Στη σκιά του ρωσοουκρανικού πολέμου η τουριστική σεζόν σε Αχαΐα και Ηλεία-Ποιες χώρες εμπλέκονται και δεν θα «πετάξουν»

Δεν κρύβουν την αγωνία τους, παράγοντες του κλάδου

Στη σκιά του ρωσοουκρανικού πολέμου θα είναι η φετινή τουριστική σεζόν, τόσο της Αχαΐας όσο και της Ηλείας. Παράγοντες του κλάδου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, χωρίς να κρύβουν την αγωνία τους για την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν το πόσο θα επηρεαστεί ο τουριστικός χώρος ωστόσο εμφανίζονται προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Δύσκολες χαρακτηρίζει τις συνθήκες που διαμορφώνονται για τον τουρισμό στην περιοχή, ο Αερολιμενάρχης του Αράξου Γιώργος Γκουβίτσας. Όπως, δηλώνει στο thebest.gr, «Πριν την πανδημία είχαμε τουρισμό από Ρωσία και Ουκρανία. Mετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού, δεν είχαμε καθόλου Ρώσους αλλά κάποιους λίγους Ουκρανούς. Τώρα με την εισβολή στην Ουκρανία και ενώ περιμέναμε να ανακάμψουμε, δεν φαίνεται ότι θα υπάρχει τουριστική κίνηση, κυρίως στην Ηλεία αλλά και στη Δυτική Αχαΐα. Και όσο πιο πίσω χρονικά πάει ο πόλεμος, τόσο θα χειροτερεύουν τα πράγματα».

«Παγωμάρα», όμως υπάρχει και σε ό, τι  αφορά στις κρατήσεις και από άλλες χώρες:  «Πέρα από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, δύσκολα θα έρθουν, επίσης, για διακοπές Πολωνοί, Εσθονοί, Λετονοί, Λιθουανοί γιατί μπορεί να μην εμπλέκονται στον πόλεμο άμεσα αλλά έμμεσα υπάρχει εμπλοκή τους, καθώς δέχονται πρόσφυγες. Η κατάσταση είναι στον αέρα και δεν ξέρουμε καν που μπορεί να μας οδηγήσει. Μέχρι στιγμής, σταθεροί είναι οι Γερμανοί αλλά και αυτοί θα κινηθούν ανάλογα με την έκβαση του πολέμου».

Απογοήτευση υπάρχει και στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αχαΐας, στο thebest.gr Δημήτρης Διαμαντόπουλος, «δεν υπάρχει τίποτα αισιόδοξο για το τουρισμό στην περιοχή μας».  «Στο αεροδρόμιο του Αράξου που είναι ο «αιμοδότης» της Δυτικής Αχαΐας αλλά και της Ηλείας, οι ακυρώσεις είναι μεγάλες. Έχουν ακυρωθεί από όλα τα γραφεία, οι διακοπές των Ρώσων, των Ουκρανών και των Λευκορώσων, που στο παρελθόν το ποσοστό τους ως πελάτες ήταν το 30% του εισερχόμενου τουρισμού». Ο ίδιος εξηγεί ότι πέραν του πολέμου, είναι και οι ψυχολογικές συνέπειες αυτού, σε διάφορες χώρες, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντας στο κλείσιμο πακέτων διακοπών:  «Το  γενικότερο κακό κλίμα, το πολεμικό, υπάρχει και σε άλλες  χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που είχαμε πελατεία αλλά φέτος δεν φαίνεται να κλείνουν διακοπές. Και να λήξει άμεσα ο πόλεμος, πάλι δεν θα έχουμε τουρίστες από τις χώρες αυτές».

Πηγή: thebest.gr