Μεγάλη ανησυχία προκαλεί σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα και για τον λόγο αυτό ο φετινός Δεκαπενταύγουστος θα εορταστεί με αυστηρούς ελέγχους από τις Αρχές και χωρίς τα γνωστά σε όλους πάρτι και πανηγύρια, ενώ παράλληλα υγειονομικά μέτρα θα είναι σε εφαρμογή και στις εκκλησίες.
Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δεκαπενταύγουστος σηματοδοτεί την κορύφωση την κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, τα πλοία φεύγουν από το λιμάνι του Πειραιά με τη μέγιστη δυνατή πληρότητα προς τα νησιά, αλλά πάντα σύμφωνα με τα υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα η πληρότητα των πλοίων παραμένει στο 85% γι’ αυτά που διαθέτουν καμπίνα και στο 80% για όσα δεν έχουν. Οι επιβάτες προκειμένου να ταξιδέψουν είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης είτε αρνητικό τεστ κορονοϊού (όχι self test), ενώ πρέπει να έχουν μαζί τους συμπληρωμένη τη δήλωση υγείας.
Τα μέτρα στις εκκλησίες
Στις εκκλησίες έχει σημάνει συναγερμός, με τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός για τον εορτασμό της Παναγίας. Εξάλλου, η μαζική έξοδος των τουριστών προς τα νησιά για τον Δεκαπενταύγουστο συνδυάζεται και μ’ εκείνη των πιστών, για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ωστόσο, οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου θα θυμίζουν… Πάσχα με μέτρα στις εκκλησίες και αυστηρή επιτήρηση για την τήρησή τους, λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση των εικόνων, ενώ ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία θα τελεστούν εντός των ιερών ναών, όπου και θα ισχύσουν περιορισμοί για τους προσκυνητές. Αναλυτικά θα ισχύουν τα παρακάτω
- 1 άτομο ανά 15 τ.μ.
- ανώτατο όριο 100 άτομα
- υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας
«Σχέδιο Δεκαπενταύγουστος» από την ΕΛ.ΑΣ
Σε τέσσερις άξονες κινείται φέτος το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας για τη μεγάλη «έξοδο» του Αυγούστου, που τα τελευταία 24ωρα έχει κορυφωθεί ώστε να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.
Η έμφαση δίνεται κατά ιεραρχική προτεραιότητα στην αστυνόμευση των αστικών κέντρων που «αδειάζουν» από τον κόσμο, δευτερευόντως στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας στους οδικούς άξονες της «εξόδου» – και όχι μόνο -, και ακολουθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού – στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι λειτουργίες σε ναούς – και το «στοίχημα» του τουρισμού αναφορικά με την αστυνόμευση δημοφιλών και μη προορισμών. Στο επίκεντρο βρίσκονται δημοφιλείς προορισμοί στο Ιόνιο πέλαγος και τις Κυκλάδες. Στη Μύκονο έχουν πάει επιπλέον 150 αστυνομικοί, στη Ζάκυνθο 120 και στη Σαντορίνη 80.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει:
- Συνεχείς περιπολίες
- Drones για έλεγχο κορωνοπάρτυ
- «Σκανάρισμα» στα social media για πάρτυ
- Διακριτική επιτήρηση στους ιερούς ναούς
Τα έκτακτα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, περιλαμβάνουν:
- αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
- αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
- εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης,
- ειδικές δράσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας εντός των πόλεων,
- αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
- συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, εστιάζοντας την προσοχή στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους κλπ),
- έγκαιρη εξασφάλιση συνεργασίας και συντονισμού με όλους τους συναρμόδιους φορείς – Υπηρεσίες, όπου αυτό απαιτείται,
- ενημέρωση των πολιτών μέσω των αρμοδίων Υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.
Καμπανάκι των ειδικών ενόψει Δεκαπενταύγουστου
Σε κάθε περίπτωση με τη μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει» και αρκετούς από τους νησιωτικούς προορισμούς να είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένοι επιδημιολογικά, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της πανδημίας. Βασικός στόχος βέβαια είναι να μην υπάρξει περαιτέρω αναζωπύρωση της πανδημίας, πριν το φθινόπωρο.
«Οι αριθμοί το πιο πιθανό είναι να αυξηθούν παρά να μειωθούν ή να σταθεροποιηθούν και σε αυτό θα συμβάλουν και οι εκδηλώσεις που θα έχουμε φυσιολογικά αύριο και έχουμε όλες αυτές τις ημέρες και το τέλος των διακοπών που θα σημαίνει επιστροφή των ανθρώπων» σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλος.
Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι – Αγωνία για 19χρονο στο Ρίο και 20χρονη στην Κρήτη
Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως η ινδική μετάλλαξη μπορεί να πλήξει όλες τις ηλικίες, γεγονός που πιστοποιείται και απ’ την αύξηση εισαγωγών νέων ανθρώπων στα νοσοκομεία. Οι διασωληνωμένοι μέσα σ’ ένα μήνα διπλασιάστηκαν. Στο Πανεπιστημιακό του Ρίου εισήχθη, μάλιστα, 19χρονος με πνευμονική εμβολή, ενώ στην εντατική του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη δίνει μάχη για έβδομη ημέρα κοπέλα 20 ετών.
Νέα μέτρα μετά την επιστροφή των εκδρομέων
Κυβέρνηση και ειδικοί καταλήγουν σε συγκεκριμένα μέτρα, ενόψει της μαζικής επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα. Έως τα τέλη Αυγούστου θα ανακοινωθεί πιθανότατα η επέκταση του μέτρου εισόδου μόνο εμβολιασμένων, στους εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε συχνά εργαστηριακά τεστ, όπως προανήγγειλε και ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα ενδοοικογενειακής και ενδοεργασιακής διασποράς του κορονοϊού.
Πηγή: ethnos.gr