Γενναίο πακέτο στήριξης ύψους 3,5 δισ. ευρώ της πραγματικής οικονομίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου (11.09.2021) από το βήμα της ΔΕΘ 2021.
Το πακέτο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις για μία μεγάλη μερίδα πολιτών, ενώ παρέχεται ασπίδα προστασίας για το σύνολο των πολιτών και για μία μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων.
Το πλέον σημαντικό μέτρο, είναι σίγουρα η κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής. Είναι ένα μέτρο που θα δώσει «ανάσα» στην κτηματαγορά και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου, προκειμένου να μην… παγώσει η αγορά.
Βέβαια, υπάρχουν και μέτρα που χρίζουν εξειδίκευσης, αφού όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, εμπεριέχουν, πολλές ασάφειες και κανείς δεν γνωρίζει πόσους αφορούν. Για παράδειγμα, ο ΕΝΦΙΑ. Ανακοινώθηκε ότι θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι για έναν μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά η αποσαφήνιση θα γίνει αργότερα.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν κίνητρα για προσλήψεις νέων, αλλά και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, αλλά απομένει να δούμε τις λεπτομέρειες.
Αναλυτικά τα μέτρα
Ας δούμε αναλυτικά τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καθώς και το τι σημαίνουν αυτές για τους πολίτες.
Ας ξεκινήσουμε με αυτές που ήταν γνωστές εδώ και πολύ καιρό.
1. Διατηρείται και το 2022 το πάγωμα της πληρωμής έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους).
2. Παραμένουν οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.
3. Μειώνεται από το 24% στο 22% ο συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν μία σειρά από παρεμβάσεις που στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, αλλά μειώνουν τις επιβαρύνσεις.
Η πρώτη και ίσως και η πλέον σημαντική από αυτές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές και κληρονομιές και μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα δώσει ανάσα στην αγορά ακινήτων που χρόνια τώρα, από τα μνημόνια και μετά, ταλαιπωρείται. Η εφαρμογή του ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου.
Η δεύτερη παρέμβαση, αφορά τον ΕΝΦΙΑ, αλλά είναι η πλέον ασαφής. Το είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή θα εξειδικευτεί σε δευτερεύοντα χρόνο. Το μόνο που δεσμεύτηκε είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν λιγότερα το 2022 από όσα θα κληθούν να καταβάλλουν το 2021, με τον φόρο που θα βεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ο συμπληρωματικός φόρος θα ενσωματωθεί στην κύρια κλίμακα. Αυτό βέβαια δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει, αν και ως μία πρώτη ανάγνωση είναι ότι τουλάχιστον μειώνεται.
Σημαντική μπορεί να θεωρηθεί και η ανακοίνωση για ενίσχυση από το κράτος με 1.200 ευρώ για έξι για κάθε νέο έως 29 ετών, χωρίς καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση. Βέβαια απομένει να δούμε τις λεπτομέρειες και αυτό διότι υπάρχουν σημεία προς διερεύνηση. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει κάνει μερικά μεροκάματα παύει να θεωρείται νέος εργαζόμενος ή αν αλλάξει εργοδότη πριν το εξάμηνο χάνει την επιδότηση;
Παρέρχονται επίσης φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις που συγχωνεύονται. Και εκεί υπάρχουν ζητήματα προς επεξήγηση, όπως για παράδειγμα ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται ΜΜΕ ή πόσες φορές μπορεί να συγχωνευτεί μία εταιρεία.
Όλα αυτά βέβαια θα γίνουν γνωστά με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους και τις διευκρινήσεις που θα δώσουν τα αρμόδια υπουργεία το επόμενο διάστημα.
Επίσης στα μέτρα περιλαμβάνονται:
-Κάλυψη των αυξήσεων της τιμής του ρεύματος έως και 80% για όλους τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την χαμηλή τάση. Το μέτρο θα αποτελέσει ανάχωμα στις ανατιμήσεις.
-Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.
-Διπλασιασμό του ποσού που θα δοθεί στον Δεκέμβριο στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
-Μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους
-Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες
-Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό
-Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
-30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κ.ο.κ.).
Πηγή: newsit.gr