H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπ. Υγείας γιατί αποφασίστηκε η ενισχυτική δόση στους τρεις μήνες, αντί στους τέσσερις, και αν θα έπρεπε να περιμένουμε να δούμε αν υπάρχουν παρενέργειες από τα εμβόλια στους έξι μήνες, πριν αποφασίσουμε τη χορήγησή τους στους τρεις.
Η ίδια, απάντησε:
“Στις 2 Δεκεμβρίου, στο Lancet δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης, ασφάλειας και ανοσογονικότητας από 7 εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί για την Covid και χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αναμνηστικές δόσεις.
Είναι η μελέτη COV-Boost και σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η τρίτη δόση χορηγήθηκε τρεις μήνες μετά την δεύτερη δόση.
Η μελέτη έδειξε ότι η λειτουργικότητα των Τ κυττάρων, αυτό που προανέφερα ως κυτταρική ανοσία, ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις της πρωτεϊνικής ακίδας και η ανοσία παραμένει ισχυρή και σημαντική για τον έλεγχο σοβαρής νόσου.
Ανεξάρτητα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στον βασικό εμβολιασμό, η ανοσιακή αυτή απόκριση με την τρίτη δόση είναι παρόμοια με αύξηση του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων 20 φορές και τριπλάσια των Τ κυττάρων της κυτταρικής ανοσίας.
Με βάση αυτά τα ευρήματα, η αντίστοιχη Εθνική Επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε να χορηγείται η τρίτη δόση τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.
Μάλιστα αναφέρει ότι η ανοσογονικότητα στους τέσσερις και πέντε μήνες είναι παρόμοια.
Η εμφάνιση, λοιπόν, της μετάλλαξης «Όμικρον», που ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά της, μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε. Και ποια είναι; Τα εμβόλια και τα μέτρα που παίρνουμε για ατομική προστασία, για να έχουμε έγκαιρη και ισχυρότερη προστασία.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το CDC, η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.
Τα πρώτα δεδομένα της ασφάλειας, στο εξάμηνο βέβαια, είναι από το Ισραήλ.
Όμως, η μελέτη που σας ανέφερα από την Αγγλία, έγινε από το Πανεπιστήμιο του Southampton, έχει ακριβώς, εκτός από την ανοσογονικότητα που ανέφερα, και τα δεδομένα της ασφάλειας.
Επομένως, δεν εγείρεται η οποιαδήποτε αμφισβήτηση όσον αφορά το θέμα αυξημένου κινδύνου μεταξύ εμβολιασμού στους 3 μήνες ή στους 5 ή στους 6 μήνες”.
Πηγή: aftodioikisi.gr