Μπορεί να έχουν περάσει είκοσι χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ και τη διανομή του στα νοικοκυριά της Ευρώπης, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκεί έξω μετρητά αξίας δισεκατομμυρίων με τη μορφή των εθνικών νομισμάτων που αντικατέστησε το ευρώ.
Το σύνολο της αξίας των παλιών εθνικών νομισμάτων που μπορεί ακόμη να εξαργυρωθεί στις κεντρικές τράπεζες της ηπείρου ισοδυναμεί με περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Το πόσα από αυτά τα χρήματα θα μετατραπούν σε ευρώ είναι ασαφές -όπως και οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει γίνει αυτό μέχρι στιγμής.
Οι πιθανές εξηγήσεις ποικίλλουν -από ξεχασμένες αποταμιεύσεις, κρυμμένες κάτω από στρώματα, μέχρι αναμνηστικά που φυλάσσονται από μια άλλη εποχή. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στη Γερμανία, όπου τα μετρητά εξακολουθούν να είναι δημοφιλή και η Bundesbank έχει πει ότι θα συνεχίσει να ανταλλάσσει γερμανικά μάρκα για απεριόριστο χρονικό διάστημα.
Ψηλά στην κατάταξη βρίσκεται και η Ελλάδα όπου το σύνολο των μη ανταλλάξιμων δραχμών, σε νομίσματα και χαρτονομίσματα, φτάνει τα 477,9 εκατ. ευρώ!
Κάποιες χώρες δεν ήταν υπομονετικές: η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία σταμάτησαν να ανταλλάσσουν τα παλιά νομίσματα. Η Πορτογαλία ανέστειλε τη δυνατότητα μετατροπής των νομισμάτων εσκούδο και θα κάνει το ίδιο για τα χαρτονομίσματα τον Φεβρουάριο.
Το ευρώ εισήχθη την 1η Ιανουαρίου του 2002 -τρία χρόνια μετά τη σύλληψη του κοινού νομίσματος. Αρχικά ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε 12 από τα σημερινά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με την Κύπρο, την Εσθονία και άλλες χώρες να το υιοθετούν πολλά χρόνια αργότερα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά τώρα τα σχέδιά της να δημιουργήσει νέα χαρτονομίσματα. Αυτά θα ανασχεδιαστούν έως το 2024, ενώ η νομισματική αρχή είναι πιθανό να λανσάρει αυτή τη δεκαετία και το ψηφιακό ευρώ.
Πηγή: pronews.gr