Έχετε αντιληφθεί γιατί το PCR στην Κύπρο κοστίζει μόνο 25 ευρώ;

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας, υπό το βάρος των αυξανόμενων κρουσμάτων, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι τα μοριακά τεστ είναι πανάκριβα και αποφάσισε να κάνει μια μείωση στην τιμή τους. Ακόμα κι έτσι, τα PCR είναι ακριβά για τον μέσο Έλληνα.

Τα 47 ευρώ, στα οποία κλείδωσε η τιμή των μοριακών τεστ, δεν είναι επαρκής για να παρακινήσει ανθρώπους να πάνε να εξεταστούν, ώστε να σιγουρευτούν αν νοσούν ή όχι. Είναι απαγορευτικό ποσό και σε κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να χρειάζεται να κάνουν συχνά pcr, τα 2 η 3 τεστ μες στην εβδομάδα, είναι οικονομική αφαίμαξη.

Σε πρόσφατο κείμενο είχαμε γράψει για τις 4 χώρες που παρέχουν δωρεάν PCR. Σε έναν ιδανικό κόσμο αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει κι εδώ. Δε ζούμε όμως σε ιδανικό κόσμο. Ζούμε στην Ελλάδα με αυτή την πολιτική κατάσταση που απέχει διαρκώς από την επαφή με την κοινωνία.

Είναι λοιπόν τα PCR στα 47 ευρώ σε έναν λαό με κατώτατο μισθό στα 750 ευρώ, με 10 χρόνια κρίσης, με 2 χρόνια πανδημίας που έκλεισαν επιχειρήσεις και χάθηκαν δουλειές, με όλα αυτά χαρακτηριστικά. Και με ένα σχετικά ακριβό κόστος ζωής, που από το φθινόπωρο έχει αυξημένες τιμές σε είδη ανάγκης, σε ενέργεια, σε τρόφιμα.

Την ίδια στιγμή, μισή παλάμη προς τα νοτιοανατολικά στον χάρτη, η Κύπρος δείχνει τον δρόμο. Σε μια χώρα που σχεδόν όλος ο πληθυσμός της έχει νοσήσει με κορωνοϊό και έχουν πεθάνει 650 άτομα, τα PCR τεστ έχουν κόστος μόλις 25 ευρώ.  Κι αν είσαι τουρίστας που μπαίνεις στη χώρα από το αεροδρόμιο, τότε το κόστος είναι στα 15 ευρώ.

Έτσι, εξασφαλίζει το κράτος πως ο τουρίστας δε θα προβάλλει ως αντεπιχείρημα την υψηλή τιμή και θα κάνει το τεστ. Μαθαίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό ποιοι είναι καθαροί από τον ιό και ποιοι όχι και μπορεί να έχει μια καλή ροή τουρισμού, χωρίς να καλείται να πάει σε μίνι lockdown, όπως ζήσαμε εμείς εδώ το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και διάφορα άλλα νησιά.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι διαφορετικά μεγέθη και δε μπορεί να γίνεται σύγκριση. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο γίνεται. Γιατί ενώ στην Κύπρο η αγορά είναι απείρως μικρότερη και με μεγαλύτερο εισόδημα για τον μέσο πολίτη, το PCR έχει σχεδόν τη μισή τιμή σε σχέση με την Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων πολιτών.

Αυτή η διαφορά είναι σχεδόν εξωφρενική όταν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς προϊόν. Ποιος είναι ο λόγος αυτής της διαφοράς; Η φορολογία φυσικά. Η Κύπρος είναι φορολογικός παράδεισος, ενώ η φορολογία στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες για τις εταιρείες.

Πώς θα βγάλουν κέρδος με τέτοια φορολογία; Τώρα που είναι η ευκαιρία με τα PCR θα βγάλουν. Δε θα μπορούσαν να βγάλουν κέρδος με μια τιμή στα 30-35 ευρώ; Θα μπορούσαν. Αλλά όταν στην Ελλάδα το κράτος είναι συνέταιρος στην επιχείρηση σου και μπορεί να σου παίρνει έως και το 40% ποια σοβαρή κουβέντα μπορεί να γίνει και ποιος μπορεί να ζητήσει τον λόγο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις; Σε ένα υγιές φορολογικό περιβάλλον τα 47 ευρώ ενός pcr θα ήταν εξωφρενική τιμή, στο περιβάλλον της χώρας μας είναι τιμή επιβίωσης…

Εν μέσω μιας περιόδου που rapid και pcr πολύ συχνά διαφωνούν ή που το ένα pcr από το άλλο, με απόσταση 48 ωρών, δεν δείχνουν το ίδιο, μια ανατίμηση προς τα κάτω στα PCR θα βοηθούσε πάρα πολύ στο monitoring των κρουσμάτων, ιδίως επιχειρήσεις που καλύπτουν το κόστος του τεστ για τους υπαλλήλους τους.

Πηγή: menshouse.gr