Ακόμα μια απόφαση προχειρότητας, που ελήφθη χωρίς να συνυπολογιστούν πολλές παράμετροι και γι’ αυτό το λόγο πιθανότατα θα αλλάξει, έχει λάβει η κ.Κεραμέως και το επιτελείο της, σχετικά με τη διενέργεια των προκαταρκτικών εξετάσεων (ΠΚΕ) για την εισαγωγή στις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η απόφαση αυτή, προβλέπει ότι ότι από το σχολικό έτος 2021-2022 και εφεξής, ο/η υποψήφιος/α πριν τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου εκάστου έτους θα πρέπει να γνωρίζει, πέραν της βαθμολογίας του/ης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, την ικανότητά του/ης ή μη στις προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) για τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος, τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και τις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κατά συνέπεια, αρχής γενομένης από το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022, η διεξαγωγή των ΠΚΕ θα πραγματοποιείται το φθινόπωρο του έτους, που προηγείται του έτους υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου
Όμως, τέτοια πρόβλεψη είναι τεχνικά ανεφάρμοστη όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί.
Ο εκπαιδευτικός κ.Δημήτρης Ζαβιτσιάνος (ΠΕ02) με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, αναλύει στη συνέχεια τους 10 λόγους για τους οποίους η απόφαση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί -και, κατά πληροφορίες μας πιθανότατα θα αλλάξει με ανακοινώσεις που αναμένονται.
Ειδικά το σημείο αρ.5 είναι ενδεικτικό για το μέγεθος της προχειρότητας.
Οι 10 λόγοι που δε μπορούν να γίνουν Φθινόπωρο οι ΠΚΕ
1. Αν οι ΠΚΕ διεξάγονται το φθινόπωρο του σχολικού έτους που φοιτούν στη Γ΄ Λυκείου , σημαίνει ότι θα πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν δηλώσει ήδη την πρόθεσή τους αυτή. Όμως μέχρι και το σχολικό έτος 2019-2020 οι Αιτήσεις-Δηλώσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις υποβάλλονταν από τους τελειόφοιτους μαθητές το 2ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου πριν τις εξετάσεις. Από το σχολικό έτος 2020-2021 με σχετική ρύθμιση υποβάλλονται εντός του Νοεμβρίου, με το σκεπτικό να δηλώνεται η επιθυμία να παρακολουθήσουν οι τελειόφοιτοι πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για τα Ειδικά Μαθήματα. Ακόμη και έτσι, οι ΠΚΕ δεν μπορούν να γίνουν πριν τον Δεκέμβριο.
2. Οι υποψήφιοι πρέπει να επιτύχουν κατώτατα όρια επιδόσεων στα αγωνίσματα που περιλαμβάνει η αθλητική δοκιμασία των ΠΚΕ, ώστε να κριθούν Ικανοί για την εισαγωγή τους στις ένστολες σχολές. Από η στιγμή που δεν έχει σταλεί στα σχολεία μέχρι σήμερα εγκύκλιος για να ενημερωθούν επισήμως οι μαθητές ότι άλλαξαν οι ημερομηνίες διεξαγωγής των ΠΚΕ, οι υποψήφιοι δεν το γνωρίζουν και δεν έχουν φροντίσει για την έγκαιρη εξάσκηση (προπόνηση),ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις εξετάσεις αυτές.
3. Με τη ρύθμιση αυτή οι υποψήφιοι ουσιαστικά καλούνται να έχουν αποφασίσει από το τέλος της Β΄ Λυκείου, αν θα είναι υποψήφιοι για τις σχολές αυτές.
4. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να ενημερωθούν εγκαίρως οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του σχολικού έτους 2021-2022 και να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο, αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι και για τις ένστολες σχολές.
5. Στις προϋποθέσεις για τη δυνατότητα δήλωσης αυτών των σχολών περιλαμβάνονται και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα απαιτείται ελάχιστο ύψος 1,70 για Λιμενικό, Πυροσβεστική και Αστυνομία για άντρες και γυναίκες και για τις Στρατιωτικές Σχολές 1,70 οι άνδρες και 1,60 οι γυναίκες. Είναι γνωστό ότι τα αγόρια μπορούν να «ψηλώσουν» μέχρι τα 19-20 τους χρόνια. Επομένως, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διαφοροποίηση στο ύψος από την αρχή του σχολικού έτους της Γ΄ Λυκείου μέχρι τον Ιούλιο μετά την αποφοίτηση (διάστημα περίπου 10 μηνών), που διεξαγόταν μέχρι σήμερα η αναστημομέτρηση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αποκλειστεί από τη δυνατότητα εισαγωγής στις ένστολες σχολές ένας υποψήφιος με τη νέα ρύθμιση, γιατί στην αρχή του σχολικού έτους π.χ. έχει ύψος 1,695, ενώ τον Ιούλιο ίσως να είχε ψηλώσει κατά μισό εκατοστό του μέτρου και έτσι να είχε τη δυνατότητα να δηλώσει τη σχολή που επιθυμεί. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει άδικη μεταχείριση προς ένα πολίτη και πιθανότατα θα υπάρξουν και προσφυγές στο Σ.τ.Ε.
6. Όταν οι ΠΚΕ διεξάγονταν μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο, αυτές πραγματοποιούνταν με αποκλειστική ευθύνη των υποψηφίων και των γονέων τους, αφού δεν είχαν πλέον οι υποψήφιοι [2] τη μαθητική ιδιότητα. Με τη νέα διάταξη και τη διενέργεια των εξετάσεων το φθινόπωρο, αυτές αφορούν ανήλικους μαθητές/τριες , οι οποίοι θα πρέπει να μετακινηθούν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων εκτός νομού και εκτός περιφέρειας, αφού οι ΠΚΕ διεξάγονται σε Αθήνα/Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα (ΣΜΥ). Επομένως, οι σχολικές μονάδες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την όλη μετακίνηση και διαδικασία και θα πρέπει να απασχοληθούν εκπαιδευτικοί ως συνοδοί των μαθητών αυτών. ΄Εχουν τη δυνατότητα να το κάνουν τα σχολεία δεδομένων όλων των υπολοίπων διδακτικών και εξωδιδακτικών καθηκόντων; Και ιδιαίτερα το φθινόπωρο που τα σχολεία προσπαθούν να μπουν σε ένα ρυθμό, να τοποθετηθούν οι νέοι συνάδελφοι, να γίνει η κατανομή των μαθημάτων, ο προγραμματισμός του τρέχοντος έτους κτλ.; Η επιπλέον αυτή υποχρέωση θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία!
7. Τι θα ισχύει με τις απουσίες των υποψηφίων που θα χάνουν τα μαθήματα λόγω της συμμετοχής τους στις ΠΚΕ. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να προσμετρώνται στο σύνολο των απουσιών. Με δεδομένο αυτό και γνωρίζοντας ότι -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία των πανελλαδικών εξετάσεων- όσοι υποψήφιοι συμμετέχουν στις ΠΚΕ για τις ένστολες σχολές δεν είναι υποχρεωμένοι και να τις δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι ένας αριθμός τελειοφοίτων δεν θα δηλώνουν αθρόα συμμετοχή στις ΠΚΕ ως αφορμή για μία «εκδρομή» εκτός νομού χωρίς απουσίες;
8. Είναι γνωστό ότι στη Γ΄ Λυκείου οι υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για τις άκρως ανταγωνιστικές πανελλαδικές εξετάσεις. Για τις ΠΚΕ θα πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον 5 ημέρες (3 ημέρες διαρκούν οι εξετάσεις και οι ημέρες που απαιτούνται για τη μετακίνηση από την περιφέρεια προς και από τα Εξεταστικά Κέντρα). Αυτό είναι πολύ επιβαρυντικό για τη μελέτη τους και θα αποτρέψει πιθανόν αρκετούς υποψήφιους να δηλώσουν τις σχολές αυτές. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλη μερίδα των υποψηφίων που διεκδικούν υψηλόβαθμες σχολές (και οι ένστολες σχολές ανήκουν σε αυτή την κατηγορία) δεν συμμετέχουν ούτε στην 5ήμερη εκδρομή της Γ΄ Λυκείου, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις ημέρες αυτές για την καλύτερη προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές.
9. Η συμμετοχή στις ΠΚΕ συνεπάγεται και ένα υψηλό κόστος για τις οικογένειες των υποψηφίων για μετακίνηση, διαμονή και διατροφή. Οι υποψήφιοι που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στην επιλογή για την εισαγωγή στις ένστολες σχολές είχαν ήδη γνώση των βαθμολογικών τους επιδόσεων πριν από την έναρξη των ΠΚΕ. Στην περίπτωση που με τις βαθμολογίες τους είχαν μικρές πιθανότητες για εισαγωγή στις ένστολες σχολές, είχαν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τότε αν θα πάρουν μέρος στις ΠΚΕ, ώστε να εξοικονομήσουν τα χρήματα που απαιτούνται για το σκοπό αυτό.
10. Το σκεπτικό της νέας ρύθμισης είναι ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν πριν τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου την ικανότητά τους ή μη για εισαγωγή στις ένστολες σχολές. Με το ίδιο σκεπτικό δεν θα πρέπει να γνωρίζουν και αν κρίνονται ικανοί κατά την Υγειονομική Εξέταση που απαιτείται για την εισαγωγή στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού; Τότε, γιατί δεν προβλέπεται και η υγειονομική εξέταση για τις Α.Ε.Ν να πραγματοποιείται το φθινόπωρο; Για όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα και ότι το καλύτερο θα είναι οι ΠΚΕ να διεξάγονται μετά την αποφοίτηση των υποψηφίων από το Λύκειο.
Αργοστόλι, 21 Σεπτεμβρίου 2021
Δημήτρης Ζαβιτσιάνος Εκπαιδευτικός ΠΕ02 με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό
Πηγή: alfavita.gr