Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με συνθήματα «Ελευθερία!» και «Κάτω η δικτατορία!» ξέσπασαν χθες Κυριακή σε πολλές πόλεις της Κούβας, η οποία βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν με καλέσματα μέσω social media και ζητούν τον τερματισμό του σοσιαλιστικού καθεστώτος, ενώ ως απάντηση υπήρξαν και μαζικές φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.
Οι διοργανωτές μιλούν για ένα «αυθόρμητο» κίνημα, ωστόσο ειδικοί εκφράζουν την πεποίθηση πως πρόκειται και για «δουλειά» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ή οργανώσεων που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, μιας και αυτή η τακτική έχει αποδειχτεί ότι εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου για την αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων.
«Κάτω η δικτατορία!», «Να φύγουν!», ή ακόμη «Πατρίδα και ζωή!» φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, μια μικρή πόλη 50.000 κατοίκων περίπου 30 χλμ από την Αβάνα.
«Ελευθερία!» φώναζαν μερικές εκατοντάδες άλλοι διαδηλωτές στο Μαλεσόν, τη διάσημη παράκτια λεωφόρο της Αβάνας.
Διαδηλώσεις σε άλλες περιοχές έγιναν και μεταδόθηκαν ζωντανά, μέσω facebook ή twitter, σε αυτήν τη χώρα όπου το ασύρματο διαδίκτυο έφτασε μόλις στα τέλη του 2018, εξαιτίας του σκληρού εμπάργκο από ΗΠΑ και Ε.Ε.
Στο Σαν Αντόνιο ντε Λος Μπάνος, το μεσημέρι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους στην πόλη, σημείωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, χωρίς ωστόσο να γίνουν επεισόδια.
Ο Κουβανός πρόεδρος και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ταξίδεψε στην πόλη, συνοδευόμενος από ακτιβιστές του κόμματος που διαδήλωναν φωνάζοντας «Ζήτω η Κούβα! και «Ζήτω ο Φιντέλ!», ενώ στο δρόμο, κάτοικοι της περιοχής συνέχισαν να διαδηλώνουν με συνθήματα ενάντια στην οικονομική κρίση.
Τζιπ των ειδικών δυνάμεων, με πολυβόλα τοποθετημένα στο πίσω μέρος των οχημάτων, είχαν αναπτυχθεί στην Αβάνα και ο Ντίας-Κανέλ κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματος να αντιμετωπίσουν «προκλήσεις».
Πανδημία και εμπάργκο «πνίγουν» τη χώρα
Η πανδημία του κορονοϊού έχει βυθίσει την Κούβα σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Καθημερινά, Κουβανοί αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ώρες σε ουρές για να προμηθευτούν τρόφιμα και βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το σκληρό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα από την επανάσταση και μετά, που δεν επιτρέπει στους Κουβανούς να έχουν πρόσβαση σε αρκετά πράγματα που θα τους βοηθούσαν να λύσουν πολλά προβλήματα.
Οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει τις αρχές να διακόπτουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μεγάλο τμήμα της νησιωτικής χώρας.
«Η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας φαίνεται να έχει οξύνει τα πνεύματα εδώ», παραδέχτηκε σε δημοσιογράφους ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, επιρρίπτοντας στις αμερικανικές κυρώσεις – που αυστηροποιήθηκαν από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν – την ευθύνη για την κρίση.
«Αν θέλετε οι άνθρωποι να ζουν καλύτερα, άρετε πρώτα το εμπάργκο που επιβλήθηκε από το 1962 και βρίσκεται μέχρι σήμερα σε ισχύ» πρόσθεσε.
«Υπάρχει μια κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την κατάσταση στην Κούβα.
Μαζικές διαδηλώσεις και υπέρ της κυβέρνησης
Κάλεσε σε διαδηλώσεις σε όλες τις επαρχίες της χώρας», είπε ο Κουβανός πρόεδρος, με χιλιάδες κόσμου να βγαίνει στο δρόμο και υπέρ της κυβέρνησης.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «οι άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους», μιλώντας για «αποπροσανατολισμένους επαναστάτες».
Αλλά «υπάρχουν πολλοί από εμάς, και εγώ πρώτος, που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη ζωή μας για αυτήν την επανάσταση», σημείωσε σε ένα μήνυμά του το οποίο έπειτα επανέλαβε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.