«Βλέπω συχνά ασθενείς για ιδρωμένες παλάμες», λέει ο δερματολόγος δρ. Young McMahan της U.S. Dermatology Partners στο Waco του Τέξας. Η εφίδρωση συνήθως προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση. Αλλά κάποιες φορές είναι σοβαρή και συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή με κάποια φάρμακα.
Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τι προκαλεί τις ιδρωμένες παλάμες και βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για εσάς. Επιπλέον, μάθετε πότε οι ιδρωμένες παλάμες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια σοβαρή κατάσταση υγείας.
1. Είστε αγχωμένοι
Όταν αυξάνεται το στρες είναι φυσιολογικό η καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα, η αναπνοή σας να επιταχύνεται και οι παλάμες σας να γίνονται κάπως υγρές.
«Το άγχος ενεργοποιεί την φυσιολογική απόκριση πάλης/φυγής, που μας δίνει τα μέσα να προστατευτούμε από κάποιον κίνδυνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φυσικές σωματικές αντιδράσεις, όπως οι ιδρωμένες παλάμες», εξηγεί ο δρ. Morgan Levy, ψυχολόγος με έδρα το Boca Raton της Φλόριντα.
Τι να κάνετε: Μια από τις καλύτερες σπιτικές θεραπείες για τις ιδρωμένες παλάμες λόγω στρες είναι να πάρετε βαθιές αναπνοές. “Αυτό ρίχνει τους παλμούς, μειώνει το στρες και μαζί τα επίπεδα σωματικής διέγερσης”, εξηγεί ο δρ. Levy.
2. Υπεριδρωσία
Προκαλούμενη από υπερδραστήριους ιδρωτοποιούς αδένες, η υπεριδρωσία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εφίδρωση που δεν προκαλείται από ζέστη, άσκηση ή άλλη υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Προσβάλλει συχνά τις παλάμες, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ιδρωμένα πέλματα, ή εφίδρωση στο πρόσωπο.
Η εφίδρωση συμβαίνει συνήθως και στις δύο πλευρές του σώματος και μπορεί να επιδεινωθεί από το στρες. Τα άτομα με υπεριδρωσία μπορεί επίσης να εμφανίσουν δευτερογενή εξανθήματα από τη συσσώρευση ιδρώτα και μαγιάς στο δέρμα. Μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, ερυθρότητα και σκασίματα στο δέρμα.
Τι να κάνετε: Το να διατηρείτε τον ιδρώτα υπό έλεγχο ξεκινά συνήθως με ένα συνταγογραφούμενο αντιιδρωτικό (το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στις παλάμες). Εάν τα αντιιδρωτικά δεν βοηθούν, ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικά από του στόματος φάρμακα ή θεραπείες, όπως ενέσεις με νευροτοξίνη (μπότοξ).
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση, ή την απενεργοποίηση των υπερδραστήριων ιδρωτοποιών αδένων.
3. Έχετε χαμηλό σάκχαρο αίματος
Συνήθως έχετε ιδρωμένες παλάμες μέσα σε λίγες ώρες μετά το φαγητό; Εάν συνοδεύονται από αισθήματα πείνας, αδυναμίας, τρεμούλιασμα, ή ζαλάδα, μπορεί να αντιμετωπίζετε αντιδραστική υπογλυκαιμία, ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνά σε άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Practical Diabetes, αλλά ο καθένας μπορεί να επηρεαστεί δυνητικά.
Τι να κάνετε: Η αντιδραστική υπογλυκαιμία με διαβήτη μπορεί να είναι σημάδι ότι η ινσουλίνη ή τα φάρμακά σας μπορεί να χρειάζονται προσαρμογή.
Σε άτομα χωρίς διαβήτη, η επίλυση του προβλήματος του χαμηλού σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η κατανάλωση πιο ισορροπημένων γευμάτων που περιλαμβάνουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, περιορισμό των επεξεργασμένων υδατανθράκων και περισσότερα μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα.
4. Υπερθυρεοειδισμός
Μερικές φορές οι ιδρωμένες παλάμες μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερθυρεοειδισμού, μιας κατάστασης όπου ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα της θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνη. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τις λειτουργίες του σώματος, προκαλώντας το άτομο να αισθάνεται ανεξήγητα ζεστό ή ιδρωμένο, γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, άγχος ή ευερεθιστότητα, δυσκολία στον ύπνο, τρέμουλο και συχνότερες κενώσεις του εντέρου.
Τι να κάνετε: Ο υπερθυρεοειδισμός απαιτεί ιατρική θεραπεία, επομένως καλέστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα. Τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα και οι β-αναστολείς μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε την παραγωγή θυροξίνης σας σε ισορροπία. Η αποφυγή ορισμένων τροφών μπορεί επίσης να βοηθήσει.
5. Εμμηνόπαυση
Η μετάβαση στο να μην υπάρχει πλέον έμμηνος ρύση (εμμηνόπαυση) πυροδοτείται από την πτώση της παραγωγής της ορμόνης οιστρογόνου, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες. Μία από τις πιο κοινές είναι οι εξάψεις, όπου το σώμα ζεσταίνεται ξαφνικά ή κοκκινίζει και ιδρώνει. Ο ιδρώτας συνήθως είναι γύρω από το στήθος, τον λαιμό και το πρόσωπο, αλλά οι εξάψεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν ιδρωμένες παλάμες.
Τι να κάνετε: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι φυσικές θεραπείες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Το να φοράτε ρούχα από υφάσματα “που αναπνέουν”, να κοιμάστε σε μια δροσερή κρεβατοκάμαρα, να αποφεύγετε τα πικάντικα φαγητά και να έχετε φορητό ανεμιστήρα μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον ιδρώτα υπό έλεγχο όταν αρχίζετε να κοκκινίζετε.
Η συνταγογραφούμενη ορμονοθεραπεία καθώς και το αντικαταθλιπτικό παροξετίνη είναι επιλογές που μπορούν να αποτρέψουν εξαρχής την εμφάνιση εξάψεων.
6. Φταίει κάποιο φάρμακο που παίρνετε
Εάν οι παλάμες σας φαίνεται να έχουν αρχίσει να ιδρώνουν μετά την έναρξη μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής, τότε αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να είναι ο “ένοχος”. Ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, της άνοιας, της νόσου του Πάρκινσον και του χρόνιου πόνου μπορεί να προκαλέσουν δευτεροπαθή υπεριδρωσία.
Τι να κάνετε: Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν ένα νέο φάρμακο κάνει τις παλάμες σας (ή άλλα μέρη του σώματός σας) να ιδρώνουν ασυνήθιστα. Ίσως μπορέσετε να σταματήσετε το πρόβλημα της εφίδρωσης προσαρμόζοντας τη δόση σας, ή δοκιμάζοντας ένα διαφορετικό φάρμακο.
7. Μόλυνση
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης όπως η φυματίωση, ή η σήψη:
- Η φυματίωση, μια λοίμωξη των πνευμόνων, μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα όπως μακροχρόνιο βήχα, βήχα με αίμα ή βλέννα, πόνο στο στήθος και κόπωση.
- Η σήψη μπορεί να χαρακτηρίζεται από εφίδρωση ή αιμορραγία καθώς και από γρήγορο καρδιακό ρυθμό, δύσπνοια, έντονο πόνο, πυρετό ή σύγχυση.
Τι να κάνετε: Η φυματίωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και η σήψη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, επομένως και οι δύο ασθένειες απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό για σημεία φυματίωσης και αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια για σήψη.
8. Άλλη σπάνια κατάσταση
Οι ιδρωμένες παλάμες έχουν συχνά μια αιτία που είναι ξεκάθαρη και εύκολη στην αντιμετώπιση. Ωστόσο, σε ορισμένες αιτίες, η έντονη παλαμιαία εφίδρωση θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ενός σοβαρού υποκείμενου προβλήματος όπως η ελονοσία, ορισμένες νευρολογικές παθήσεις ή ορισμένοι καρκίνοι.
Τι να κάνετε: Εάν οι ιδρωμένες παλάμες δεν εξηγούνται από κανέναν από τους παραπάνω λόγους, επισκεφτείτε τον γιατρό σας και ενημερώστε τον για τυχόν άλλα συμπτώματα που έχετε, ώστε να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις και να κάνει τη διάγνωση.
Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό για ιδρωμένες παλάμες
Συχνά είναι εφικτό να λύσετε μόνοι σας ένα πρόβλημα με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αλλά πρέπει να επισκεφτείτε έναν πιστοποιημένο δερματολόγο εάν:
- Η υπερβολική εφίδρωση δεν υποχωρεί
- Η εφίδρωση έχει αλλάξει σε σοβαρότητα ή συχνότητα
- Οι ιδρωμένες παλάμες επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, ή σας προκαλούν κοινωνική, ή συναισθηματική δυσφορία
Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν η εφίδρωση συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, ναυτία ή ζαλάδα.
Πηγές: https://www.livestrong.com, https://www.mayoclinic.org (1), https://www.mayoclinic.org (2), https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Πηγή: iatropedia.gr