Με σχεδόν συμπληρωμένα δύο χρόνια πανδημίας, το ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές είναι η μεγαλύτερη πληγή που θα αφήσει πίσω του ο ιός όταν (επιτέλους) αποτελέσει παρελθόν με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα.
Ξέχωρα από αυτό, θα υπενθυμίζει για χρόνια την επέλαση του μέσω των επιπτώσεων που προκάλεσε σε οικονομικό επίπεδο, με την καταστροφική, αλυσιδωτή επίδραση του σε αναρίθμητες επιχειρήσεις και φυσικά το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για τις κυβερνήσεις των χωρών.
Ένα μέρος αυτού του κόστους, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και μόνο για τα rapid τεστ, ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια λίρες (7,2 δισ. ευρώ) από την αρχή της πανδημίας! Η βρετανική κυβέρνηση είχε πάρει την απόφαση να χορηγεί στους πολίτες δωρεάν rapid test, προκειμένου να μην κλείσει ξανά την οικονομία, αλλά φαίνεται ότι δεν θα αντέξει να το κάνει αυτό για πολύ καιρό ακόμα.
Το περασμένο καλοκαίρι, η Βρετανία έγινε μια από τις πρώτες χώρες που «έζησε με τον Covid», αίροντας όλους τους περιορισμούς και αντιστάθηκε στην εφαρμογή αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών, όπως τα lockdown κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Επί του παρόντος, διατίθεται απεριόριστος αριθμός δωρεάν rapid τεστ, με το κοινό να καλείται να κάνει αυτοδιάγνωση δύο φορές την εβδομάδα και εκείνους που είναι θετικοί να έχουν δικαίωμα για δωρεάν εξέταση PCR.
Ο αριθμός των τεστ που (ζητούνται) και διατίθενται εκτοξεύτηκε την εορταστική περίοδο. Την τελευταία εβδομάδα ο μ.ό ημέρας είναι 1.126.000 τεστ, με την ανάλογη κατακόρυφη άνοδο και του δημοσιονομικού κόστους.
Οι Sunday Times αποκάλυψαν ότι αυτή η κρατική παροχή θα τελειώσει πιθανότατα μέσα στο Φεβρουάριο, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται να περιορίσει τη δωρεάν χορήγησή τους μόνο σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως οίκους φροντίδας, νοσοκομεία και σχολεία, καθώς και σε άτομα με διαπιστωμένα συμπτώματα.
Προφανώς η ηπιότητα της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα είναι ένας από τους λόγους. Αυτό βέβαια έχει δύο αναγνώσεις. Αφενός τα ποσοστά μικρότερης θνησιμότητας, αφετέρου η διενέργεια πολύ περισσότερων τεστ. Πολύ περισσότεροι άνθρωποι τεστάρονται πλέον έχοντας έναν απλό βήχα (πιθανόν και επειδή δεν φοβούνται πια το αποτέλεσμα, ελέω Όμικρον…), γεγονός που αυξάνει τη δαπάνη πόρων.
Ο πιο σοβαρός λόγος όμως είναι ότι η βρετανική κυβέρνηση μοιάζει να είναι η πρώτη που συμβιβάζεται με την ιδέα ότι ο ιός δεν πρόκειται να φύγει στο άμεσο μέλλον. Οι επιστημονικές προβλέψεις κάνουν πλέον λόγο για «συμβίωση» μαζί του, έστω σε ενδημική μορφή, για πάνω από μια πενταετία και ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται έτοιμος να ανακοινώσει τώρα την άρση ενός μέτρου που νομοτελειακά προορίζεται προς άρση, αφού κοστίζει υπέρογκα.
Πηγή: menshouse.gr