Έρχονται αλλαγές στο επίδομα ανεργίας και τα προγράμματα κατάρτισης το Φθινόπωρο

Σχεδιαζόμενες αλλαγές στην επαγγελματική κατάρτιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα ανακοινωθεί πιθανότατα τον Οκτώβριο. Δύο θα είναι οι κατευθύνσεις των αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Πρώτον, ο επανασχεδιασμός του συστήματος κατάρτισης με στόχο την αντιμετώπιση παθογενειών δεκαετιών που παρουσιάζονται στο σύστημα.

Δεύτερον, η αναμόρφωση του συστήματος της επιδοματικής πολιτικής του ΟΑΕΔ (παθητικές πολιτικές απασχόλησης), έτσι ώστε να διευρυνθεί η προστασία και να συνδεθεί – άμεσα – με την απασχόληση.

Προσφάτως ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το Ecofin, έχει εγκρίνει περισσότερα από ένα δισ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν – από το Ταμείο Ανάκαμψης – για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, που αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκού πόροι (ΕΣΠΑ και Ταμείο ανάκαμψης) θα διατεθούν ώστε να βελτιωθεί η επίδοση της Ελλάδας στο λεγόμενο skills matching, δηλαδή την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στον τομέα αυτό, η χώρα μας παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τους κατάλληλους εργαζόμενους, παρότι η ανεργία κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται ήδη για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με εταιρείες παγκόσμιους κολοσσούς στον συγκεκριμένο τομέα, όπως η Google, η Cisco και η Amazon. Τα προγράμματα αυτά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία σε συμμετοχή, γεγονός που το υπουργείο Εργασίας ερμηνεύει ως απόδειξη στην πράξη ότι «οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις ζητούν προγράμματα ουσιαστικής κατάρτισης με εγγύηση ποιότητας».

Επίδομα ανεργίας

Αλλαγές σχεδιάζονται μέσω του νομοσχεδίου και στο επίδομα ανεργίας έτσι ώστε να συνδεθεί με την υποχρέωση του ανέργου να παρακολουθήσει προγράμματα επανακατάρτισης, ώστε να βελτιώσει τη δυνατότητα επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Έτσι ο άνεργος, που λαμβάνει επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης του ποσού του επιδόματος το οποίο ενδέχεται να συνδεθεί με το ύψος του μέσου μισθού του ανέργου τα τελευταία χρόνια, πριν την έξοδό του στην ανεργία. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (400 ευρώ) και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.

Πηγή: aftodioikisi.gr