Νέα δεδομένα διαμορφώνει η Κυβέρνηση στις εκλογικές διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν στους Δήμους την Κυριακή 9 Ιανουαρίου για το β’ μισό της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου.
Η νομοθετική παρέμβαση ευνοεί ιδίως τις περιπτώσεις όπου υπάρχει σύμπραξη Παρατάξεων.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 101 «Συγκρότηση και εκλογή Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» του Πολυνομοσχεδίου που κατετέθη τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου, τροποποιείται το αρ.74 του ν.3852/2010.
Υπενθυμίζεται ότι το αρ.74 του Καλλικράτη (ν.3852/2010) είχε αντικατασταθεί από το αρ.76 του Κλεισθένη (ν.4555/2018) και εν συνεχεία (τον Αύγουστο του 2019) αντικατασταθεί εκ νέου από τη νυν Κυβέρνηση με την παρ.1 του αρ.2 του ν.4623/2019. Πρακτικά, δηλαδή, τώρα η Κυβέρνηση τροποποιεί τις δικές της διατάξεις.
Ειδικότερα, στον τρόπο υπολογισμού των μελών που θα εκλέξει κάθε Παράταξη στην Επιτροπή (δηλαδή στην παρ.3 του αρ.74) επέρχονται οι εξής αλλαγές:
Ι] Σήμερα ισχύει ότι:
«σε περίπτωση ίσου υπολοίπου προηγείται ο Συνδυασμός που έχει λάβει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις δημοτικές εκλογές».
Αυτό αλλάζει ως εξής:
«Σε περίπτωση ίσου υπολοίπου προηγείται η Παράταξη που έχει λάβει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές των δημοτικών αρχών».
II] Στο τέλος της παρ.3 του αρ.74 προστίθεται νέο επιπλέον εδάφιο ως εξής:
«Στην περίπτωση σύμπραξης υπολογίζεται το άθροισμα των ψήφων που έλαβαν στις εκλογές των δημοτικών αρχών οι Παρατάξεις που έχουν συμπράξει».
Οι ανωτέρω αλλαγές εμφανώς ευνοούν τους Δημάρχους που έχουν προχωρήσει σε συμπράξεις με Παράταξη/Παρατάξεις της μειοψηφίας, ώστε να επιτύχουν το επιθυμητό για τη σύμπραξη αποτέλεσμα στη σύνθεση των Επιτροπών.
Επισημαίνουμε ότι με το άρθρο 104 του Πολυνομοσχεδίου, αντίστοιχες αλλαγές επέρχονται στο αρ.175 του ν.3852/2010 ως έχει διαδοχικά αντικατασταθεί και ισχύει, για την εκλογική διαδικασία ανάδειξης των μελών της Οικονομικής Επιτροπής των Περιφερειών από τα Περιφερειακά Συμβούλια.
Περιττό να αναφερθεί ότι τα άρθρα κατατέθηκαν χωρίς να προηγηθεί επίσημη διαβούλευση, μέσα σε ένα πολυνομοσχέδιο που υποτίθεται ότι δήθεν περιλαμβάνει «επείγουσες διατάξεις».
Πως κατάντησε «επείγουσα» μια εκλογική ρύθμιση για την τοπική δημοκρατία λίγες μέρες πριν τις δημαιρεσίες, ενώ είχαν στη διάθεσή τους τόσα χρόνια (από το καλοκαίρι του 2019 και μετά) να την νομοθετήσουν σε ουδέτερο χρόνο, είναι άξιο απορίας και ένδειξη της διακυβέρνησης που έχει επιλέξει να ασκεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Μπορείτε να θυμηθείτε το πλήθος αυτοδιοικητικών διατάξεων του υπό ψήφιση Πολυνομοσχεδίου ΕΔΩ
Πηγή: airetos.gr