Θα μπορούσε η αμιγώς πολιτική κατάσταση στη χώρα μας να περιγραφεί επιγραμματικά- ή, έστω, σχεδόν επιγραμματικά ως εξής:
Δεδομένο πρώτο: Η Νέα Δημοκρατία- παρά την ξεκάθαρη φθορά της εξουσίας που «πηγάζει», κατά βάση, από τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και το τελευταίο κύμα ακρίβειας- παραμένει σε θέση ισχύος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι, ακόμα, ο κυρίαρχος του παιχνιδιού σε ό,τι έχει να κάνει με το ποιος θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.
Δεδομένο δεύτερο: Ο ΣΥΡΙΖΑ- μια ελαφρώς… χλιαρή αντιπολίτευση εδώ και 2.5 χρόνια- αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την προαναφερθείσα φθορά της κυβέρνησης, με τη διαφορά του από τη ΝΔ να μειώνεται μεν, αλλά όχι με τους ρυθμούς που να επιτρέπουν σκέψεις επανάκτησης της εξουσίας στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει εσχάτως αρκετά διαφορετική εικόνα, κάνοντας μια τεράστια κίνηση το απόγευμα της Τετάρτης (19/1). Αρκεί, ωστόσο, αυτή η «μεταστροφή» προκειμένου ν’ αλλάξει η διαφαινόμενη μοίρα του κόμματός του στην επόμενη προσφυγή του λαού στις κάλπες; Χμ…
Δεδομένο τρίτο: Η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, φαίνεται να έχει δόση μια νέα, ζωογόνα πνοή στο ΠΑΣΟΚ (που επιστρέφει), το οποίο δοκιμάστηκε μετά τον αδόκητο χαμό της Φώφης Γεννηματά πριν μερικούς μήνες.
Ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ που θα κάτσει στον προεδρικό θώκο του κόμματος φαίνεται πως φέρνει άνεμο αλλαγής, που είναι βέβαιο πως θ’ αποτυπωθεί και με σημαντικότατη άνοδο από το 8,10 που έλαβε το καλοκαίρι του 2019.
Και τώρα το κομβικότερο ερώτημα εξ όλων: πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η άνοδος;
Τις πρώτες ημέρες μετά την νίκη Ανδρουλάκη- όταν, δηλαδή, και ο ενθουσιασμός χτυπάει κόκκινο, με τον πράσινο ήλιο στο φόντο- γινόταν λόγος για μια εκτόξευση της τάξης των 3-4 ποσοστιαίων μονάδων. Δεν ήταν, ωστόσο, και λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως μόλις κοπάσει ο πανηγυρικός θόρυβος θα… ισορροπήσει το πράγμα και μετά δυσκολίας θα περάσει το 10% το ΚΙΝΑΛ.
Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, το ΠΑΣΟΚ όχι απλά δεν υποχωρεί, αλλά αυτό το αρχικό +3% που έδειχνε να κερδίζει ήταν πάρα, μα πάρα πολύ μετριοπαθής πρόβλεψη: σύμφωνα με σημερινή (20/1) δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη παρουσιάζει μία άνοδο 10 ολόκληρων μονάδων!
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην κορυφή με 36%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,2% και τρίτο έρχεται το ΚΙΝΑΛ με 18,5%.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 29,1%, ενισχυμένη κατά 1,6 μονάδες από τον Δεκέμβριο (27,5%). Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,6% από 18,1%, κερδίζει δηλαδή 1,5 μονάδα. Ανεβασμένο εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ, το οποίο λαμβάνει ποσοστό 15% από 14,6% τον Δεκέμβριο, ενώ η διαφορά του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις 4,6%.
Ναι, εντάξει- ξέρουμε: προφανέστατα και οι δημοσκοπήσεις στη χώρα μας έχουν χάσει προ πολλού την απόλυτη αξιοπιστία τους, μια και «δομούνται» κατά το δοκούν ανάλογα με το ποιο κανάλι/εφημερίδα/ site τις παρουσιάζει.
Λογικό: είναι πολύ δύσκολο η Νέα Δημοκρατία να κινείται στα επίπεδα του 36% (στα όρια της αυτοδυναμίας, δηλαδή), τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Σε μερικούς μήνες ή όταν φτάσουμε πολύ κοντά στις εκλογές, ενδέχεται το πράγμα ν’ αλλάξει. Για την ώρα, όμως, αυτό το 36% δείχνει ουτοπικό.
Ακόμα κι έτσι, όμως, δεν παύει το συμπέρασμα που εξάγεται για τον Ανδρουλάκη να είναι ένα: η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή και αν επιβεβαιωθεί και στις κάλπες τότε θ’ αλλάξει σε τεράστιο βαθμό το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.
Το ΚΙΝΑΛ προφανώς και δεν είναι κόμμα εξουσίας τώρα, όμως είναι τελείως διαφορετικό να είσαι τρίτος με 7%-8% και άλλο να φιγουράρεις στο διπλάσιο ποσοστό.
Αν συμβεί αυτό, το ΠΑΣΟΚ γίνεται εν δυνάμει δεύτερο κόμμα και φαντάζει πιθανό το ν’ αφήσει- πάντα, εννοείται, σε βάθος οκταετίας- τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον βυθίσει σε έναν αέναο κύκλο εσωστρέφειας, μια και από αλλοτινή κυβέρνηση θα έχει «υποχωρήσει» σε τρίτη δύναμη.
Μπορεί, επομένως, ο Ανδρουλάκης να κάνει τέτοιο… χουνέρι στον Τσίπρα; Δύσκολο, μα όπως φαίνεται όχι απίθανο.
Ιδίως αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν βρει τον τρόπο ν’ ανέλθει, μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, εκ νέου στην εξουσία. Μία ή και δύο χαμένες εκλογικές διαδικασίες είναι ένα νούμερο που αντέχεται.
Το τρία γίνεται αυτομάτως απαγορευτικό…
Πηγή: menshouse.gr