Κορονοϊός: Ανησυχία για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς – Έτοιμη η επίταξη γιατρών – Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο και ο κρατικός μηχανισμός υπό το φόβο καταστρατήγησης των περιοριστικών μέτρων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ελέω κορονοϊού και μετάλλαξης Όμικρον.

Το φάντασμα της μετάλλαξης Όμικρον πλανάται σε όλη τη χώρα και καραδοκεί ο κίνδυνος υπερμετάδοσης του κορονοϊού στα ρεβεγιόν, και σε άλλες δραστηριότητες τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Το βλέμμα είναι στραμμένο πρωτίστως στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πιέζεται σταθερά, ενώ πλέον προστίθεται ένα ακόμη «αγκάθι»: η αύξηση των κρουσμάτων και στο υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μπαίνουν συνεχώς γιατροί σε καραντίνα και να παρατηρούνται δυσλειτουργίες, στο ήδη ταλαιπωρημένο ΕΣΥ.

Για το λόγο το υπουργείο Υγείας δηλώνει έτοιμο, εφόσον χρειαστεί, να στείλει φύλλα πορείας στους ιδιώτες γιατρούς,, «Έχουμε ένα σχέδιο επίταξης των υπηρεσιών των ιατρών και ανά πάσα στιγμή το ενεργοποιούμε, δηλαδή στέλνουμε τα φύλλα πορείας» ξεκαθάρισε ο Θάνος Πλεύρης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα, υπό τον κίνδυνο αυξημένης, μαζικής νόσησης, να υπάρξουν δυσλειτουργίες σε υπηρεσίες του δημοσίου αλλά και σε άλλες λειτουργίες του κράτους. Όπως αναγνώριζαν στο κυβερνητικό επιτελείο πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τη χώρα.

«Σαφάρι» ελέγχων για τα ρεβεγιόν

Σήμερα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς στους δρόμους βγαίνει μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για «σαφάρι» ελέγχων. Στο επίκεντρο μπαίνουν κυρίως τυχόν πάρτι σε μισθωμένους ή άλλους χώρους (airbnb, γκαράζ κ.α.) αλλά και τυχόν παράνομη λειτουργία κέντρων διασκέδασης και μπαρ.

Η αποτύπωση της κινητικότητας των γιορτών θα αξιολογηθεί την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, οπότε και θα εξεταστούν επιπλέον μέτρα για την αναχαίτιση του νέου, ραγδαίου κύματος της πανδημίας.

Ποια νέα μέτρα έρχονται στο ξεκίνημα του 2022;

Η λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες για όλο τον πληθυσμό που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση , ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει ήδη αποφασιστεί και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στην αυγή του νέου έτους.

Οι πολίτες που δεν θα προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση θα χάνουν κάθε «προνόμιο» που είχαν ως εμβολιασμένοι και θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα προωθείται και η επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού, με ηλικιακά κριτήρια. Ο πήχης αναμένεται να κατέβει από τα 60 χρόνια που είναι σήμερα τουλάχιστον στα 50 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισηγήσεις είναι το μέτρο να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε εστίαση και διασκέδαση και ακολούθως στους δημοσίους υπαλλήλους, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

Όμως, στις αρχές του πρώτου μήνα του νέου έτους, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι και νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον ούτε στους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους των καφέ, εστιατορίων κ.α., μέτρο που έχει συζητηθεί εδώ και καιρό με τους ειδικούς.

Ως την Τετάρτη οι αποφάσεις για τα σχολεία

Το αργότερο ως την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα σχολεία.

Ως τότε εκτιμάται ότι οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για να κάνουν την τελική εισήγηση τους στην κυβέρνηση.

Ο σχεδιασμός παραμένει σταθερά η επιστροφή στα θρανία να γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με τους μαθητές να προσκομίζουν αρνητικό rapid test αντί για self test, όπως ίσχυε ως τώρα.

Πηγή: newsit.gr