Στα ύψη (και) οι τιμές των καυσίμων: Πόσα θα πληρώσουν φέτος οι Έλληνες για να μην παγώσουν

Πολλά περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρσι θα κληθεί να πληρώσει ένα νοικοκυριό, λόγω της ραγδαία αύξησης των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης, με το υπουργείο Οικονομικών να προωθεί ένα λίφτινγκ στο επίδομα θέρμανσης. 

Το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης θα είναι ενισχυμένο κατά 20%, αυξάνοντας το ύψος των ποσών που θα λάβουν όσοι βάζουν φέτος πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.

Το ποσό βάσης για τον υπολογισμό του επιδόματος είχε καθοριστεί πέρυσι στα 220 ευρώ και φέτος θα φτάσει στα 260 ευρώ. Για να προκύψει το τελικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή που διαθέτει καθένας από τους 13.549 οικισμούς στους οποίους έχει χωριστεί η επικράτεια.

Από 96 έως 780 ευρώ

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το επίδομα θέρμανσης άρχιζε πέρυσι από τα 80 ευρώ και έφτανε -υπό περιπτώσεις- έως τα 650 ευρώ. Φέτος εκτιμάται ότι θα αρχίζει από τα 96 ευρώ και θα έχει «ταβάνι» τα 780 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί και το συνολικό κονδύλι που θα πρέπει να διαθέσει το οικονομικό επιτελείο, καθώς, από τα 84.000.000 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι, φέτος εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 100.000.000 ευρώ.

Ωστόσο, με το κύμα των ανατιμήσεων να χτυπά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των οικογενειών που ανήκουν στη μεσαία τάξη αυτή η αύξηση του επιδόματος δεν θα μπορέσει να καλύψει τις αυξήσεις στις τιμές που προκαλεί η ακρίβεια.

Παράδειγμα

Μία οικογένεια με δύο παιδιά στην περιοχή της Νέας Σμύρνης στην Αττική, για να βάλει 500 λίτρα πετρέλαιο, θα πρέπει να δαπανήσει 525 ευρώ και θα λάβει επίδομα 120,3 ευρώ, δηλαδή θα ξοδέψει «καθαρά» 404,7 ευρώ.

Όμως πέρυσι, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κοντά στα 0,82 ευρώ ανά λίτρο για την ίδια ποσότητα, ξόδεψε 410 ευρώ και έλαβε επίδομα 100,3 ευρώ, δηλαδή η θέρμανση του κόστισε 309,7 ευρώ.

Με βάση τα περυσινά στοιχεία συνολικά δόθηκαν 75.500.000 ευρώ σε 688.880 δικαιούχους, εκ των οποίων οι 555.436 χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν το συνολικό ποσό των 66.450.000 ευρώ, ενώ 133.444 που θερμάνθηκαν με φυσικό αέριο, καυσόξυλα, βιομάζα ή υγραέριο έλαβαν περίπου 9.000.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το μισό της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Ανάλογα με το κρύο

Το επίδομα βασίζεται στις ώρες θέρμανσης που, κατά μέσο όρο, πραγματικά χρειάζεται σε ετήσια βάση κάθε νοικοκυριό και είναι διαφορετικό ανάλογα με τις ειδικές μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε χωριό και γειτονιά.

Την επιδότηση δικαιούνται όσοι χρησιμοποιούν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • φυσικό αέριο
  • υγραέριο
  • καυσόξυλα
  • βιομάζα – πέλετ, εφόσον, όμως το ακίνητο βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και σε μη ζεστές και πεδινές περιοχές (με συντελεστή επιδότησης ίσο ή μεγαλύτερο του 0,8).

Εκκίνηση από 1,05 ευρώ/λίτρο

Η αλλαγή στο φετινό επίδομα θέρμανσης έρχεται μετά την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα. Αν και η διανομή του θα αρχίσει από τις 15 Οκτωβρίου, με βάση τα σημερινά δεδομένα η τιμή εκκίνησης τοποθετείται στο 1,05 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι ήταν στα 0,80 λεπτά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους πρατηριούχους, η μέση τιμή στην ηπειρωτική Ελλάδα θα αγγίξει το 1,15 ευρώ, ενώ στα νησιά θα ξεπεράσει το 1,25 ευρώ/λίτρο.

Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό θα πρέπει να δαπανήσει πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι για τη θέρμανσή του, όταν οι τιμές σε κάποιες από τις υπόλοιπες επιλογές, όπως τα κλιματιστικά, οι ηλεκτρικές σόμπες και το φυσικό αέριο έχουν εκτοξευθεί και δεν προβλέπεται μείωσή τους μέσα στον χειμώνα. Άλλωστε το φυσικό αέριο προβλέπεται ότι θα είναι ακριβότερο ακόμα και κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.

Η κοροϊδία με το ανώτατο ύψος της επιδότησης (780 ευρώ)

Σύμφωνα με μια πρώτη επεξεργασία των συντελεστών με τους οποίους θα υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης, προκύπτει ότι, για να λάβει μια οικογένεια το ανώτατο ποσό, θα πρέπει να διαμένει στο Βελούχι Ευρυτανίας ή στη Βίγλα Πρεσπών και μάλιστα, να είναι πολύτεκνη.

Συγκεκριμένα, μια οικογένεια χωρίς παιδιά στο Βελούχι Ευρυτανίας θα πάρει επίδομα 427,7 ευρώ, όταν πέρυσι είχε λάβει 356,4 ευρώ. Για να φτάσει στην ανώτατη επιδότηση των 780 ευρώ θα πρέπει να έχει πάνω από… έξι παιδιά. Το Βελούχι διαθέτει συντελεστή 1,62 που θα πρέπει πολλαπλασιαστεί με τη βάση υπολογισμού των 260 ευρώ και στη συνέχεια να προσαυξηθεί κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Η περσινή βάση υπολογισμού ήταν τα 220 ευρώ, ωστόσο φέτος αυξάνεται κατά 20%.

Στον αντίποδα, υπάρχουν περιοχές που ακόμα και πολυμελείς οικογένειες θα λάβουν το ελάχιστο επίδομα, καθώς τα ποσά που δικαιούνται είναι χαμηλότερα από το κατώτατο πλαφόν που προβλέπει ο νόμος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι περιοχές όπως η Πρέβεζα, το Ηράκλειο της Κρήτης και η Ρόδος, καθώς τόσο οι άγαμοι όσο και οι οικογένειες με δύο παιδιά θα λάβουν το ελάχιστο επίδομα των 96 ευρώ.

Ο «χάρτης» της Αττικής

Από φέτος η επικράτεια έχει χωριστεί σε 13.549 οικισμούς, με καθέναν απ’ αυτούς να έχει τον δικό του συντελεστή, με βάση τις θερμοκρασίες που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου τρόπου υπολογισμού του επιδόματος είναι η Περιφέρεια της Αττικής. Προτού υιοθετηθεί το νέο σύστημα υπολογισμού, όλος ο νομός λάμβανε αρχικό επίδομα ύψους 106 ευρώ. Πέρυσι κάθε περιοχή της Αττικής είχε τον δικό της συντελεστή. Έτσι, σε περιοχές της πρωτεύουσας που βρίσκονται κοντά στα ορεινά του νομού, όπως η Βαρυμπόμπη, ένας άγαμος θα λάβει επίδομα 163,68 ευρώ, αντί των 136,4 ευρώ πέρυσι. Αντίστοιχα, μια τετραμελής οικογένεια στην ίδια περιοχή θα λάβει φέτος 196,44 ευρώ, όταν πέρυσι το επίδομα που δικαιούνταν ήταν 163,7 ευρώ.

Στον αντίποδα μικρότερη επιδότηση βλέπουν οι περιοχές που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο, όπως για παράδειγμα το Παλαιό Φάληρο και ο Πειραιάς. Με συντελεστή 0,33 ένας άγαμος θα λάβει το ελάχιστο ποσό των 96 ευρώ.

Πέντε «κερδισμένες» περιοχές

Πέρα από το Βελούχι Ευρυτανίας, την πρώτη πεντάδα με τους υψηλότερους συντελεστές, που συνεπάγεται και το περισσότερο κρύο σε όλη τη χώρα έχουν:

  • η Βίγλα Φλώρινας
  • η Αγία Παρασκευή Κοζάνης
  • το Κάτω Βέρμιο Ημαθίας και
  • το Δασικό Χωριό Ξάνθης

Να σημειωθεί πως το Κάτω Νευροκόπι, μια περιοχή που θεωρείται παραδοσιακά ότι διαθέτει «πολικές» θερμοκρασίες, βρίσκεται στην… 951η θέση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με συντελεστή 1,08, που σημαίνει ότι ένας άγαμος θα λάβει επίδομα 285,12 ευρώ από 237,6 ευρώ πέρυσι και μία τετραμελής οικογένεια θα δει στον λογαριασμό της 342,12 ευρώ έναντι 285,1 ευρώ την περσινή περίοδο.

Οι δικαιούχοι με βάση το εισόδημα

Από το περυσινό έτος το επίδομα θέρμανσης λαμβάνουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλων, βιομάζας και υγραερίου και, φυσικά, πετρελαίου θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα κριτήρια.

Δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2020.

Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

Τα δεδομένα της ίδιας δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των έγγαμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Προσοχή στη συμπλήρωση της αίτησης

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω νέας διαδικτυακής πύλης myaade.gov.gr, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος -υπόχρεου φορολογικής δήλωσης
  • το ονοματεπώνυμό του
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος
  • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη. καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης (κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης)
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

Πριν από την οριστικοποίηση της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων: Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων απειλούν να επιδεινώσουν τη φτώχεια σε όλη την ΕΕ

Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων απειλούν να επιδεινώσουν τη φτώχεια σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ETUC, το χαμηλό επίπεδο των μισθών σημαίνει ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δεν θα έχουν πλέον τα μέσα να πληρώσουν αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα τους λογαριασμούς θέρμανσης, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ την τελευταία δεκαετία και τώρα οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη κινδυνεύουν να βυθίσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους σε ενεργειακή φτώχεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση, σύμφωνα με την ΕTUC, βρίσκεται στην Κύπρο (45,6%), στη Βουλγαρία (42,8%), στη Λιθουανία (34,5%) στην Πορτογαλία (30,6%), στην Ελλάδα (28,7%) και στην Ιταλία (26,1%).

«Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την ισχυρή δράση της ΕΕ για τους μισθούς. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απομονώσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα «κατώφλι ευπρέπειας» στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί εγγυώνται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και δεν θα μπορούν ποτέ να είναι χαμηλότεροι από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους», επισημαίνεται ακόμα στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Τα στοιχεία βασίζονται σε μικροδεδομένα της Eurostat που αναλύθηκαν από την ETUC. Τα στοιχεία αναφέρονται μόνο στον αριθμό των εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του εθνικού μέσου ισοδύναμου εισοδήματος.

Πηγή: pronews.gr