότερες ώρες τα παιδιά μέχρι να φτάσουν σε ηλικία 2,5 ετών προκειμένου να διευκολύνονται οι γονείς στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, το πρόγραμμα επιδότησης των γονέων αναμένεται να ενταχθεί στο πλέγμα των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.
Η επιδότηση (περίπου 200 – 250 ευρώ μηνιαίως αλλά δεν έχει οριστεί ακόμα το ποσό) θα καταβάλλεται απευθείας στους γονείς, οι οποίοι θα προσλαμβάνουν μέσω πλατφόρμας babysitter. Το πρόγραμμα επιδότησης θα διαρκεί τρία έτη και στόχος είναι να ξεκινήσει πιλοτικά από το φθινόπωρο του 2021.
Σεμινάρια για babysitters πριν την ένταξή τους στο πρόγραμμα
Οι babysitters πρώτα θα κάνουν σεμινάρια και έπειτα θα λαμβάνουν σχετική πιστοποίηση και μάλιστα θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και διαφορετική για τις γυναίκες που θα επιλέγουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να φροντίζουν τα βρέφη για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
Δε θα υπάρχει διάκριση φύλου και δε θα τεθεί όριο ηλικίας για τους ενδιαφερόμενους/ες babysitters που θα πιστοποιηθούν και θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.
Προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών και προστασίας από βία
Στις νέες δράσεις που προωθεί η αρμόδια υφυπουργός εργασίας Μαρία Συρεγγέλα αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, συγκαταλέγονται και προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών καθώς προγράμματα για την προστασία κατά της βίας των γυναικών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα και θα κληθούν οι φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Στο πλαίσιο της προστασίας κατά της βίας, θα ενισχυθούν οι δομές (ξενώνες) για τη διαμονή των γυναικών. Παράλληλα σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ θα αναζητούνται θέσεις εργασίας, προκειμένου οι κακοποιημένες γυναίκες να σταθούν στα πόδια τους.
Πηγή: ethnos.gr