Self test με μπατονέτα μόνο στη μύτη και όχι στο λαιμό προειδοποιεί η FDA

Μόνο στη μύτη και όχι στο λαιμό πρέπει να χρησιμοποιείται η μακριά μπατονέτα (στυλεός) που περιέχεται στις συσκευασίες των self test για ανίχνευση του κορονοϊού, προειδοποιεί η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ καλώντας τους ανθρώπους που τα κάνουν, να μην παραβλέπουν τις οδηγίες.

Η FDA προχώρησε στη σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω Twitter, καθώς έχει γίνει τάση για ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που κάνουν self test να παίρνουν δείγμα από τον λαιμό τους, παρ’ όλο που τα περισσότερα προορίζονται για λήψη δείγματος από τη μύτη.

Η τάση άρχισε μετά από τη δημοσιοποίηση αρχικών ενδείξεων από μελέτες ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μην ανιχνευθεί από τα self test ή τα rapid test ιδίως στην αρχική φάση της λοίμωξης και ότι το αποτέλεσμα πιθανώς είναι πιο αξιόπιστο εάν το δείγμα ληφθεί από το στόμα και το σάλιο παρά από τη μύτη.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της FDA στο CNN, τα τεστ κορονοϊού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με βάση της οδηγίες τους και όχι με διαφορετικό τρόπο διότι υπάρχουν ανησυχίες μήπως κατά λάθος κάποιος άνθρωπος προξενήσει βλάβη στον εαυτό του εάν πάρει δείγμα από τον λαιμό του. Συμβούλευσε, ωστόσο, η λήψη δειγμάτων από τον λαιμό να γίνεται από ειδικό.

Η δρ Έμιλι Βολκ, πρόεδρος του Κολλεγίου των Αμερικανών Παθολόγων, ανέφερε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να ακολουθεί τις οδηγίες στη συσκευασία του τεστ, όσον αφορά τη λήψη του δείγματος, αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα αναμενόμενα.

«Εάν νομίζετε ότι είναι πιο πιθανό να ανιχνεύσετε τον κορονοϊό από τον λαιμό, αυτό δεν το ξέρετε. Το τεστ δεν πρόκειται να “δουλέψει” καλύτερα αν το χρησιμοποιήσετε με διαφορετικό τρόπο από ό,τι λένε οι οδηγίες του. Επίσης, ξέρουμε από πολλά δεδομένα στη διάρκεια της πανδημίας ότι η λήψη δείγματος από τη μύτη είναι αρκετά αποτελεσματική, συνεπώς δεν νομίζω ότι πρέπει κάποιος να υποβάλει τον εαυτό του στη λήψη δείγματος από τον λαιμό», σημείωσε και ο δρ Γρέιχαμ Σνάιντερ, ειδικός στην πρόληψη των λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο UPI.

Σε μερικές χώρες τα τεστ που βασίζονται στη λήψη δείγματος από τον λαιμό είναι συχνότερα από ό,τι σε άλλες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ