Τα μηνύματα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση εμβολιασμένων για τους… ανεμβολίαστους. Τι θα γίνει με τις παρελάσεις…
Μπροστά σε μια διελκυστίνδα σε ένα κρίσιμο timing στην εξέλιξη της πανδημίας βρίσκεται η κυβέρνηση που… πονοκεφαλιάζει και για τις παρελάσεις που έρχονται.
Από τη μία οι ανεμβολίαστοι και η προσπάθεια να πειστούν όσοι ακόμη έχουν επιφυλάξεις και αναβάλουν τον εμβολιασμό τους… Και από την άλλη οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών για τα μίνι lockdown που πλήττουν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων και τις οικονομικές δραστηριότητες συγκεκριμένων κλάδων, κυρίως της εστίασης και της ψυχαγωγίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, γίνονται αποδέκτες ενός κλίματος δυσαρέσκειας των εμβολιασμένων πολιτών αλλά και των επαγγελματιών, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι «χρεώνονται τις συνέπειες του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού».
Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι μπορεί αυτή τη στιγμή η άμεση προτεραιότητα είναι να αποδώσει καρπούς η εκστρατεία “πειθούς” των ανεμβολίαστων πολιτών, ωστόσο υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι θα προκύψει πολιτικά η ανάγκη να διαχειριστούν άμεσα το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων – πολιτών και επαγγελματιών – έναντι των ανεμβολίαστων.
«Διαβάζουν» τα… μηνύματα των πολιτών
Στο Μέγαρο Μαξίμου αφουγκράζονται το κλίμα δυσαρέσκειας, το οποίο άλλωστε αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analyss για το Βήμα της Κυριακής, έχουν αυξηθεί οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση – φτάνουν στο 54% έναντι 39% των θετικών – ενώ μειώνεται η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού από το 47% από το 52%.
Στα θετικά νέα για την κυβέρνηση τα ευρήματα που αποτυπώνουν ότι τις όποιες δημοκοπικές απώλειες δεν τις εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η διαφορά των δύο κομμάτων παραμένει σταθερά διψήφια.
Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τους εφήβους – Ανησυχία για τους άνω των 60 ετών
Η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει το σήμα ότι τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα που έχουν ληφθεί στις «κόκκινες» περιοχές είναι «το μάξιμουμ των απαγορεύσεων», και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω περιορισμοί, και διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι οι σημερινές απαγορεύσεις δεν συνιστούν lockdown.
Ρίχνει όλο το βάρος στην προσπάθεια “πειθούς” των ανεμβολίαστων, ειδικά των 600.000 συμπολιτών μας άνω των 60 ετών, οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από ενδεχόμενη νόσηση, αλλά και στους εφήβους.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά στους μαθητές 12-17 ετών. Ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφεται σημαντικά χαμηλότερος από εκείνον που του Αυγούστου, ενώ, όπως σημειώνουν, μόνο 5 τάξεις από τις σχεδόν 90.000 σε όλη τη χώρα είναι κλειστές λόγω αριθμού κρουσμάτων.
Τα στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται πρωτίστως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού, όπου υπάρχει αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.
«Με άλλα λόγια, η διασπορά ξεκινά από την οικογένεια και φτάνει στα σχολεία, τα οποία καθρεφτίζουν τη διασπορά στην κοινότητα» δηλώνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές.
Παρελάσεις με αυστηρά μέτρα;
Την ίδια ώρα αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ληφθούν οι αποφάσεις για την διεξαγωγή ή μη των παρελάσεων.
Ακόμη και στην «κόκκινη» Θεσσαλονίκη, αν τα κρούσματα μειωθούν, υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση να γίνει η παρέλαση με αυστηρά όμως μέτρα.
Μάσκες στο κοινό και αποστάσεις, αλλά και περιορισμένες προσκλήσεις στους επίσημους καλεσμένους στην εξέδρα.
Στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση στις στρατιωτικές παρελάσεις να λάβουν μέρος μόνον εμβολιασμένοι.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τα μέσα του μήνα και πάντως ως τις 20 του Οκτώβρη.
Πηγή: newsit.gr