Ελπιδοφόρα ευρήματα – Ποιο είναι το “όπλο” του οργανισμού μας που καταπολεμά την Όμικρον

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από πρόσφατη έρευνα σε Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, τα ευρήματα της οποίας ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της μετάλλαξης Όμικρον από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών ερευνητών του Πανεπιστημίου που συνεργάστηκαν με ερευνητές του Χονγκ Κονγκ, σημαντικό “όπλο” στη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας αποτελούν τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία φαίνεται πως προσφέρουν προστασία από την Όμικρον και βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Ως γνωστόν, η νέα παραλλαγή έχει μεγαλύτερο αριθμό τροποποιήσεων από κάθε άλλη μετάλλαξη, γεγονός που σημαίνει ότι συχνά μπορεί να ξεφύγει από τα αντισώματα που παράγονται στον οργανισμό μετά τον εμβολιασμό ή τη μόλυνση. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, αναλαμβάνουν τα λευκοκύτταρα που προέρχονται από τον μυελό για να “επιτεθούν”.

Η έρευνα, όπως αναφέρει ο Guardian, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Viruses, με τον εκ των επικεφαλής της, ο Μάθιου ΜακΚέι από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης να κάνει λόγο για “θετικά νέα” μίας προκαταρκτικής μελέτης.

“Ακόμη κι αν η Όμικρον, ή κάποια άλλη παραλλαγή μπορεί δυνητικά να ξεφύγει από τα αντισώματα, μια ισχυρή απόκριση των λευκοκυττάρων μπορεί να προσφέρει προστασία και να βοηθήσει στην πρόληψη σημαντικών ασθενειών”, δήλωσε ο ΜακΚέι για να επιβεβαιώσει τα θετικά νέα λέγοντας ότι “η διαφυγή της μετάλλαξης από τα λευκά αιμοσφαίρια είναι απίθανη” για να καταλήξει:

“Με βάση τα δεδομένα μας, οι αποκρίσεις των λευκοκυττάρων που προκαλούνται από εμβόλια και αναμνηστικές δόσεις θα συνεχίσουν να βοηθούν στην προστασία έναντι της Όμικρον, όπως παρατηρείται και σε άλλες παραλλαγές. Πιστεύουμε ότι αυτό παρουσιάζει κάποια θετικά νέα στον παγκόσμιο αγώνα κατά της μετάλλαξης”.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε θραύσματα ιικών πρωτεϊνών από εμβολιασμένους και μη ασθενείς, τα οποία εντοπίστηκαν από τα “ραντάρ” των λευκοκυττάρων σε περισσότερους από τους μισούς.

Οι ερευνητές πάντως, τονίζουν ότι οι αποκρίσεις των λευκοκυττάρων δεν αρκούν από μόνες τους για να αποτρέψουν τη μόλυνση και τη μετάδοση της Όμικρον, ωστόσο η λειτουργία τους προσφέρει ένα σημαντικό τείχος προστασίας και αποτροπής σοβαρής νόσησης.

Για την ακρίβεια, προσδιόρισαν τα λευκά αιμοσφαίρια ως έναν καλό “εφεδρικό” μηχανισμό της ανοσολογικής απόκρισης, καθώς αναπτύσσουν μία “μνήμη” του ιού που επιτίθεται στον οργανισμό,.

Μάλιστα, ο καθηγητής Ρόμπερτ Μπούι από το Πανεπιστήμιο του Σίντνεϊ, εξήγησε ότι τα λευκά αιμοσφαίρια αναγνωρίζουν διαφορετικά μέρη των ιών για να παράγουν απόκριση σε όλα τα κύτταρα και όχι μόνο στις πρωτεΐνες τους.

Η Αυστραλία φέρεται να έχει μακρά ιστορία στην έρευνα των λευκοκυττάρων και μάλιστα, αφού αυτή δεν ήταν η πρώτη μελέτη γύρω από τη λειτουργία τους και τη σημασία της στον οργανισμό μας.

Να σημειωθεί τέλος πως, τον περασμένο Νοέμβριο, βρετανική εταιρεία είχε ανακοινώσει πως ξεκινά κλινικές μελέτες για εμβόλιο λευκοκυττάρων που θα προσφέρει μεταλύτερη ανοσία.

Πηγή: flamis.gr