Είναι ένα από τα πρόσωπα που δίχως αμφιβολία εμπιστεύονται πιο πολύ οι πολίτες από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα. Ο καθηγητής Γουργουλιάνης βρίσκει πάντα τον τρόπο να εξηγεί με απλά λόγια όσα ο κόσμος δυσκολεύεται να κατανοήσει. Όπως για παράδειγμα γιατί έχουμε τόσους πολλούς θανάτους στην Ελλάδα απ’ τη στιγμή που οι επιστήμονες μας λένε ότι το στέλεχος Όμικρον δείχνει να έχει επικρατήσει στην κοινότητα.
Η αλήθεια είναι ότι η Όμικρον οδηγεί σε πιο ήπια συμπτώματα όμως πολλοί από τους διασωληνωμένους που δίνουν τη μάχη τους στη ΜΕΘ έχουν μολυνθεί απ’ τη Δέλτα. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ασθενείς που βρίσκονται δυο και τρεις μήνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και αυτοί σίγουρα δεν έχουν προβληθεί απ’ το νέο στέλεχος, αλλά απ’ τη μετάλλαξη Δέλτα.
Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό ο καθηγητής Γουργουλιάνης μιλώντας στο Kontra Tv έδωσε τη δική του εξήγηση για το μεγάλο αριθμό των θανάτων στην Ελλάδα:
«Αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα. Είναι πολύ δύσκολο να λύσουμε τα προβλήματα που προέκυψαν πρώτα από την οικονομική κρίση και την απώλεια πολλών γιατρών στο εξωτερικό. Από το ότι δεν κάναμε προσπάθειες να τους ξαναφέρουμε πίσω, από το ότι διαχρονικά πολλές δεκαετίες, σας θυμίζω δεν έχουμε νοσοκομεία λοιμωδών, πάγιο αίτημά μας είναι να έχουμε πνευμονολογικές κλινικές στα νομαρχιακά νοσοκομεία. Δεν έχουμε στις λίστες των επικουρικών γιατρών, πνευμονολόγους και εντατικολόγους, άρα η πατρίδα μας αντιμετώπισε την πανδημική κρίση βγαίνοντας από την οικονομική κρίση και με μεγάλες απώλειες στο σύστημα υγείας. Έγιναν προσπάθειες να ανοίξουμε κρεβάτια με εξοπλισμούς αλλά δεν έχουμε ανθρώπους να τα τρέξουν όλα αυτά.
Από εκεί και πέρα είχαμε καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, είχαμε μείνει πίσω. Επίσης, οι δηλώσεις θανάτων από κορωνοϊό και τα επιδημιολογικά δεδομένα γενικά στην Ευρώπη είναι διαφορετικά. Με άλλη λογική δηλώνονται στην Βόρεια Ευρώπη και με άλλο τρόπο σε μας, που δηλώνονται πρακτικά όλοι. Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί προκύπτει αυτό το δεδομένο που ούτως ή άλλως είναι ένα θέμα που πρέπει να το μελετήσουμε με μεγάλη λεπτομέρεια για να διορθώσουμε το σύστημα υγείας για το μέλλον».
Ο καθηγητής Γουργουλιάνης μίλησε και για το τέλος της πανδημίας και για το τι πρέπει να πιστέψει ο πολίτης όταν καθημερινά βομβαρδίζεται από αντιφατικές πληροφορίες για το πότε ο ιός θα περάσει απ’ την πανδημική στην ενδημική φάση.
«Όλα αυτά που ακούτε είναι γνώμες και δεν είναι γνώσεις, ακόμη και από τον υπεύθυνο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας θα έπρεπε να είναι γνώσεις αυτά που εκφράζει αλλά είναι τελικά μάλλον γνώμες. Αυτό που έπαιξε κακό ρόλο είναι ότι ακούμε τους μάνατζερ των εταιρειών που ορισμένες φορές έκαναν σωστές επιλογές σε συνεργασίες, να έχουνε γνώμη για το αν κάνουμε την τέταρτη δόση. Αυτό θα πρέπει να το πούνε οι ειδικοί. Οι συγκρούσεις των πολιτικών επίσης ήταν ένα πρόβλημα που έπαιξε ρόλο στο να μην εμβολιαστεί κόσμος. Αυτά ενοχλούν τους ανθρώπους.
Είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης. Ο δείκτης θετικότητας ενώ ήταν 10-11% τώρα είναι στο 5% με τάση να κατέβει. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν πέσει κάτω από τις 500 ημερησίως, υπάρχουν κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και το πρόβλημα είναι στην πρωτοβάθμια φροντίδα τώρα. Εκεί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται θετικοί με ήπια συμπτώματα και αυτοί αναζητούν έναν γιατρό για να πάρουν συμβουλές. Θεωρώ ότι είμαστε σε μια από τις τελευταίες στροφές της πανδημίας»
Πηγή: menshouse.gr