Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του τόνισε πως «όταν το τεστ βγαίνει αρνητικό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να θεωρούμε ότι μας δίνει διαβατήριο ελευθερίας καθώς πολλά βγαίνουν ψευδώς αρνητικά. Αν έχουμε συμπτώματα κορωνοϊού θα πρέπει να πηγαίνουμε για μοριακό τεστ».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι self και rapid τεστ είναι το ίδιο πράγμα αλλά εξήγησε τις διαφορές τους.
«Η διαφορά είναι ότι το self τεστ το κάνουμε μόνοι μας, ενώ το rapid μας το κάνει ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, οπότε το κάνει πιο σωστά, η μπαγκέτα μπαίνει πιο βαθιά στην μύτη, έτσι παίρνουμε καλύτερα το δείγμα που χρειάζεται για να γίνει η εξέταση, ενώ όταν το κάνουμε μόνοι μας είμαστε περισσότερο διστακτικοί και δεν το κάνουμε πολλές φορές σωστά. Αυτό που καθιστά αυτά τα τεστ χρήσιμα, είναι όταν βγαίνουν θετικά, όπου καταλαβαίνουμε αμέσως ότι υπάρχει μόλυνση».
Ο καθηγητής παραμένει υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα στις κατηγορίες που επιβλήθηκε το καλοκαίρι, ενώ θα έπρεπε να έχει επεκταθεί, είπε και σε άλλες, στους άνω των 50 ετών και σε εργαζόμενους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά άτομα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να το ξαναδούμε, γιατί δεν νομίζω αν είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο αυτή η αισιοδοξία που υπάρχει πως στις επόμενες λίγες ημέρες θα δούμε την κορύφωση και μετά την αποκλιμάκωση», είπε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Πηγή: pronews.gr